B-52

b52

B-52 ,saukts arī par BIFI. Kokteilis ir slāņveida “šots”, kurš sastāv no kafijas liķiera (Kahlua), Īru krēma (Baileys Irish Cream) un triple sec liķiera (Cointreau). Kad kokteilis pagatavots pareizi, tā sastāvdaļas skaidri redzamas slāņos, sakarā ar to relatīvo blīvumu.
Nosaukums iegūts no ASV B-52 Stratofortress tāldarbības bumbvedēja. Šis bumbvedējs tika izmantots Vjetnamas karā, izmetot uzliesmojošas bumbas, kas iespējams iedvesmoja tā šodien nosaukt šo kokteili. Cita hipotēze balstīta uz B-52 kaujas zaudējumiem – “Sadeg kā B-52 virs Hanojas”.
Pēteris Fičs bija galvenais bārmenis Springsas viesnīcā ,Banfā, Albertas apgabalā. Viņš nosauca visus savus jaunos dzērienus pēc mīļākajām grupām, albumiem un dziesmām. Šis dzēriens bija, protams, nosaukts pēc grupas ar tādu pašu nosaukumu. Viens no viņa pirmajiem klientiem bieži dzēra B-52. Šim klientam piederēja restorāni dažādās pilsētās Albertas apgabalā un viņš izlēma šo dzērienu ievietot viesnīcu dzērienkartēs. Tas ir iemesls, kāpēc tiek uzskatīts, ka kokteilis cēlies tieši Kalgari, Albertas apgabalā, 1977. gadā.

b52 otrais
B-52 ar plašu popularitāti ir radījusi vairākas variācijas. Katra nopelnot nedaudz atšķirīgu apzīmējumu. Kopumā dzērieni tiek saukti par B-50 sērijas slāņveida kokteiļiem, kuriem mainīti daži komponenti.
Dzēriens kļuva slavens Londonā 2009. gada beigās, kad futbola kluba “Arsenal” uzbrucējs Nicklas Bendtners nomainīja savu krekla numuru no 26 uz 52, pelnot sev iesauku “B52”.
Pastāv īpašas iekārtas, kas var sagatavot B-52 tikai dažās sekundēs. Tomēr pieredzējis bārmenis parasti balstās uz tradicionālo pagatavošanu ar rokām. Šī pagatavošanas metode saucas “ēka”, nevis sajaukšana vai “šeikošana”,bet gan prātīga uzliešana līdz kokteilis ir “uzcelts.”
B-52 parasti tiek pasniegts “šota” vai sherry tipa glāzītē. Kad tiek pasniegas “liesmojošais B-52” nepieciešama uguns izturīga glāze. Pirmā kārta kafijas liķieris, piemēram, Tia Maria vai Kahlua, ielej glāzē.
Tālāk, Bailey Irish Cream ielej ļoti lēni, izmantojot bāra karoti, uzlej virsū, nesamaisot dzērienus un izveidojot slāņus. Tikpat uzmanīgi, Grand Marnier uzlej virs Bailey Irish cream, izmantojot bāra karoti.
Dzērienu dažreiz ievieto arī šeikerī un pasniedz kokteiļa glāzē, kaut gan tas ir mazāk tradicionāli.
Par degošo jeb liesmojošo B-52 sauc tādu, kuru pirms dzeršanas aizdedzina un tas uzliesmo ar zilu liesmu. Vislabāk dzert degošo B-52 uz bāra letes, caur salmiņu. Dzēriens jāsuc ātri, lai izvairītos no stikla pārkaršanas un salmiņa izkušanas. Var izmantot ugunsizturīgus salmiņus, kuri izgatavoti no metāla, vai izgatavot tos pašam.
Triple Sec istabas temperatūrā neaizdegas vienkārši, lai būtu vieglāk to aizdedzināt, pievieno papildus kārtu ar tumšo rumu, kurš satur 65-85% spirta tilpumkoncentrāciju. Šādu preparātu var saukt par “B-52 misijā”.

b52 tresais

Autors:  Mārcis Grauzermanis