„BLOODY MARY” kokteilis

“Asiņainās Mērijas” izcelsme ir neskaidra. Ferdinands Peti, Ņujorkas bārmenis, apgalvoja, ka ir izgudrojis dzērienu 1921. gadā, strādājot New York Bar, Parīzē, ietekmējoties no Brodvejas dziedātājas Mērijas sarkanā tērpa un viņas aizraujošā skatuves temperamenta.

Cits stāsts apgalvo, ka aktieris Džordžs Džessels radīja dzērienu ap 1939. 1939. gadā, Lucius Beebe savā tenku slejā, avīzē “This New York” publicēja vienu no agrākajām ASV atsaucēm uz šo dzērienu kopā ar oriģinālo recepti: “Džordža Džessela jaunākais pick-me-up, kas ietver sevī uzmanību no pilsētas publicistiem, tiek saukts par “Asiņaino Mēriju”: puse tomātu sula, puse degvīns.”

Ferdinands Peti apstiprināja Džessela prasību pēc tiesībām, kad bārmenis runāja ar “ The New Yorker” žurnālu 1964. gada jūlijā, sakot: Es iepazīstināju jūs ar mūsdienu “Asiņaino Mēriju”, viņš teica. ”Džessels apgalvo, ka viņš ir tās radītājs, bet tas nebija nekas, kā tikai degvīns ar tomātu sulu, pirms es tai ķēros klāt. Es piepildīju šeikera dibenu ar četrām, lielām sāls sķipsnām, divām šķipsnām melno un sarkano piparu, un kārtu ar Vorčesteršīras mērci. Pēc tam es pievienoju pāris pielienus citrona sulas un nedaudz smalcinātā ledus, tam visam pievienojot klāt divas unces (60 ml) degvīna un biezas tomātu sulas, izmantojot tehniku – “shake, strain and pour”. Mēs servējām no simts līdz simtpiecdesmit “Asiņainajām Mērijām” dienā, šeit, “King Cole Room”, kā arī citos restorānos un banketu zālēs.”

Nosaukuma izcelsme:

“Asiņainās Mērijas” nosaukums tiek saistīts ar virkni dažādu vēsturisku personu, it īpaši ar Anglijas karalieni Mēriju I un kādu mitoloģisku sievieti no folkloras. Daži dzēriena entuziasti tomēr uzskata, ka kokteiļa nosaukums ticis iedvesmots no kādas Holivudā plaši pazīstamas zvaigznes Mērijas Pikfordas. Citi velk paralēles ar kādu viesmīli, vārdā Mērija, kura strādāja Čikāgas bārā, “Bucket of Blood” (“Asins kauss”).

Pagatavošana un pasniegšana:

Dažkārt kļūdaini tiek pieņemts, ka ja “Asiņaino Mēriju” pasniedz no rīta, tā mazina paģiras. “Asiņainā Mērija” ir viens no iecienītākajiem kokteiļiem vēlajās brokastīs restorānos ASV.
Ņemot vērā faktu, ka degvīna un tomātu sulas sajaukšanas process nav visai sarežģīts, tas ir bijis iemesls, lai katrs bārmenis varētu uztaisīt savu, sīki izstrādātu, “Asiņainās Mērijas” recepti, variējot ar nedaudz savādākiem komponentiem. Visbiežāk “Asiņaino Mēriju” pasniedz highball glāzē,pildītu ar ledu un izmantojot selerijas kātiņu un citrona šķēlīti kā dekorāciju. Bieži vien var tikt izmantoti arī citi dārzeņi, kā piemēram, olīves, tomāti, gurķi, burkāni.

Komponentu variācijas:

Bull Shot:
Tomātu sulas vietā tiek lietots liellopu gaļas buljons.

Bloody Bull:
Paralēli tomātu sulai, tiek pievienots arī liellopu gaļas buljons.

Bloody beer:
Vodkas vietā tiek lietots gaišais lāgertipa alus. Pasniedz ar vorčesteršīras, tobasko mērci, sāli un melnajiem pipariem. Laims pēc izvēles.

Bloody Bishop:
Vodkas vietā tiek lietots heress, ievērojot standarta attiecības.

Bloody Cab:
Cabernet Sauvignon + vodka.

Bloody Fairy, Red Fairy:
Vodkas vietā tiek lietots absints.

Bloody Geisha, Bloody Ninja:
Vodkas vietā tiek lietots Japāņu tradicionālais destilāts – sake.

Bloody Hogger:
Vodkas vietā tiek lietota bekona vodka.

Bloody Marghioala:
Vodkas vietā tiek lietots Rumāņu tradicionālais augļu šņabis – tuica.

Bloody Maria:
Vodkas vietā tiek lietota tekila.

Bloody Marijuana:
Vodkas vietā tiek lietots cannabis tinktūra – Green Dragon.

Bloody Molly:
Vodkas vietā tiek lietots irish whiskey.

Bloody Scotsman:
Vodkas vietā tiek lietots skotu viskijs jeb skočs.

Pasniegšanas variācijas:

Frozen Bloody Mary:
Standarta komponenti.
Metode – blended with crushed ice.

Bloody Marynara:
Standarta komponenti, vienīgi tomātu sulas vietā tiek izmantota itāļu marinaras mērce (tomātu mērce ar garšvielām). Pasniedz kā shot vai shooter.

Flaming, Frozen Bloody Mary:
Frozen Bloody Mary tiek papildināta ar 151 rumu (75,5%, degošs), aizdedzina.
Pasniedz keramiskā krūzē.

Bloodless Mary:
Netiek izmantota tomātu sula.

Slutty Mary:
Papildus vodka, dekorē ar desiņu.

autors: Linda Rozenblate

Izmantotie materiāli: Wikipedia.com