Dažādu valstu tradicionālie alkoholiskie dzērieni

Jebkurā valstī ir savs tradicionālais dzēriens, kuru ir jānogaršo jebkuram sevi cienošam tūristam.
Izvēlējos piecpadsmit valstis, nolēmu noskaidrot, kādi tad ir tradicionāli alkoholiskie dzērieni katrai no šīm valstīm.


Meksika
– īsts meksikāņu dzēriens ir tekila, pagatavots no zilās agaves sulas, ar alkoholisko saturu 38-43%.

tekila

Tradicionāli, kā mēs zinām, tekilu dzer ar citrona šķēli un sāli, taču Meksikā tekilu dzer tīrā veidā, lai varētu just dzēriena bagātīgu garšu un aromātu. Tomēr dažos Meksikas reģionos Tekilu dzer kopā ar Sangritu, tas ir bezalkoholisks dzēriens-apelsīnu un tomātu sula ar aso piparu. Tur tekilu dzer ar vienu malku, uzdzerot Sangritu.

Brazīlija- grandiozu karnevālu valsts var lepoties ar tradicionālo alkoholisko dzērienu Cachasa, ar alkoholisko saturu 38-48 %, destilāts no cukurniedrēm, ar intensīvu aromātu.

Brazīlijā Cachaca [kašasu]

caipirinha

Dzēriena specifiskas garšas dēļ, brazīlieši atrada vienu risinājumu, un izdomāja kokteili Caipirinha [Kaipiriņja], kura sastāvā ir kašasa, laima daiviņas, cukurs un sasmalcināts ledus. Laimu ar cukuru sapresē, pievieno smalcinātu ledu, pievieno  kašasu, visu apmaisa un pasniedz ar salmiņu.

Portugāle – stiprināts vīns – Portvīns

porto
Portvīns ir ļoti spēcīgs vīns, tas satur lielu daudzumu miecvielas. Portugālē uzskata, ka viena pudele šī dzēriena pietiek 12 cilvēkiem.

Japāna – Sake.

Sake

Alkoholisks saturs 14-20%. Pēc konsistences atgādina liķieri. Uzskata ka Sake ir vienkāršs rīsu degvīns, taču Japānā to vairāk dēvē kā vīnu, izgatavotu no rīsiem.
Japānā šo dzērienu pasniedz īpašā veidā, ievērojot noteiktu rituālu, viņu dzer nesteidzoties no īpašām mazām māla tasītēm. Sake var dzert siltu, karstu vai aukstu, pēc izvēles.

Šveice – Absints

absints strukla

Tradicionāls alkoholisks dzēriens Šveicē, ar alkoholisko saturu 55-85%, tas ir uzlējums uz dažādiem zālaugiem, tai skaitā vērmeles, kura satur thjuone – narkotisko vielu, kuras dēļ agrāk radās halucinācijas, un atnāca Zaļā feja. Agrāk daudzās valstīs Absints tika aizliegts. Mūsdienās Absintu ražo daudz drošāku. Dzert Absintu var dažādos veidos, tīrajā veidā, ar dedzināšanu, taču viens no populārākajiem veidiem ir ūdens palaišana caur cukuru.

Ungārija – rada lieliskus deserta baltvīnus

tokaji

No Furmint vīnogu šķirnes, populārs ir Tokaji vīns, no Tokaj reģiona, ar 12- 16% alkoholiska saturu.  Daudzi uzskata par karalisku.

cela-puve-tokaj

Galvenais Tokajas reģiona noslēpums ir klimats, rudenī ir lietus un migla, rezultātā vīnogas uz lauka savīst, taču nesapūst, tās pārvēršas par unikālu izejvielu, lai radītu nesalīdzināmu vīnu.

Čehija / Slovākija – populārākais dzēriens ir Becherovka.

Becherovka

Stiprs, rūgtas garšas liķieris ar alkohola saturu 38%. Sākotnēji tika pagatavots kā ārstniecisks dzēriens. Becherovkas recepte ir joprojām stingrā noslēpumā, taču ir zināms, ka tā sastāvā iet 20 dažādu zālaugu. Ir daudz dažādu veidu kā dzert šo dzērienu, tīrā veidā,  vai arī kokteiļos.  Tradicionāli to dzer ar apelsīna šķēli un kanēli. Slovākijā šo dzērienu dzer tīrā veidā, uzdzerot alu. Populārs ir kokteilis no Becherovskas- Betons ( ar toniku, ledu un citronu sulu ). Ka arī, šo dzērienu dzer ar ābolu vai ķiršu sulu.

Itālija

Tradicionālie dzērieni ir vīni, taču vēl viens no populārs dzēriens ir Limoncello.LimoncelloTas ir liķieris ar citrona miziņas notīm, ar alkohola saturu 38%. Itāļi Limoncello ražo vairākus gadsimtus. Šo dzērienu dzer diezgan vienkārši – izvelk aukstu  Limoncello no ledusskapja un ielej sasaldētās glāzēs no saldētavas. Dzert ir nepieciešams aukstu, pirms ledus rasa uz glāzes pazudīs.

Indija / Indonēzija- nacionālais dzēriens ir Araks

Araks

Kā raksta  ‘wikipedia’ Araks ir ar 30% alkohola stiprumu, šis dzēriens viegli baudāms karstās dienās. Radīts no tās, kas pagadās pa rokai. Piens, rīsi, vīnogu vai palmu sula, raudzēta pēc tam destilēta. Dažkārt  Araks tiek papildināts ar anīsa sēklu ēteriskās eļļām, kuras piedod dzērienam sniegota pienu krāsu. Kaut kas līdzīgs grieķu Ouzo vai Rakijai. Ieteicams dzert atšķaidot ar ūdeni. Lieliska uzkoda ir vietējais siers, rieksti vai olīvas.

Īrija – Guinness alus un viskijs

ale

Tikai Īrijā var nobaudīt īstu Guinness alu ar maigu krēmīgu putu, vislabākais to darīt Dublinā, tieši alus rūpnīcā. Tumšā krāsā no grauzdētiem miežiem ar alkoholisko saturu līdz pat 8%.

irish

Īri ir lepni ar viskija ražošanu. Pārsvarā Īri viskiju dzer tīrā veidā, reti kad pievieno ūdeni vai ledu, jo tas var sabojāt viskija garšas notis. Dažkārt viskiju izmanto kokteiļos, viens no populārākajiem kokteiļiem ir Irish cofee.

irish-coffee

Kuba- Havana – ir ruma paradīze

st.rums

Rums – dzēriens ar alkohola saturu 38-78%, cukurniedru vai cukurniedru melases destilāts. Rums ir neatņemama dzīves daļa kubiešiem, viņu dzer svinībās un ballītēs izmantojot dažādus rituālus. Kubā šo dzērienu dzer tīra veidā, un arī kokteiļos. Tieši kubā tika izgudroti populārie ruma kokteiļi ‘Mojito’, ‘Daiquiry’, ‘Cuba Libre’ u.c.

Horvātija- Bulgārija- tradicionāls stiprs alkoholisks dzēriens dienvidu slāvu tautai ir Rakija

raki3

Dzērien ar alkohola saturu 40-60%. Rakija izgatavošanai tiek izmantotas plūmes, vīnogas, aprikozes, persiki, āboli, bumbieri, vīģes. Šo dzērienu dažkārt iztur ozolkoka mucās. Bulgārijā eksistē tradīcija dzert Rakiju karstu, ar apelsīna miziņu, karameli un krustnagliņu. Jebkurā no Balkānu valstīm, bez jebkādām problēmām var atrast Rakiju bāru ar visiem iespējamiem veidiem.

Vācija – mīļākais dzēriens ir alus un Schnapps

Schnapps

Par godu alum Vācijā bieži notiek dažādi festivāli un svētki. No stiprākiem alkoholiskiem dzērieniem ir Schnapps. Izgatavots no dažādu augļu, ābolu, vīnogu, zemeņu, aveņu, persiku un citu augļu vai ogu izejvielām. Schnapps alkohols svārstās no 20 līdz 40%. Šo dzērienu ir ieteicams dzert neatšķaidītu, lai pilnīgāk sajustu augļu buķeti.

Gruzijā var izbaudīt tradicionālo dzērienu čača chacha

Stiprs alkoholisks dzēriens izgatavots no ogām vai vīnogulāju izspaidām, kas paliek pāri pēc vīna radīšanas. Alkohola saturs 45-50%. Čaču  dzer tīrā veidā, vai var pagatavot dažādus ledus aukstus kokteiļus ar svaigiem augļiem. Īpaši aukstā laikā Čaču dzer no rīta. Rietumu Gruzijā Čaču uzkož ar saldumiem, bet austrumu daļā – ar marinētiem dārzeņiem.

Francijā var izmēģināt viss izsmalcinātāko virtuvi un arī dzērienus.

Viens no svarīgākajiem  dzērieniem frančiem ir vīns. Francijā ir vislabākie vīnu dārzi ar vislabākajām vīnogu šķirnēm. Otrajā vietā Francijā īst šmapanieti (Champagne).

autors: Diāna Škarste
Ieskaites darbs – Bar.lv bārmeņu skola