Daži ieteikumi kā izvēlēties vīnu

Corks

Reizēm pieejot pie vīna plauktiem var apjukt no lielā piedāvājuma.  Kādu vīnu izvēlēties? Un kā vislabāk atrast to, kas patiks vislabāk? Diemžēl, lai patiešām labi orientētos vīnos ir jāzin ļoti daudz, ne vienmēr tas ir vajadzīgs. Ieteiktu ņemt vērā dažus vienkāršus padomus, kas būtiski atvieglo vīna izvēli.

Pirmais un svarīgākais, kas būtu jāņem vērā pērkot vīnu ir cilvēka gaume, kurš šo vīnu dzers.  Vīns var būt ļoti labs, ekskluzīvs, izcilu garšu, bet ja neatbilst gaumei, vai tiešām ir tā vērts? Vīna dzeršanā vissvarīgākais ir baudījums un gaumes cilvēkiem ir dažādas. Būtu ieteicams ņemt to vērā izvēloties vīnu dāvanai. Pirmām kārtām patīk vairāk sausāks vai saldenāks? Patīk labāk sarkans, balts vai varbūt dzirkstošs? Tas būtu pats minimums, par ko padomāt pērkot vīnu sev, viesiem vai dāvanai.

It īpaši sākumā, kamēr nav pārliecības, ieteiktu izvēlēties specializētos vīna veikalus. Jebkurā sevi cienošā vīna veikalā ir apmācīti un zinoši pārdevēji, kuri palīdzēs izvēlēties vīnu no plašā klāsta.

Ja ir kāds vīns, kurš ir iepaticies, var nofotogrāfēt etiķeti, tā varēs atcerēties, kurš bija tas vīns, kurš tiešām patika. Uz vizuālo atmiņu reizēm nevar paļauties, jo daži ražotāji mēdz mainīt etiķetes dizainu. Un ir jāatceras, ka dažādi vīna veikali piedāvā dažādu sortimentu, var gadīties, ka konkrētajā veikalā tieši tas vīns nebūs pieejams, turklāt veikali mēdz mainīt savu piedāvājumu. Visgrūtāk būs atrast vīnu, ja tas ir pirkts ārzemēs no mazāk populāra ražotāja.

Svarīgāk par konkrēto vīnu, kas ir paticis, vairāk vajadzētu ņemt vērā un atcerēties vai skatīties saglabātajā bildē, kāda ir vīnogu šķirne un reģions vai valsts, no kura vīns nāk. Ja ir kāds īpašs veids kādā vīns tiek gatavots, piemēram no sasalušām vīnogām, to arī der piefiksēt. Kopumā to mēdz saukt par vīna stilu, turklāt Eiropā tas tiek stingri kontrolēts. Svarīgāk par konkrēto ražotāju, ir atcerēties vīna stilu, jo viena stila vīns būs līdzīgs arī dažādiem ražotājiem. Vīniem no Itālijas un Francijas vajadzētu piefiksēt reģionu no kura nāk, pārējiem vīniem lielākoties pietiek, ja atceras valsti un vīnogu šķirni.

Pēc  kā nevērtēt vīnu:

  • Pudeles un etiķetes dizaina. Protams, ja gribās, lai pudele ir smuka, noteikti var izvēlēties to, kas patīk arī pēc izskata, bet būtu vēlams atcerēties, ka etiķetes dizains nekādā veidā neliecina par vīna kvalitāti vai atbilstību gaumei. Reizēm cilvēki pārbauda iedobuma dziļumu apakšā, bet tas arī nav kvalitātes rādītājs, tāpat kā pudeles biezums un smagums.
  • Skrūvējamā korķa. Arvien vairāk un vairāk vīndaru pāriet uz skrūvējamiem korķiem. Sen jau ir garām laiks, kad skrūvējami korķi bija tikai lētiem, iespējams ne pārāk labas kvalitātes vīniem. Arī respektabli savas nozares pārstāvji arvien biežāk sāk izvēlēties skrūvējamus korķus un tie nav sliktāki par dabīgā korķa korķiem, pēc pēdējiem pētījumu rezultātiem daudzos aspektos pat labāki.
  • Vecuma. Tas ir mīts, jo vecāks vīns jo labāks, nav prātīgi vīnu izvēlēties pēc iespējas vecāku vai uzglabāt to gadiem, ja nav pietiekamas informācijas.  Dažādiem vīniem ir dažāds optimālais vecums, kad tos lietot. Ir daļa vīnu, kas ir baudāmi pēc ilgstošas uzglabāšanas, bet tomēr lielākā daļa veikalos nopērkamo vīnu ir domāti izdzeršanai kamēr vēl jauni.

Autors: Aija Gaižute

One Response

  1. Kristaprs

    Ļoti precīzi. Esmu pārliecināts, ka šis daudziem varētu būt patiesi noderīgi. Galvenais tas, ka paskaidrots vienkāršā veidā, par ko arī prieks. Un pilnībā piekrītu punktam par skrūvējamiem korķiem. Daudzi arvien domā, ka tas nozīmē zemu kvalitāti, pat neapskatot vīnu tuvāk.

    Reply