Dziednieciskie spirta uzlējumi – receptes

Agrāk, kad vel nebija izgudroti farmācijas aparāti, to laiku alķīmiķiem nebija sevišķu iespēju izvērsties. Viņi izmēģināja daudz dažādas izejvielas, sākot ar organiskajiem savienojumiem, beidzot pat ar metāliem.

Eksperimentējot ar dažādām dzirām un dzērieniem, uzmanību piesaistīja vīns. Izrādās tā labums slēpjas biezajās, sarkanajās vīna nogulsnēs, kas paliek pāri pēc šķidruma izgarošanas. Vēlak viņi izdomāja dzērienu destilēt. Tika iegūs etilspirts, kam deva nosaukumu „agua vitae” jeb dzīvības ūdens.
Līdz ar etilspirta antiseptiskajām īpašībām tika atklāta arī anestēzijas iedarbība. Atklājās arī citas etilspirta labās īpašības. Nelielās devās, tas bija labs asinsvadu paplašinošs, žulti un urīnu dzenošs līdzeklis, organisma spēcinātājs un stimulētājs un ārstniecības augu dziedinošo efektu pastiprinošs līdzeklis. Etilspirts ir izmantojams arī kā pretdrudža līdzeklis.

Spirts ir netīr. Tur ir dažādi nevajadzīgi piemaisījumi tā saucamais „fūzelis” un citas vielas. Vienkāršākais paņēmiens spirta attīrīšanai mājas apstākļos ir tā filtrācija. Par filtriem var izmantot dažādus materiālus, bet visefektīvākā ir aktīvā ogle. Ir zināms, ka sasaldētam un pēc tam atkausētam degvīnam ir maigāka garša. Noteiktā temperatūrā ūdens, ko satur spirts, pārvēršas ledū, reizē uzsūcot nederīgos piemaisījumus, arī „fūzeli”, kas spirtam piešķir nepatīkamu piegaršu un smaržu. Sasalstot ūdens sakrājas uz trauka sienām, jānogaida, kamēr ūdens sasalst, bet spirts jāizlej no trauka, neļaujot ledum izkust.
Spirta garšas uzlabošanas noder tā aromatizēšana. Tam der apiņi un dabīgs bišu medus. Lai padarītu spirtu maigāku un vieglāk baudāmu var izmantot arī dažādus augus, augļus, ogas un garšvielas.

Uzlējumus lieto, lai no augiem izvilktu vērtīgās vielas. Uzlējumos izmanto zāli, lapas, ziedus, svaigus augļus. Pirms uzlējuma gatavošanas, tā sastāvdaļas sasmalcina. Uzlējumu pagatavošanai izmanto pārsvarā tikai ūdeni gan karstu, gan aukstu. Karsta veida uzlējuma pagatavošanai, izejvielas ieber emaljētā traukā un aplej ar vārošu ūdeni, atstājot uz 15-20 min. Pēc tam uzlējumu izkāš, nospiež un atdzesē. Auksta veida uzlējuma pagatavošanai izejvielas ieber emaljētā traukā, aplej ar istabas temperatūras ūdeni, noslēdz trauku un notur 4 līdz 12 stundas, pēc tam izfiltrē caur marli vai vati.

Izvilkumi ir līdzīgi uzlējumiem, to pagatavošanai pielieto 40-70% spirtu vai degvīnu. Vienu daļu sasmalcinātu augu aplej ar daļu spirta vai degvīna, kārtīgi apmaisa un atstāj vēsā, tumšā vietā, vidēji 20 dienas, ik pa laikam to saskalinot. Pēc tam izvilkumu izkāš. Izvilkuma daudzums būs manāmi samazinājies, tāpēc, lai sasniegtu nepieciešamo daudzumu, jāpiele. Izvilkumus jālieto nelielās devās, skatīties pēc situācijas, 10 līdz 40 pilieni vienā reizē. Izvilkumi uzlabo asinsriti, it īpaši gada aukstākajos mēnešos. Izvilkumi palīdz rehabilitēties pēc smagām operācijām un traumām, gan arī pēc lielas fiziskas slodzes.
Novārījumus gatavo, no augu cietajām daļām (mizas, saknes, koksnes, lapām, augļiem) izvelkot vērtīgās vielas, tas prasa ilgstošu termisko apstrādi. Izejvielas aplej ar vārošu ūdeni, liek uz uguns un vāra 5-20 min., pēc tam iztur 20-40 min, tad filtrē. Vārīšanās procesā ūdens daudzums samazinās, tāpēc novārījumam pielej verdošu ūdeni līdz nepieciešamajam daudzumam. Augu novārījumus, kas satur dažādas miecvielas, vajag filtrēt (izkāst) uzreiz pēc noņemšanas no uguns. Augus, kas satur ēteriskas eļļas, vārīt nav ieteicams. Novārījumus un izvilkumus gatavo lietošanai 1-2 dienas, uzglabā tumšā, vēsā vietā. Ja novārījumu vai izvilkumu nākamajā dienā nepieciešams lietot siltu, tad to nepieciešams uzsildīt ūdens peldē, izmantojot divus traukus, lielāku un mazāku.

RECEPTES


Augu valsts izejvielu izvilkumi, uzlējumi un novārījumi spirtā vai degvīnā iedarbojas uz organismu efektīvāk nekā augu ūdens ekstrakti. Pēc iedarbības tinktūras iedala – tonizējošās, sāpju remdējošās, nomierinošās un stimulējošās. Ir tādas, kas regulē sirdsdarbību, ietekmē asinsvadu tonusu un pārtrauc iekaisumu procesus iekšējos orgānos un locītavās.
Pirms tinktūras pagatavošanas, ārstniecisko izejvielu sasmalcina, ieliek stikla traukā un aplej ar spirtu vai degvīnu. Pēc noturēšanas spirta izvilkumus izkāš.

Amoliņu lakstu tinktūra – neauglības, endometriozes un ar vecumu saistītā hormonālā līdzsvara traucējumu gadījumos.

Žāvēti balto amoliņu laksti – 100g
Degvīns – 0,5l
Žāvētus balto amoliņu lakstus ar asu nazi sasmalcināt, iebērt stikla traukā, apliet ar degvīnu un turēt tumšā vietā 20 dienas. Gatavo līdzekli izkāst un lietot 3 reizes dienā pa 10 – 15 pilieniem dažas minūtes pirms ēšanas

Ādama saknes tinktūra – artrīta, osteohondrozes, artrozes u.c. gadījumos.

Ādama sakne – 100g
Degvīns – 200ml
Svaigu Ādama sakni sarīvēt uz smalkas rīves un pievienot degvīnu. Maisījumu saskalot un nolikt ievilkties uz 1 diennakti. Gatavo līdzekli lietot ierīvēšanai.

Degvīns kosmetoloģijā.

Daudz dažādi kosmētiskie līdzekļi ir izgatavoti tieši uz spirta vai degvīna bāzes. Spirts lieliski saglabā sastāvdaļas, kas iekļautas kosmētiskajā līdzeklī.
Spirts un degvīns labi šķīdina taukus. Savienojumā ar augu valsts izejvielām tie labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka ādu, piemēram, savelk paplašinātas poras, palīdz izārstēties no ādas lobīšanās, pigmenta plankumiem un pinnēm.

Roku ādas kopšanai
Mandeļu eļļa – 2ēd.k.
Degvīns – 1ēd.k.
Ūdens – 1ēd.k.
Glicerīns – 1ēd.k.
Stikla traukā sajaukt ūdeni un glicerīnu. Pēc tam pievienot degvīnu, mandeļu eļļu un visas sastāvdaļas cītīgi sakult, līdz iegūst viendabīgu emulsiju. Ar pagatavoto līdzekli ieziest roku ādu, lai novērstu sīku skrambiņu un plaisiņu rašanos.

Matu kopšanai
Kampars – 1g
Salicilskābe – 3g
Benzoskābe – 4g
Glicerīns – 10ml
Degvīns – 200ml
Rīcineļļa – 1ēd.k.
Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisīt. Pagatavoto līdzekli lietot 1-2 stundas pirms katras matu mazgāšanas, ierīvējot galvas ādā. Ārstēšanos turpināt līdz blaugznu izzušanai.

Mājās gatavoti galda degvīni apetītes uzlabošanai

„Jerofejičš” Recepte
Stāvā retēja laksti (meža retēja, platkāja, retējuma) – 50g
Vērmeles laksti, lupstāja saknes, kadiķu augļi, smaillapu kasijas lapas (sennas lapas), novirzītās peonijas saknes, kumelīšu ziedi – 15g (no katra)
Degvīns – 6l
Žāvētos augus sasmalcināt, apliet ar degvīnu un turēt 7 dienas siltā vietā. Gatavo dzērienu izkāst un lietot 3 reizes dienā pa 50 ml pirms katras ēdienreizes.

Saldais degvīns (Ratafija).

Ratafija ir salds un sīvs degvīns, nāk no vecās Krievijas, apmēram, 18. gadsimta vidus. Tolaik dzēriens bija ļoti populārs, tas bija ass, un tāpēc to nepasniedza sievietēm, to dzēra tikai vīrieši. Lai iegūtu patīkamu garšu, dzērienam tika pievienotas dažādas garšvielas un sīrupi, kas nemainīja degvīna stiprumu.

Dzērveņu ratafija
Dzērvenes – 3 glāzes
Cukurs – 1,5 glāzes
Degvīns – 1l
Dzērvenes nomazgāt un turēt vairākas stundas saldētavā. Pēc tam tās saspaidīt, pievienot degvīnu ar cukuru, pārliet stikla traukā, uzlikt polietilēna vāciņu un turēt siltā vietā 7 – 10 dienas. Iegūto šķidrumu izkāst un saliet pudelēs.

Riekstu ratafija
Zaļi valrieksti – 20gb
Spirts – 1l
Cukurs – 400g
Ūdens – 150ml
Kardamons un kanēlis – naža gals
Valriekstus ar mizu sagriezt, apliet ar spirtu, turēt 45 dienas un pēc tam izkāst.
Atsevišķā traukā cukuru apliet ar ūdeni, uzlikt uz uguns, divreiz uzvārīt, pievienot kanēli un kardamonu, atdzesēt. Sīrupu sajaukt ar spirtu, noturēt vēl 8 – 10 dienas un izfiltrēt, pēc tam saliet pudelēs.

Anīsa degvīns
Anīss – 400g
Degvīns – 7l
Anīsu sasmalcināt un apliet ar 3l degvīna. Maisījumu noturēt 3 dienas, pievienot atlikušo degvīnu un pārtvaicēt (destilēt)

Autors: Beāte Ostrovska
Izmantotā literatūra:
„Ārstniecisko augu degvīna uzlējumi un izvilkumi jūsu veselībai” Jeļena Isajeva, izdevniecība „Nordik”.
www.kurorti.eu

3 Responses

  1. An Krievins
    An Krievins at |

    loti labs darbs :))

    Reply
  2. Dr.Punchsh
    Dr.Punchsh at |

    Ari es gatavoju majas uzlejumus
    Katras receptes nianses irpieslipejamas, bet standarts jasak ar vienkarso:
    -600 lidz 1000 gr.ogas(tas sasalde un atlaidina),tad spirtota dzira labak izsuc to aromatu.
    -cukurs 700-1000 gr(neparspilejam), lai neparadas lipeklis(iznemot dzerveni-to taisam saldu un stipru>40%
    -spirts,degvins,kandza….
    PS medicina rekomende 62% spirta udens maisijumu, kas Izvelk no zalites precizi to ko vajaga
    PS2 ar zalisu lietosanu uzmanigi-pieeja mediciniska-izzinam, tikai tad lietojam

    Reply
  3. Āris

    Man kaut kā neiet kopā vārdu salikums “spirts” un “dziedniecisks” 😀

    Reply