Japāņu Ume vīna šarms

Leģenda vēsta, ka Ume koks (radniecīgs mums pazīstamajām plūmēm un aprikozēm) Japānā tika ievests no Ķīnas sestajā gadsimtā, kā dāvana tā laika Imperiālajai galvaspilsētai. Ume tika slavēta ne vien par savu ziedu skaistumu, bet arī augļu garšu un noderīgumu. 17. gadsimtā šis augs tika aktīvi kultivēts visa Japānas teritorijā un kļuva par neatņemamu nacionālās virtuves sastāvdaļu. Aptuveni tajā pašā laikā uzsāka ume vīna ražošanu. Mūsdienās šīs vīns saglabā ume plūmju ārstnieciskās īpatnības, raksturīgo saldskābo garšu un ir ļoti populārs gan Āzijas valstīs, gan ASV, gan Eiropā. To bieži pasniedz atvēsinātu- kā aperitīvu, ar ledu – kā vasaras atsvaidzinājumu vai arī sajauktu ar dzirkstošiem bezalkoholiskiem dzērieniem – kā vieglu kokteili. Restorāni Japānā piedāvā dažādas ume vīna variācijas gan tīrā, gan kokteiļu veidā. Kā populārākos var minēt Umeshu „uz akmeņiem” (Jap. ”umeshu rokku”), Umeshu saurs (Jap. “umeshu sawa”), Umeshu ar toniku (1/3 vīns un 2/3 toniks), dzirkstošais Umeshu (1/3 vīns un 2/3 dzirkstošais ūdens) un Flaming Plum (Ugunīgā plūme) kokteilis (½ šots Umeshu, ½ šots augļu brendiju. Pasniedz šot-glāzē. Izkārto brendiju virs vīna un aizdedzina.) ir vispopulārākie šī vīna dzeršanas veidi. Tomēr tie nebūt nav vienīgie šī vīna jaukšanas veidi. Dažkārt to pasniedz sajauktu ar japāņu tradicionālo zaļo tēju (Jap. “o-cha-wari”) vai karstu ūdeni (Jap. “o-yu-wari”). Klasiski, Umeshu var pasniegt dažādās temperatūrās: atdzesētu ar ledu, istabas temperatūrā vai pat karstu.

Tulkojot šī dzēriena nosaukumu, to bieži dēvē par plūmju vīnu tomēr ir svarīgi atcerēties, ka ume auglis, lai gan radniecīgs, tomēr nav plūme. Japāniskais vīna nosaukums ir Umeshu (梅酒). To pagatavo izmantojot negatavus, zaļus ume augļus, mērcējot tos caurspīdīgā alkoholā, ko Japānā sauc par shōchū (焼酎). Vīnam piemīt saldskāba garša un alkohola saturs tajā parasti nepārsniedz 10-15%. Maigā un saldenā Umeshu garša un aromāts parasti patīk pat cilvēkiem, kam negaršo alkoholiskie dzērieni. Populārākie šī vīna ražotāji ir Choya, kas ir plaši pieejams Latvijas lielveikaos un Takara Shuzo, ko Latvijā diemžēl var atrast tikai specializētos veikalos. Vidējā vīna cena Latvijas veikalos – Choya Original, tilpums: 0.75L, Alk. tilpums: 10% – 6.25 Ls; Choya Umeshu Plum White (pudele, kā redzams 3. Attēlā): tilpums: 0.75L, Alk. tilpums: 15% – 11.55 Ls.

Vīns var atšķirties ne vien pēc krāsas vai pudeles formas – bieži ražotāji ievieto veselus ume augļus pudelēs, kas piešķir vīnam neparastu izskatu. Japānā daudzas ģimenes brūvē pašas savu Umeshu, strikti ievērojot ģimenes tradicionālo recepti, kas bieži ir gadsimtiem veca. Tāpēc, ja pagadās iespēja ir ieteicams pagaršot ne vien industriāli ražoto, bet arī eleganto tradicionālo mājās brūvēto Umeshu, kam var piemist pilnīgi citāda garšu buķete, toņi un pēcgarša.

Autors: Ramona Markova

Resursi:

http://www.choya.com/umeshu_04.html
http://www.gekkeikan.co.jp/english/products/plumwine.html
http://www.choya.com/umeshu_02.html
http://www.bento.com/rev/umeshu.html