Kanādas viskijs

Sākumā vēlos nedaudz pieminēt par Kanādas viskija vēsturi. Ņemot vērā Kanādas Destilētāju asociācija informāciju,  alkoholiskus dzērienus ražo jau divus gadsimtus. Pirmā viskija dedzinātava tika atklāta Kvebekas pilsētā 1769.gadā, un 1840.gadā Kanādā bija vairāk par 200 dedzinātavām. Kanādieši uzskata, ka John Molson bija pirmais, kurš izgatavoja viskiju (1799. gadā).

Kanādas viskijs mūsdienās joprojām tiek rakstīts tā, kā to dara skoti – bez „e” (whisky vs. whiskey). Kas tad īsti ir Kanādas viskijs? Tas ir graudu dzēriens, kuram ļauj nobriest ozolkoka mucās vismaz trīs gadus. Tas galvenokārt ir kupāžas produkts un tiek ražots, izmantojot visdažādākos graudus, kuri audzēti Kanādā: kukurūzu, miežus, kviešus un rudzus. Kaut arī rudzi bieži vien ir maza daļa, tie dod lielāko garšas niansi. Jo vairāk rudzu maisījumā, jo vairāk pikantuma notis varēsiet sajust viskija aromātā. Pēc krāsas tas ir gaišāks par amerikāņu viskiju, taču – vieglāks.

Der zināt, ka Kanādas viskija ražošanā pastāv termini Base whisky (bāzes viskijs) un Flavoring whisky (raksturu nosakošais viskijs).

Base whisky tiek destilēts augstā temperatūrā, izmantojot kukurūzu, taču pavisam nedaudz (2%) var tikt pievienoti arī mieži. Destilācija īpaši augstā temperatūrā palīdz iegūt dzērienu ar alkohola saturu līdz pat 96%. Praktiski tas ir neitrāls spirts.

Flavoring whisky tiek radīts no miežiem, kviešiem un citiem graudiem, izmantojot zemāku destilācijas temperatūru, kā rezultāta viskijs ir ar zemāku alkahola saturu (65%) un tam piemīt izteiktāks aromāts.

Galvenā nianse, kura atšķir Kanādas viskijus no citiem pasaules viskijiem ir tā, ka katrs graudu viskija veids var tikt destilēts atsevišķi „patent still” iekārtā pie atšķirīgas temperatūras. Pēc tam šie dažādie viskija veidi tiek apvienoti un izturēti ozolkoka mucās, kurās iepriekš ir bijis izturēts Burbons vai Heress. Šī sistēma nedaudz līdzinās skotu blended viskija radīšanai, kad par bāzes viskiju tiek izmantots Grain (tīru graudu viskijs), kuram pievieno aromātu pastiprinošu Single Malt (viena iesala) viskijus.

Kanādā viskiju ražo, izmantojot arī tradicionālo, dubulto destilēšanas metodi. Neskatoties uz to kāda būtu destilēšanas metode, kā izejviela netiek izmantots graudu iesals.

Par Kanādas Nr.1 viskiju sauc Canadian Club Classic 12 y.o, kurš tiek ražots kopš 1858.g. no labākiem graudiem un tiek izturēts 12 gadus ozolkoka mucās. Izturēts baltā ozolkoka mucās, kurās iegūst mīksto, tīro un neatkārtojamo garšu.

Secinājums par Kanādas viskijiem ir tāds – tiem piemīt smalks, viegls augļu aromāts, mazliet rūgtena garša. Tas ir pasaulē visbiežāk kokteiļos izmantotais viskija veids. Vietējā tirgū Canadian Whiskey sastopami ar alkohola saturu 39.9%, bet eksportēts tiek ar alkohola saturu 40%. Viskijam kvalitāte dažkārt tiek novērtēta pēc principa no A līdz E (A-viskvalitatīvākais).

Eva Naudiņa (ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)