Kokteilis „Cosmopolitan”, vēsture un variācijas



Šī kokteiļa izcelšanās nav precīzi zināma, daži apgalvo, ka kokteilis ir radies San Francisko, ASV 70. gados, citi, ka to izdomājuši franču bārmeņi pagājušajā gadsimtā. Taču skaidri zināms, ka starptautiski atzītā kokteiļa versija radīta 1987. gadā Manhetenā. Atpazīstams šis kokteilis kļuva 80. gados starp geju kluba apmeklētājiem. Bet savu popularitāti visā pasaulē ieguva 1998. gadā pateicoties seriālam „Sex and the city,” kur kokteilis Cosmopolitan bija galveno varoņu iecienītākais dzēriens. Kokteilis ir ļoti iecienīts sieviešu vidū, ne velti šo kokteili sauc par „meiteņu” dzērienu, bet tas tā varētu būt dēļ vienas no kokteiļu izcelsmes versijām. Cosmopolitan nereti tiek saukts par Cosmo. Šo dzērienu identifikācija ir rozā dzēriens, kurš tiek pasniegts Martini glāzē. Šī iemesla dēļ dzēriens, dažkārt, kļūdains kvalificēts kā sava veida „martini kokteiļa variāciju”. Cosmopolitan versijas ir simtiem, citi lieto vairāk vai tieši pretēji mazāk dzērveņu sulas, citi lieto vienkāršu Triple Sec, citi Cointreau liķieri. Tomēr pareizi gatavots kokteilis nav ar saldu vai pikantu garšu, bet gan nedaudz skābenu.

Recepte:

Cosmopolitan
50ml citronu vodkas
15ml Triple Sec liķiera
15ml svaigi spiesta laimas sula
10 ml dzērveņu sulas
Pagatavošana: visas sastāvdaļas ar ledu liek šeikerī , sakrata, tad pārlej atdzesētā, liela izmēra Martini glāzē bez ledus. Dekorē ar citrona vai laima šķēlīti.

Līdzīgie kokteiļi, komponentu variācijas:
Sparkly Cosmo:
Vodka, dzērveņu sula, laimas sula, triple sec, minimāli dzirkstošs vīns. Pagatavošana: Visas sastāvdaļas (izņemot dzirkstošo vīnu) sajauc šeikerī ar ledu. Lej glāzē, pāri pārlej dzirkstošo vīnu. Dekorē ar laima šķēli.

Mexican Cosmopolitan:
Tekila, dzērveņu un laimas sula Pagatavošana: Visas sastāvdaļas sakrata šeikerī ar ledu. Lej Martini glāzē un dekorē ar apelsīna šķēlīti.

Koskenkorva Cosmopolitan:
Koskenkorva Nordic Berries, Triple Sec, dzērveņu un laimas sula
Pagatavošana: Mix&Strain

*Kokteili var pagatavot blenderī ar smalcinātu ledu.

Autors: Lāsma Nagle