Mājas alus recepte tantes Valentīnas gaumē

Alus ir viens no senākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tas ir labs kā slāpju remdēšanai karstā vasaras dienā, kā arī dzēriens, ko var malkot krogā pie jautrām sarunām pēc smagas darba dienas. Es jums pastāstīšu, kā mājas apstākļos mana tante Valentīna gatavo jeb vāra garšīgu lauku alu.
Pagatavošanas process sākas pie miežu graudu iesēšanas un sekošanas, lai labība labi izaugtu. Kad graudi ir izauguši tos novāc. Pēc novākšanas graudus ieber kublā, aplej ar ūdeni un mērcē 24 h jeb diennakti. Ūdeni nolej un graudus izņem no kubla. Graudus apsedz ar segu, uzglabā vēsā vietā, lai tie sāk dīgt. Process ilgst diennakti. Kad diennakts ir pagājusi, graudi ir uzdīguši tos saberž. Saberztos graudus ņem un nogādā uz pirts augšu, kur tie tiek kaltēti. Kad graudi ir izkaltuši tos samaļ smalki, bet tik smalki, lai ūdens labi tecētu cauri. Un šeit jau mēs esam ieguvuši iesalu izejvielu alus pagatavošanai. Tālāk seko pats alus vārīšanas process.
Kublā ieliek iepriekš iegūto iesalu. Izvēlēsimies kublu, kura tilpums būs 100 litri. Iesalu aplej ar verdošu ūdeni un klāt pievieno uzvārītus apiņus. Lai alus būtu spēcīgāks, tad tam klāt pievieno cukuru. Aptuveni 1 kilogramu uz vienu spaini alus. Visu iegūto maisījumu lej tecināšanas iekārtā no kuras jau tecēs laukā it kā alus. Procesu var atkārtot vairākas reizes. Liet virsū ūdeni iegūtajam maisījumam, kurš ir tecināmajā iekārtā. Tad iegūto šķidrumu nes laukā atdzesēt, lai nebūtu ne auksts, ne karsts. Kad ir atdzesēts, tad lej atpakaļ kublā un pievieno alus raugu. Visu iegūto šķidrumu atstāj augt kublā uz aptuveni 12h. Kad alus nav vairāk īpaši salds, tas nozīmē, ka augšanas process ir beidzies un alu var liet mucā, un uzglabāt vēsā vietā, piemēram, pagrabā.
Un tā mēs esam ieguvuši samtainu, biezu, spēcīgu mājas alu. Liels paldies tantei Valentīnai no Sīļukalna par šo mājas alus recepti.

Autors: Raimonds Siļuks