“Taverna pie karaļa Brabanta” (Tavern U krále Brabantského)

Čehijas galvaspilsētā Prāgā, netālu no Prāgas pils, Thunovská ielā 15, atrodas viduslaiku stila
taverna, kas ir atvērta kopš 1375.gada. Čehu nosaukuma Tavern U krále Brabantského tulkojums ir
“Taverna pie karaļa Brabanta”, kas atsaucas uz hercogu, kurš vēsturē ir pazīstams kā alus karalis.
Par šo bāru ir daudz mītu un leģendu, tostarp, ka šeit dzēruši tādi dižgari kā V.A. Mocarts un
Jaroslavs Hašeks.

taverna
Mūsdienās šī iestāde ir veiksmīgi saglabājusi savu viduslaiku auru – ieejot iekšā ir krēslaini tumšs,
visu izgaismo spilgta sveču gaisma, arkas izliekumos piestiprinātas galvaskausu dekorācijas,
personāls arī ir atbilstošā tā laika apģērbā. Galdi un soli ir no veca koka, krēsli izklāti ar aitādu, fonā
tiek atskaņota viduslaikiem atbilstoša mūzika, sienas rotā ieskrāpēti uzraksti.
Kad pajautā oficiantam, kur atrodas labierīcības, teiks, ka jāiet nokārtoties uz ielas kā viduslaikos,
ieturēs mirkli klusuma, pasmiesies un norādīs uz šaurām kāpnēm, kuras ved uz pagrabstāvu, kur,
kvalitatīvās tualetes telpās, turpinot ieturēt dizaina stilu, izlietnēs vērojama asiņu imitācija.
Dzērienkarte ieturēta diezgan vienkārši:
Alus klāstā – gaišais alus Pilsner ­ 49 kč
Nefiltrēts tumšais pašmāju alus ­ 59kč
Bezalkoholiskais alus ­ 48kč
Sidrs ­ 75 kč.
Kartē ir arī visi tradicionāli kafejnīcā pasūtami bezalkoholiskie dzērieni un karstie dzērieni, taču
tostarp vajadzētu izcelt, ka ir arī Groks un Medovina(medus vīns).
Ir diezgan šaurs liķieru un spirtu klāsts, taču tajā iekļauts pa vienam no katras grupas
alkoholiskajiem dzērieniem.
Baltvīni un sarkanvīni pārdodas gan uz izliešanu, gan pudelēs.
Ēdienkarte ir samērā plašā variācijā un apmierinās visas gaumes – karstas uzkodas un aukstās
uzkodu plates, tostarp, zupa, pasniegta svaigi ceptā klaipā un čehu siera plate, kā arī vienkārši salāti
dārzeņmīļiem. Pamatēdienos galvenie ir gaļas ēdieni, kuriem klāt ir piekombinēti grillēti kartupeļi,
kukurūza, un citi dārzeņi, kā arī iespējams iegādāties veģetāro plati, kura sastāv no dažādiem
grillētiem dārzeņiem un sēnēm, un “bruņinieka plati” ar daudz gaļas variācijām un grilētiem
dārzeņiem. Katram ēdienam nāk klāt divas mērces – plūmju un ķiplokmērce. Pieejami arī čehu
tradicionālie ēdieni. Saldajā ēdienā var baudīt pašceptu ābolkūku vai paštaisītu šokolādes
saldējumu.

taverna1
Kā arī, nevar nepieminēt, ka šeit katru nedēļu no otrdienas līdz sestdienai vakarā trīs stundu garumā
notiek viduslaiku šovs ar dzīvo mūziku, vēderdejotājām un žonglieriem, zobencīņas un pat liesmu
šovs. Vērojot talantīgos māksliniekus un dzerot pašbrūvēto tumšo alu, garlaicīgi nebūs ne brīdi un
atmiņā paliks neaizmirstams vakars! Un, dodoties projām, noteikti jāieraksta par piemiņu
novēlējumu tavernas viesu grāmatā.

Autore: Adelīna Jasmane