Triple Sec liķieris

Triple Sec ir salds, spēcīgs, bezkrāsains liķieris ar apelsīnu garšu. Alkohola daudzums tajā svārstās no 15 līdz pat 40 procentiem, taču, to pērkot, jāņem vērā, ka praktiskāk būtu iegādāties Triple Sec ar alhohola daudzumu virs 40%, lai to būtu viegli aizdedzināt, gatavojot tādus kokteiļus kā piemēram B52.

Triple Sec tiek gatavots no dažāda veida apelsīniem, kuru kombinācija ir katra ražotāja noslēpums. Tiek arī uzskatīts, ka vienīgais apelsīnu paveids, no kura var gatavot Triple sec liķieri, ir pomerances auglis jeb Laraha apelsīns (Attēls 1.). Pomerances auglis ir mazs, rūgts savvaļas apelsīns, kurš tika atklāts Curacao salā Karību jūrā. To salā ieveda Spānijas ieceļotāji kā slaveni saldo Valensijas apelsīnu, taču tas izauga ļoti rūgts, tādējādi neēdams salas klimata un augsnes dēļ. Šie apelsīni sāka augt savā vaļā, un 19. gadsimta vidū tos sāka izmantot alkoholiska dzēriena – Curacao Triple Sec – radīšanā, to aromātiskās miziņas mercējot alkoholā. Šādi ievērojami palielinājās iepriekš nekur neizmantojamā augļa popularitāte. Tā kā tieši šī apelsīnu šķirne nekur citur nav sastopama, salas augļus eksportē uz ārzemēm citu Triple Sec dzērienu gatavošanā, par ko salas iedzīvotāji nav apmierināti, jo ierobežot Curacao nosaukuma izmantošanu nevar ierobežot saskaņā ar starptautiskajiem likumiem par vietas apzīmejumu patentēšanu.
Triple Sec tiek gatavots, sākumā apelsīnu miziņas žāvējot saulē un tad mērcējot alkoholā, lai to garša, aromats un dažādas ēteriskās eļļas izdalās dzērienā. Par alkoholisko bāzi tiek izmantots alkohols, kas iegūts no cukurniedrēm, graudiem, kā arī brendijs un konjaks. Kā vēsta liķiera nosaukums, tas, tulkojumā no franču valodas, nozīmē „Trīskārši sauss“, taču, runājot par liķieriem, nozīmē, ka dzēriens ir trīskārši destilēts, bieži pēc katras destilācijas pievienojot vēl cukuru, apelsīnu miziņas un dažādas garšvielas, lai garšu padarītu dziļāku un izteiksmīgāku. Iegūtais liķieris ir caurspīdīgs, taču daži ražotāji, piemēram Curasao, pievieno krāsvielas, lai iegūtu liķieri ar spilgti zilu, zaļu, sarkanu u.c. krāsām. Vispopulārākais no krāsainajiem apelsīnu liķieriem ir Curasao Blue, arī izmantots daudzu kokteiļu gatavošanā.
Pirmoreiz Triple Sec tika pagatavots plašākai sabiedrībai Francijā, 19. gadsimta sākumā, kur veiksmīgais tirgotājs un lieliskais pavārs Jānis Babtists Combjērs vēlējās pagatavot kaut ko īpašu, ar ko viņu atminēsies. Izmantojot ārkārtīgi rūgtus apelsīnus, kurus neviens neizmantoja to briesmīgās garšas dēļ, bet kuriem bija izteikts aromāts, un dažādas dienvidu (south) garšvielas savienojumā ar Francijas Ziemeļu alkoholu, radīja jaunu dzērienu, kurš tiek ražots pat mūsdienās ar nosaukumu „ Combier Triple Sec“.

Populārākie Triple Sec ražotāji ir Bols, De Kuyper Triple Sec . Ir iespējams iegādāties arī dārgākus un izsmalcinātākus Triple Sec liķierus, kā, piemēram., Cointreau (Attēls 2.), kuru ražo jau no 1875. gada, kā arī Grand Marnier, kura ražošanā tiek izmantots brendijs, padarot dzēriena garšu vēl dziļāku.
Bez Triple Sec liķiera neviens labs bārs nav iedomājams. Labākos no Triple Sec liķieriem ir iespējams dzert tīrā veidā, kopā ar ledu ( On The Rocks ), taču visbiežāk tas tiek izmantots dažādu kokteiļu gatavošanā. Vispazīstamākie kokteiļi, kuru sastāvā ir Triple Sec liķieris ir Margarita, White Lady, Cosmopolitan, Side Car un citi. Lūk, dažas no šīm receptēm:

Margarita
35 ml gaišā tekila
20 ml Triple Sec
15 ml svaigi spiesta laima sula
Kokteili krata šeikerī, lej Martini glāzē un dekorē ar sāls maliņu.

Cosmopolitan
40 ml citronu vodka
15 ml Triple Sec
15 ml svaigi spiesta laima sula
30 ml dzērveņu sula
Kokteili krata šeikerī, lej Martini glāzē un dekorē ar laima šķēlīti.

Autors: Ieva Pāne