Vieni no vecākajiem kokteiļiem pasaulē

Blue Blazer– Pirmais pasaules degošais kokteilis, kuru ir izdomājis  Džerijs Tomas 1800. gadā. Kokteilis kļuvis slavens savas interesantās pagatavošanas veida dēļ! Pagatavošana:Kanniņā tiek ieliets Skotu viskijs un pievienots cukurs, tad tiek pārliets ar tikko vārītu ūdeni.  Pateicoties lielajam karstumam sāk izdalīties spirta tvaiks. Tad tas tiek aizdedzināts. Paņemot vēl vienu kanniņu, kokteilis lēnām un uzmanīgi atkārtoti tiek pārliets no vienas kanniņas otrā (4-5 reizes). Beigās uzmanīgi nodzēš liesmu un pārlej kokteili karsto kokteiļu glāzē. Glāzes maliņas iesmērē ar apelsīna miziņu.

A Blue Blazer
Blue Blazer

Sazerac– Šis kokteilis ir radies agrīnajos 1800. gados, kad Amedee Peychaud sajauca kopā konjaku ar Peychaud bitteri. 1859.gadā šis bija firmas kokteilis ‘Sazerac Coffee House’ Ņuverliānā, tādejādi iegūstot savu nosaukumu!  Konjaka aizstāšana ar rudzu viskiju, ko izmanto mūsdienās , vēl joprojām ir neskaidra.

Pagatavošana: Old Fashion glāzē ievieto cukura gabaliņu, tam uzlej bitteri un sapresē! Pievieno ledu un uzlej tam virsū konjaku. Paņem vēl vienu glāzi un tajā ielej nedaudz absinta un izskalo to pa glāzes sieniņām. Otrajā glāzē pārlej pirmās glāzes saturu ar izkāšanas metodi. Dekorē ar apelsīna miziņu.

sazerac
Sazerac

Tom Collins – 1874 gadā cilvēki Ņujorkā un citviet savienotajās valstīs sarunas uzsāka ar jautājumu, ‘’Vai neesi redzējis Tomu Kolinsu?’’ Uz ko nezinātāji atbildēja ar to, ka nepazīst viņu. Tad jautātājs saka, ka pirms neliela mirkļa Toms ir runājis tieši par Jums aiz stūra esošajā bārā! Klausītājs steidzies uz bāru cerībā satikt Kolinsa kungu. Tikai pie bāra letes uzzinot to, ka Toms Kolins izrādās ir kokteilis.

Pagatavošana: Glāzē tiek izspiesta citronu sula, pievienots cukura sīrups un džins. Viss tiek sakratīs šeikerī, ieliets Collin vai Highball glāzē ar ledu un pārliets ar sodas ūdeni. Dekorē ar citrusaugļiem.

TomCollins
Tom Collins

 

Autors: Viesturs Vītols