VĪNS UN ĒDIENS

Riesling vīnsVīna un ēdiena harmoniskā kopiedarbība uz cilvēka garšas receptoriem ir fenomenāla un ļoti baudāma. Jau kopš seniem laikiem, vīns bija neatņemama maltītes sastāvdaļa, kad cilvēki katram ēdienam mēģināja piemeklēt vispiemērotāko vīnu, kurš arī piešķīra katrai ēdienreizei unikālo gala rezultātu – patīkamu, vienotu un harmonisku garšas izjūtu paleti.

Tā pasaulē ir pieņemts, ka baltie un maigie vīni pārsvarā tiek piedāvāti kā aperatīvi un šos vīnus vislabāk baudīt ar viegliem un maigiem ēdieniem. Savukārt sarkanie vīni, kuri pēc savas būtības tiek uzskatīti par stiprākiem un pikantākiem vīniem, tiek piedāvāti ēdieniem ar izteiktu, intensīvu un pat asāku piegaršu.

Vīna un ēdiena savienojumā pats galvenais ir garšas un smaržas harmoniskais savienojums. Viegli, atsvaidzinoši vai sausie baltvīni ļoti labi sader kopā ar kraukšķīgiem un svaigiem dāzreņu salātiem, kā arī ar daudziem citiem dārzeņu ēdieniem, kā arī ar zivīm, sieriem un citiem jūras produktiem.

Baltvīnus, kurus ražo no Chardonnay, Semillon, Sauvingnon Blanc, Viognier vīnogu šķirnēm, parasti mēdz pasniegt tieši ar sātīgiem jūras ēdieniem, piemēram, krabjiem, vēžiem, garnelēm, omāriem u.c. Savukārt, piesātināto sarkanvīnu, kura sastāva iespējams sajust tanīnu, ļoti harmoniski iespējams apvienot ar jēra gaļas ēdieniem, liellopu gaļas steiku, uz oglēm ceptu cūkgaļu un dažādiem medījumiem, piemēram, briežai vai meža cūkas gaļu. Kā arī sarkanvīnu lieto ar izteiktas garšas mērcēm.

Meža pīles vai zoss gaļu vislabāk baudīt ar Jaunās Pasaules Pinot Noir vīniem, no Čīles, Jaunzēlandes vai Oregonas.

Lai vieglāk pieņemt lēmumu, kā efektīvi un pats galvenais pareizi savienot vīnu ar ēdienu un gala rezultātā iegūt patīkamas izjūtas, ir jāievēro sekojošie principi:

Kādi vīni ir pieejami lietošanai, un kādi no tiem, kuri ir krājumā, varētu būt vispiemērotākie?
Kādi vīni nav pretrunā ar cilvēka gaumi?
Svarīgi saprast, vai vīns tiks baudīts ģimenes lokā, draugu pulkā, vientulībā vai arī svinībās, kurās būs kupls cilvēku skaits. (Ja pret vīna kultūru attiecas visai nopietni, tad izcilus vīnus vislabāk būtu baudīt un kritiski novērtēt nelielā kompānijā)
Jāapzinās vīna baudīšanas iemesls. Ikdienišķām pusdienām izvēlētais vīns ļoti atšķirsies no tā, ko pasniegs kādos svinīgos un nozīmīgos pasākumos.
Jāsaprot, kādi ēdieni tiks pasniegti kopā ar vīnu

Ļaunākie vīna ienaidnieki

Spināti, sparža, artišoki, kā arī etiķis un šokolāde diezgan aktīvi spēj novājināt vīna aromātu. Ja tomēr ir vēlme lietot šos produktus kopā ar vīnu, tad ir jaatceras sekojošie noteikumi sarkanajiem vīniem – pēc iespējas jāizvairās no vīniem ar augstu tanīna saturu un labāk dot priekšroku jauniem un sulīgiem vīniem vai arī jāizvēlas baltie vīni ar izteiktu augļu aromātu.

Vīna un ēdiena haromiska savienošana ir vesela māksla un, lai iemācīties precīzi izvēlēties piemērotu vīnu pie konkrētā ēdiena, ir jāvelta šim procesam diezgan ilgu laiku. [i]

 Autors: Rolands Romanovskis

 Resursi:

[i] V.Gandāne, A.Ritenis – Vīns (2012) SIA “J.L.V.”

http://www.royaldrinks.ru/