Vjetnamas kafijas industrija un kafijas lietošanas tradīcijas

Vjetnama ir otrā lielākā kafijas pupiņu ražotājvalsts pasaulē, atpaliekot tikai no Brazīlijas ražošanas jaudas. 2010-2011 ražas gadā Vjetnamā tika saražotas 1,12 miljoni tonnas kafijas pupiņu, dodot ievērojamu ieguldījumu valsts ekonomikā. 97% no saražotajām pupiņām ir salīdzinoši lētākās Robusta šķirnes pupiņas (Vjetnama ir lielākā Robusta kafijas pupiņu ražotāja pasaulē), taču pēdējā laikā tiek veikti dažādi pasākumi, lai palielinātu kafijas vērtību – tiek palielinātas Arabica kafijas plantāciju platības kā arī tiek veicināta ekskluzīvās Kopi Luwak kafijas ražošana (kafijas ķirši pirms pupiņu grauzdēšanas tiek „izlaisti” caur cibetkaķa gremošanas sistēmu). Vjetnamā šī kafija tiek ražota mākslīgā veidā, turot šos dzīvniekus fermās un barojot tos ar kafijas ķiršiem.

Tāpat kā citur pasaulē, arī Vjetnamas kafijas ražotāji apvieno dažādu apgabalu un šķirņu kafijas pupiņas, lai kafija iegūtu neatkārtojamu garšu. Kafija tradicionāli tiek pasniegta, izmantojot virs krūzītes novietojamu metāla kafijas filtru. Šajā filtrā tiek ielikta malta kafija, filtrs tiek noslēgts ar pieskrūvējamu vāciņu, tiek uzliets karsts ūdens un kafija pilienu veidā satek krūzē vai glāzē. Šis process var ilgt līdz pat piecām minūtēm, atkarībā no kafijas maluma un filtra noslēgšanas stipruma. Pagatavošanas process ir redzams zemāk redzamajos attēlos:

Vjetnamas kafejnīcās parasti kafija tiek pasniegta klientam ar visu filtru vēl gatavojoties, tādejādi arī klientu iesaistot šajā kafijas pagatavošanas rituālā. Rezultātā tiek iegūta kafija, kas nav tik koncentrēta kā espresso, bet ir koncentrētāka kā americano kafija.



Tradicionāli Vjetnamā kafija tiek dzerta ar saldu kondensētu pienu. Kondensēts piens vēsturiski tiek izmantots parasta piena vietā, jo to var vieglāk un ilgāk uzglabāt karstajos klimatiskajos apstākļos. Otrs tradicionāls kafijas dzeršanas veids ir ledus kafija, kad tradicionāli pagatavotu kafiju ar vai bez kondensēta piena pārlej glāzē ar ledu.

Autors: Jānis Felts