Kokteiļi ir modes lieta, kas atspoguļo laikmetu. Tāpat, kā mūzika, māksla, arhitektūra, teātris un dizains, kokteiļi atspoguļo katru tautu. Varbūt mūsdienās tas nav tik izteikti, bet vienalga, kur vien jūs skatieties – filmās, žurnālos, laikrakstos, cilvēki dzer kokteiļus. Un bieži mūsu iecienītākie kokteiļi atspoguļo mūs pašus.
Vienalga – samaisīts, sakratīts, ar ledu, stiprs, vājš vai krāsains – mums visiem garšo labi, garšīgi kokteiļi. Kokteiļi ir iespaidojuši pasaules slavenākos, varenākos cilvēkus, filmu biznesu un pat modi – kokteiļu kleitiņas, biznesa cilvēkus un arī bārmeņus, kuri iedvesmojoties rada arvien jaunus kokteiļus. Bieži kokteili pielīdzina ikonai – mēs nevaram iedomāties Džeimsu Bondu bez kokteiļa rokās. Cik bieži mēs malkojot savu iecienītāko kokteili, iedomājamies, no kurienes viņš ir nācis, kā viņš radies? Vai Manhattan kokteilis tiešam radies Manhetenā? No kurienes nāk Mojito? Vai Mai Tai tiešām nāk no Havajas? Aprakstīšu dažus pasaulē zināmus un populārus kokteiļus.
Mojito (Mahito)
Tradicionāli tiek pagatavots izmantojot gaišo rumu, cukuru, sodas ūdeni un kopā sapresētu laimu un piparmētru. Daudzi uzskata, ka Mojito ir pasaulē pirmais kokteilis, kuru izgudroja jūrnieki. Tomēr nekādi tomēr nevaru iedomāties īstu jūras vilku – jūrnieku dzeram šādu kokteili, visdrīzāk iedomājos viņu, malkojot rumu, tieši no pudeles. Viens stāsts stāsta, ka Mojito radīts Kubā, kur šo kokteili sauca par El Draque, par godu jūrniekam un ceļotājam Sir Francis Drake. Viņš šo kokteili radīja, lai mazinātu tā laika primitīvā ruma nepatīkamo garšu.
Kokteilis ievērojami uzlabojās 19. gs. Laikā, kad ruma iegūšanā tika izmantots vara destilācijas aparāts, kas ievērojami uzlaboja ruma garšu. Mūsdienu nosaukums iespējams radies no kubiešu mērces mojo, kas izgatavota no ķiplokiem, olīveļļas un citrusaugu sulas. Iespējams tāpēc, ka mojo mērces galvenā sastāvdaļa bija laims, šo kokteili zināja, kā kokteili ar „mazliet mojo” (a little mojo) jeb spāniski Mojito. Mūsdienās Mojito kokteilis ir pasaulē populārs atspirdzinošs vasaras dzēriens ar mentola garšu.
Sidecar
Kokteilis, kurš zināms jau 100 gadus. Kokteilī vienādās daļās tiek sajaukts brendijs vai konjaks, Cointreau un svaiga citronu sula. Ir vairākas versijas par kokteiļa rašanos. Viena no tām, ka tas radies Pirmā Pasaules kara laikā. Autors David A. Embury savā grāmatā „The Fine Art of Mixing Drinks” šī kokteiļa rašanos piedēvē kādam Amerikāņu armijas kapteinim. Kokteiļa nosaukums radies no motocikla blakusvāģa (sidecar), kurā šis kapteinis ticis vests uz kādu mazu bistro, kur tad arī radies šis kokteilis. Pareizās sastāvdaļas tika savienotas, kad kapteinis pasūtīja aperatīva kokteili, kurš viņam palīdzētu ātri sasildīties pēc brauciena. Franču bārmenis bija dilemmā, jo zināja, lai ātri sasildītos vislabākais ir brendijs, tomēr viņš atteicās pasniegt diģestīvu, kā aperatīvu. Rezultātā bārmenis brendijam pievienoja apelsīnu garšas liķieri un citronu sulu, lai radītu aperitīva kokteili. Šis kokteilis savulaik bija ļoti populārs Francijā un Anglijā, kur šo kokteili baudīja vīri gados, lai gan mūsdienās Sidecar kļūst atkal populārs un arvien biežāk tiek iekļauts bāru dzērienu kartēs. Sidecar recepte.
White Russian
Kokteilis guva ļoti lielu popularitāti pēc kulta filmas „The Big Lebowiski”. Visā filmas garumā galvenais varonis redzams malkojot šo kokteili. Vārds Russian (Russia tulk. Krievija) šajā kokteiļa nosaukumā ir tāpēc, ka laikā, kad tika radīts šis kokteilis (1930-tajos gados), Amerikā vodka vēl nebija populāra, tāpēc viņiem šis nepazīstamais dzēriens – vodka tika asociēts ar valsti, no kurienes tas nāk. Kokteilim nebija konkrētas receptes (dzēriens apvieno vodku, kafijas liķieri un svaigu krējumu) līdz 1961. gadā „Diner’s Club Drink Book” tika publicēta kokteiļa recepte Black Russian (vodka un kafijas liķieris), kas nozīmē, ka pats kokteilis ar krējumu tika nosaukts par White Russian. Mūsdienās ir pat radusies spēle, kurā jaunieši un studenti cenšas sekot galvenajam varonim filmā „The Big Lebowiski” kokteiļa White Russian dzeršanā visas filmas garumā. Kokteilis ir stiprs, bet tieši salds krējums padara garšu apviļošāku, kas varētu būt arī šī kokteiļa popularitātes atslēga. White Russian recepte.
Manhattan.
Bieži šis kokteilis tiek dēvēts par „Kokteiļu Karali”. Manhattan ir ļoti spēcīgs un populārs kokteilis, kā arī viens no sešiem leģendāriem kokteiļiem, kas iekļauti David Embury’s grāmatā „The Fine Art of Mixing Drinks”.
Manhattan kokteilis sastāv no viskija, salda vermuta un bittera maisījuma un dekorēts ar kokteiļu ķirsīti. Bieži Manhattan ir atzīts par labāko kokteili, kas jebkad radīts. Pirmo reizi radīts 1870-tajos gados Ņujorkā, Manhattans Club, Lēdijas Rendolfas Čērčilas rīkotajā banketā par godu prezidenta kandidātam Samjuelam J. Tildenam. Kokteiļa panākumi banketā ātri vien to ierindoja pieprasītāko sarakstā. Tas guva lielu popularitāti augstākajās aprindās.
Pastāv arī citas versija par šī kokteiļa rašanos. Uzskata pat to, ka Lēdija Čērčila nemaz nevarēja rīkot banketu, jo tajā laikā atradās Anglijā. Lai kā arī būtu, šis kokteilis nēsā vārdu, no kurienes tas ir nācis. Manhattan recepte.
Mai Tai
Tropiskajam kokteilim arī ir divas rašanās versijas. Kokteilis pagatavots, izmantojot gaišo un tumšo rumu, ananāsu sulu un/vai laima sulu, kokteiļa recepte nāk no Amerikas par spīti polinēziešu nosaukumam. Vēsture saka, ka pirmais šo kokteili izgudroja Viktors Buergons, viņam piederēja polinēziešu stila restorāns Kalifornijā, kurā viņš pasniedza šo kokteili ar savu vārdu. Visticamāk Mai Tai pirmoreiz tika pagatavots par godu Viktora draugiem, kas 1944.g. bija ieradušies no Taiti. Viktors pagatavoja kokteili no ruma, tropisko augļu sulām un apelsīna liķiera, kad viņš pasniedz dzērienu draugiem tie iesaucās: „Maitai roa”, kas nozīme ļoti labi. Jaunradītajam kokteilim radās nosaukums.
Kāds Viktora konkurents, savukārt, uzskata, ka tieši viņš 1933.g. pirmo reizi izgudrojis šo tropisko kokteili. Par lielo popularitāti jāpateicas abiem vīriešiem, kas pārdeva šo kokteili savos restorānu tīklos. Lai gan cēlies Kalifornijā, Mai Tai vienmēr cilvēkiem asociēsies ar Havajas salām. Mai Tai recepte.
Martini kokteilis
Ja ne populārākais, tad noteikti viens no vispazīstamākajiem aperatīva kokteiļiem pasaulē. Ap šo dzērienu ir izveidojusies mītiska slava. No šī klasiskā kokteiļa cēlušies Apple Martini, Vodka Martini u.c. Arī tas, ka šo kokteili bija iecienījušas spēcīgas personības, padarīja šo dzērienu populārāku. Pirmais Martini tika pagatavots laika posmā no 1862. līdz 1871. gadam. Dzēriens tika nosaukts par godu Kalifornijas pilsētiņai Martinez, kur šo kokteili uzbūra kāds bārmenis vārdā Julio Richelieu. Sākotnēji kokteilis sastāvēja no salda vermuta, džina un bitteriem, to dekorēja ar kokteiļu ķirsīti. Šī versija, kas principā bija Gin Manhattan, deva ceļu tālākām sausākām kokteiļa versijām.
Kokteilis īpaši lielu popularitāti ieguva Amerikas sausā likuma laikā, kad plaši bija pieejams džins. Bija jāizvēlas dzert Martini kokteili vai nedzert neko.
Džeimsa Bonda slavenais dzēriens Vodka Martini tika radīts nedaudz vēlāk “samaisīt, bet nekratīt”. Taču klasiskā Martini cienītāji apgalvo, ka vodka ir nejēdzīga. Martini var pagatavot dažādi, bet kā ikona tomēr būs un paliks klasiskais Dry Martini.
Autors: Viesturs Zālītis (Bar.lv bārmeņu treniņu centrs).
Viesturs Zālītis