Galvenā būtība metodei “shake” (kratīt šeikerī) ir savienot kokteiļa komponentus, kuri pēc savas būtības ir grūti savienojami. Piemēram sīrups, liķieris, ola, salds krējums un līdzīgi. Papildus ar metodi ‘shake’ var atdzesēt kokteili un šeikerī var presēt garšaugus, piemēram, rozmarīnu.
Galvenais, lai notiktu savstarpēja komponentu apvienošanās, šeika kustībām ir jābūt diezgan spēcīgām – bārmeņi to sauc par “hard shake”. Ja tavs šeiks būs vājš, tad zūd ‘shake’ jēga kopumā un kokteilis nebūs ar vienotu harmonisku garšu. Tad ātrāk kokteili var pagatavot vienkārši salejot komponentus uzreiz pa taisno glāzēs. Ja šeiko, tad ‘hard’ un ledus kustība ir pa garāko ceļu, vai nešeiko nemaz.
Cik ilgi kratīt šeikeri?
Kratot šeikeri noteikti klausies ledus skaņu. Ja skaņa izmainās,
tad tas jau ir par vēlu, ledus ir sašķīdis un izkusis. Nākamreiz pārtrauc
darbību ātrāk. Labāk ātrs “hard šeiks”, nekā vājš un ilgs kratījums.
Cik daudz likt ledu šeikerī?
Atbilde ir vismaz 2/3 no šeikera apjoma. Mazs daudzums ledus var ātri sašķīst un veidot kokteilī ūdeni.
Lai veidotu kokteiļiem izteiksmīgas putas no olas baltuma
vai ananāsu sulas, ir nepieciešams tā saucamais sausais šeiks (dry shake).
Komponentus sakrata bez ledus, tad pievieno ledu un krata atkārtoti.
Kokteiļus pasniedz atdzesētās glāzēs. HI klases bāros un restorānos kokteiļus izkāš caur papildus sietiņu un to dēvē par ‘double strain’.
Ja vari pacelt 1 kg smagu šeikeri un vēlies uzzināt par kokteiļu gatavošanas niansēm un citām metodēm, piesakies bārmeņu kursiem, 3 bezmaksas nodarbībām.