Viena no populārākajām amerikāņu viskija šķirnēm ir burbons. Tam piemīt neparasta ogļu garša. Burbons satur ne mazāk kā 51% kukurūzas, tiek izturēts no četriem līdz 12 gadiem jaunās, izdedzinātās ozolkoka mucās. Dedzināšanas procesā karamelizējas dabiskais cukurs, kas atrodas kokā, un tā virsma, reaģējot ar viskiju, dod burbonam raksturīgo dzintara nokrāsu, aromātu un nedaudz saldo garšu.

Amerikāņu viskija ražošana
Kā jau iepriekš tika minēts amerikāņu viskijs ir dzēriens, kuru radījuši avantūristi no Eiropas, galvenokārt no Skotijas un Īrijas. Taču salīdzinājumā ar skotu viskiju, amerikāņu viskija ražošanā ļoti retos gadījumos kā izejvielu izmanto graudu iesalu. Galvenokārt amerikāņu viskija veidi tiek ražoti izmantojot nediedzētu kukurūzu un rudzus. Graudus rupji samaļ un vāra kopā ar kristāldzidru avota ūdeni. Iegūtajai misai pievieno rauga baktērijas un atsevišķos gadījumos cukuru. Sākas fermentācija. Pēc fermentācijas procesa beigām notiek viena ilgstoša destilācija, izmantojot patent still destilēšanas iekārtu. Iegūto spirtu (alk. 65%) mēdz filtrēt caur kļavas koka oglēm un pēc tam to atšķaida ar destilētu ūdeni, līdz tiek iegūts vēlamais alkohola saturs. Tālāk notiek viskija izturēšana no iekšpuses apdedzinātās ozolkoka mucās, kura ilgst vismaz 2 gadus. Šādas apdedzinātas mucas izmanto tikai amerikāņi. Ogle piešķir viskijam patīkamu zeltītu toni un maigi saldenu garšu. Viena no leģendām vēsta, ka apdedzinātas mucas amerikāņi sāka izmantot pēc ugunsgrēka un tieši tad tika atklāta šī interesantā garša, savukārt citi avoti min, ka apdedzinātas mucas sāka izmantot sausā likuma laikā, pagrīdes ražotnes, lai maksimāli ātri viskijs spētu nobriest. Šobrīd amerikāņi koka mucas no iekšpuses apdedzina speciāli.

Amerikāņu viskija veidi

Straight whiskey

Straight viskiji, līdzīgi kā skotu single malt viskija veidi, tiek radīti vienas teritorijas ietvaros. Pastāv vairāki Straight viskija veidi:

Bourbon (burbons) – pats populārākais amerikāņu viskijs. Tiek radīts izmantojot graudus no kuriem vismaz 51% ir kukurūza, taču ne vairāk kā 80%. Neskatoties uz to, ka Kentuki štata iedzīvotāji patstāvīgi protestē par šī nosaukumu izmantošanu citos štatos, tomēr par ”burbonu” dēvē visus Amerikā ražotos viskijus, kuri ražoti izmantojot kukurūzu (51%) un izturēti apdedzinātās, baltā ozola mucās. Izturēšanas ilgums vismaz divi gadi. Alkohola saturs dzērienā svārstās no 40 līdz 62.5%. Pārdošanā var nonākt arī nefiltrēts burbons. Viskijs tiek izturēts dabīgos klimatiskos apstākļos, vasaras karstumā un ziemas aukstumā. Mūsdienu noliktavās burbona novecošana var notikt mucās, kuras tiek krautas pat līdz 12 stāviem. Attiecīgi arī temperatūras svārstības starp augšējiem un apakšējiem stāviem ir ļoti atšķirīgas, kā rezultātā viskijs nobriest individuāli.

Rye (rai viskijs) – tiek radīts izmantojot graudus no kuriem vismaz 51% ir rudzi.

Corn whiskey – tiek radīts izmantojot graudus no kuriem vismaz 80 % ir kukurūza. Tiek izturēts jaunās, neapdedzinātās vai vecās apdedzinātās ozolkoka mucās. Parasti tiek ražots vietējam tirgum.

Wheat whiskey (vīt viskijs) – radīts izmantojot graudus no kuriem vismaz 51% ir kvieši.

Blended whiskey – radīti apvienojot harmoniskā buķetē dažādus viskija veidus un kuru sastāvā vismaz 20% ir Straight viskijs.

Light Whiskey
Gaiša toņa, viegls viskijs, bez īpaši izteikta aromāta un garšas. Destilēts pie īpaši augstas temperatūras. Tiek izturēts jau iepriekš izmantotās mucās.

Sour Mash Whiskey
Visbiežāk ražotais amerikāņu viskija veids. Sour Mash tiek radīts izmantojot savdabīgu ražošanas tehnoloģiju. Brāgas atlikumi, kuri paliek pāri pēc fermentācijas, tiek pievienoti svaigai brāgai, kā rezultātā sākas jauna fermentācija. Vēlāk seko destilācija. Šī viskija ražošanas maniere nodrošina viskijam patstāvīgu garšu, aromātu un stilu, kurš raksturo katru konkrēto zīmolu. Gatavajam produktam var būt mazliet skāba garša.

Sweet Mash Whiskey
Ja Sour Mash viskija fermentācija notiek pateicoties suslas atlikumiem, kuri satur rauga baktērijas, tad Sweet Mash viskija fermentācija notiek izmantojot svaigu raugu. Rezultātā gatavajam produktam var piemist mazliet salda garša.

Tennеssy Whiskey
Tenesī viskija ražošanas process ir diezgan līdzīgs burbona ražošanai, taču galvenā atšķirība ir tā, ka pēc destilācijas spirts tiek filtrēts caur kļavas koka oglēm, kuras piešķir dzērienam neatkārtojama garšu un aromātu. Šī metode tiek pielietota tikai Tenesī štatā, pateicoties tam ir radies arī viskija nosaukums.

Botlled-in-Bond Whiskey
Ja uz viskija pudeles etiķetes ieraudzīsiet šādu uzrakstu, tad tas nozīmē, ka viskijs ir izturēts no 4 – 8 gadiem noliktavās, kuras kontrolē Amerikas valdība un garantē viskija augsto kvalitāti, bet pašam ražotājam tika piešķirtas dažādas nodokļu atlaides.

Der zināt arī to, ka dažādi viskija veidi var tik krustoti visdažādākajās kombinācijās. Piemēram,
Rye Malt Whiskey – radīts pievienojot rudzu iesala viskiju.
Straight Rye Malt Whiskey, Blended Straight Rye Malt Whiskey – radīts apvienojot dažādus Straight Rye Malt viskijus.
Blended Straight Corn Whiskey, Sweet Mash Straight Rye Whiskey  u.t.t.. Šo kombināciju versijas var būt visdažādākās.