Arrack, Arak, Arrak

Araks ir destilēts alkoholisks dzēriens, kas gatavots no fermentēta kokosa palmas ziedu nektāra, cukurniedru sulas, kā arī no cita veida augļu sulām, kuras ir raksturīgas šī dzēriena izcelsmes valstij. Parasti ražots Dienvidāzijā un Dienvidaustrumāzijā.

Viena no šī dzēriena nosaukuma izcelšanās versijām ir saistīta ar arābu valodas vārda arak (عرق, araq) tulkojumu, kas nozīmē kondensācija.

Tīrs destilāts var tikt uzreiz sajaukts (blended), izturēts koka mucās vai destilēts un filtrēts atkārtoti. Nejaukt šo dzērienu ar anīsa garšas destilātu – arraku, kas tiek patērēts Vidusjūras reģiona un Ziemeļāfrikas valstīs. Lai gan daudzās Latīņamerikas valstīs vārds araks simbolizē daudzus alkoholiskos dzērienus, kuru būtība nav saistīta ar šo araku. Katra valsts savu nacionālo dzērienu Latīņamerikā ir nosaukusi atvasinot daļu no vārda araks (arak, araka, araki, ariki, arrack, arack, raki, raque, racque, rac, rak).

Pienainā sula tiek ņemta no kokosa palmas zieda pirms šis zieds ir pilnībā atvēries. Šis nektārs satur nelielu daudzumu alkohola, tādēļ tas tiek dēvēts par tuaku, punšu vai palmu vīnu, kas tiek vēlāk destilēts koka mucās. Destilāta garša tiek raksturota līdzīgi kā viskija un ruma sajaukums. Alkohola saturs šajā dzērienā ir no 32% līdz 58%.

Šo kokosa palmas ziedu araku pasniedz ar ingvera sulu. Araku drīkst izmantot dažādos kokteiļos, kā alkoholisko bāzi (arī kokteiļos, kuros izmanto viskiju vai rumu). Araks labi harmonizējas arī ar kolu, laima sulu un arī ar sodas ūdeni. Dzērienu tīrā veidā var pasniegt Shot vai viskija glāzē. Uzglabāšanas temperatūra ir +16 +18 grādi.

Autors: Gunita Vīķe (Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)