Aukstā tēja veldzei | Bar.lv

Šķiet, vasarā tas ir dzēriens, kas spēj veldzēt slāpes. Paņēmieni, kā gatavo un lieto auksto tēju, atšķiras valstīs ar karsto un auksto klimatu. Visbiežāk to gatavo saldu un pasniedz ar citronu (vai citrona sulu) un ar ledu. Lai pagatavotu auksto tēju, var sajaukt dažādus tēju veidus, piemēram, melno vai zaļo, vai arī tējai pievienot augu vai ogu sulu, sīrupu, citronu un garšvielas. Karstā laikā ļoti vērtīgi ir tējai pievienot piparmētru: pirms vārīšanas tējkannā vajag ielikt dažas svaigas piparmētru lapiņas vai arī šķipsniņu kaltētas. Lai iegūtu putojošu konsistenci, tējai var pievienot gāzētu minerālūdeni. Aukstās tējas pagatavošana ir vienkārša – uzvāra tēju, vislabāk zaļo, nolej šķidrumu, atdzesē un ļauj, lai tā ievelkas. Pēc tam glāzē ieliek ledu, cukuru, citrona šķēlīti un pārlej ar atdzesēto tēju. Citviet pasaulē šādu tēju negatavo saldu, piemēram, Indijā vārīšanas gaitā pievieno garšvielas, tēju sajauc ar augļu sulām. Ir receptes, kurās aukstajai tējai pievieno pat aso piparu – uzskata, ka tas labi palīdz atvēsināties. Populāri ir izmantot auksto tēju ar augļu sulām, dažādiem augiem, medu, saldējumu. Visbiežāk šādā nolūkā izmanto tieši melno tēju. Pagatavošanas veidi var būt dažādi – visus komponentus vāra reizē, pēc tam atdzesē, dažreiz tēju vāra atsevišķi un sajauc ar pārējiem komponentiem. Taču arī dzērienu ražotāji pircējiem piedāvā gatavu auksto tēju ar dažādu garšu. Šādu dzērienu gatavo no dabiskās tējas ekstraktiem, arī baltās tējas, pievieno augļu sulas, citronu ekstraktus, piparmētru un citus komponentus.

NODERĪGI

Aukstai tējai piemīt laba īpašība – tā atsvaidzina un tonizē ādu. Šādā nolūkā vajag nomazgāt vai notīrīt seju ar aukstu, nesaldu zaļo tēju, kas ir paša pagatavota, taču visvērtīgāk ir tēju sasaldēt un notīrīt ar ledus gabaliņiem. Tas palīdz pret pārlieku lielu taukainību un izžūšanu it īpaši jutīgai ādai un tādai, kurai ir paplašinātas poras.

RECEPTES

Aukstā tēja Aukstais medus
100 g medus
2 olas
500 ml stipras tējas
100 g smalkā cukura
2 citroni.
Pagatavošana: olas dzeltenumu saputo ar medu un pielej karstu stipru tēju.
Uzliek uz uguns un maisot pievieno citronu sulu. Atdzesē un pēc tam lej glāzēs. Virs dzēriena liek sakultus olu baltumus ar cukuru, sulu vai citrona miziņu.

Putojoša piparmētru tēja
0,5 l stipras tējas
200 ml gāzēta ūdens
80 ml citrona sulas
4 svaigi piparmētru zariņi
120 g cukura.
Pagatavošana: uzvāra tēju, ļauj tai kārtīgi iestāvēties, izkāš, pievieno cukuru. Pēc tam, kad tēja ir pilnībā atdzisusi, pievieno citrona sulu un gāzētu ūdeni. Glāzē ieliek ledu, ielej dzērienu un rotā ar svaigas piparmētras zariņiem.

Aukstā tēja ar garšvielām
3 tējkarotes melnās tējas
kanēlis
ingvers
krustnagliņas
citrons
1 ēdamkarote cukura
ledus
Pagatavošana: ieliek tējkannā tēju, kanēli, gabaliņu ingvera, krustnagliņu, pārlej ar vārošu ūdeni. Smalki sagriež citronu, pievieno tam cukuru, krūzē līdz pusei pieliek ledu, pievieno citronu ar cukuru, visu samaisa. Tēju izkāš, atdzesē, ielej krūzē un liek, lai pastāv 2 līdz 3 minūtes.

avots: nra.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *