1. Dive (pabs vai bārs) bārmenis

Šis bārmenis iespēju robežās var vilkt ko viņš vēlās. Parasti tas ir T-krekls un džinsi. Viņš zin gandrīz visu klientu vārdus, jo pārsvarā klientu loks ir nemainīgs, kas, turklāt, lielākā daļa ir vīriešu. Šāda veida bārmenis strādā vienā darba vietā samērā ilgu laiku, saņem labu atalgojumu, taču netiek pienācīgi novērtēts, gan no klientu puses, gan no kolēģiem. Viņš ir galvenais aiz bāra letes un kā viņš teiks – tā arī notiks. Viņš strādā līdz darba dienas beigām, kādu pusstundu vēl pavada bārā visu satīrot un tad dodas prom.


2. Country-club (privāts ārpuspilsētas klubs) bārmenis

Šis bārmenis valkā klasisku kreklu ar pogām, kas ir sabāzts uzvalka biksēs, visbiežāk tiek vilkta arī kaklasaite. Šajā bārā neviens dzēriens neizpaliks bez dekorācijas, kaut vai tas būtu kokteiļa ķirsītis vai laima šķēlīte. Bārmenis nekad neuzrunās viesi vārdā, taču, ja viesis jau ir vairākus gadus, tad ir pieļaujams, piemēram, „Kā šodien jūtaties, Bērziņa kungs”. Parasti bārmenis būs gados un ir laipns. Viņš strādā atmosfērā, kur cilvēki ir pieklājīgi un tāpēc arī ir pateicīgs par to, ka viņam nav regulāri jāstrādā ar pārdzērušiem un rupjiem klientiem. Darba diena beidzas ne vēlāk kā pēc pusnakts.

3. Kluba bārmenis

Kluba bārmenis parasti ir gados jauns un moderns, visbiežāk strādā šeit naudas un tusiņa atmosfēras dēļ. Viņš parasti ir apģērbts moderni un stilīgi. Uz labu kluba bārmeni ir ļoti aizraujoši skatīties, jo viņš ir ātrs, zinošs un šarmants. Viņam parasti ir seksapīls, ko tu citiem bārmeņiem nemaz nevari redzēt. Arvien biežāk kluba bārmeņi ir tieši sievietes. Šis bārmenis beidz darbu ļoti vēlu, vēl paspēj nedaudz patusēt pēc darba un kad cilvēki iet uz darbu, tad bārmenis iet uz mājām pagulēt. Slodze šim bārmenim ir liela un diezgan reti var redzēt, ka kāds gribētu strādāt šādā atmosfērā vairākus gadus pēc kārtas.


4.Service (restorāna) bārmenis

Restorāna bārmenis strādā labi apmeklētā restorānā un kontakta ar klientu viņam praktisi nav. Labs restorāna bārmenis parasti ir ātrs, zinošs un labi organizēts, viņam ir zināms ļoti plašs kokteiļu klāsts. Parasti šie bārmeņi strādā vienā darba vietā vairākus gadus pēc kārtas, kamēr paveras kāda vēl labāka karjeras iespēja. Šim bārmenim darba diena visbiežāk beidzas ap 10 vakarā, izņēmumi ir piektdienas un sestdienas, kad ir jāstrādā nedaudz ilgāk.

5. Catering (izbraukuma ēdināšanas pasākumi) bārmenis

Šis ir viens no zemākajiem bārmeņu tipa posteņiem, parasti strādā pie mobiliem ratiņiem ar īpaši ierobežotām dzērienu pagatavošanas iespējām. Viņiem parasti ir uzvilkts stīvs balts krekls un melnas neērtas poliestera bikses. Kokteiļu zināšanas visbiežāk aprobežojas ar rums+kola, vodka+sula, džins+toniks. Šie bārmeņi parasti strādā pāris mēnešus šajos ēdināšanas uzņēmumos, līdz brīdim, kamēr ir atraduši kādu augstāku pozīciju, kādā citā vietā. Tā runā, ka šis bārmeņu tipāžs ir viens no nelaimīgākajiem un īgnākajiem.

6. Corporate restaurant (ķēžu uzņēmumu) bārmenis


Šis bārmenis strādā vienā no ķēdes uzņēmumiem, jo tur ir laba alga un tas sekmēs finansiālo stabilitāti, jo drīz gaidāms ģimenes pieaugums vai arī ir iegādāts kāds īpašums. Viņiem nepatīk savs darbs, jo viņiem ir jāvalkā firmas izsniegtās formas un jātaisa kokteiļi blenderī neatkāpjoties no uzņēmuma receptēm, kuras ir izgudrotas, iespējams, 2000 km attālumā kādā no firmas ofisiem. Ne vienmēr, taču ļoti bieži, šie bārmeņi strādā ļoti ilgus gadus šajos uzņēmumos un pārvēršas par pelēkām, vienmuļām marionetēm, pilni ar sapņiem, kurus nekad tā arī nav piepildījuši.

7.Vienkārši bārmenis


Šis bārmenis ir tas cilvēks pie kura tu ej uz bāru, jo viņš zinās tavu vārdu un liks justies kā mājas. Viņš zin daudz par alu, vīnu un alkoholiskiem dzērieniem kopumā. Šis bārmenis ir zinošs daudzās tēmās un varēs diskutēt praktiski ar jebkuru klientu. Apģērbs būs pieskaņots uzņēmuma motīvam, dizainam, bet ļoti bieži šie bārmeņi dos priekšroku savam stiliņam, kas, protams, būs izsmalcināts un labi izskatīsies kopumā. Parasti strādā vairākus gadus vienā vietā, ir izteikta sava klientūra un kad būs pienācis īstais brīdis, tad paši atvērs savu bāru. Parasti paliek līdz pēdējam klientam un viņiem tas patīk, jo mīl savu darbu.

Autors: Kristaps Freimanis