Latvijas alus.
Latvijā pagaidām ir tikai viens īsts Latvijas alus – “Tērvetes”. Varbūt man nav taisnība, taču vienīgi šim alum iesals aug Latvijā, ražotājs izmanto Latvijas avota ūdeni! Īstam alum, tā pat kā vīnam un konjakam, piemīt teritoriālās īpatnības. Augsnes tips, kurā aug graudi un tikai Latvijai raksturīgs minerālvielu daudzums ūdenī. Visi pārējie alus darītāji Latvijā iesalu iepērk Bavārijā (Vācija), Polijā, Lietuvā, apini bieži vien Spānijā, ūdens Lielajās rūpnīcās ir demineralizēts (filtrēts pilsētas krāna ūdens). Vai var šādu aulu dēvēt par “Latvijas”, stipri šaubos… Tie ir vienkārši komerciāli produkti, alus, kuram dažos gadījumos ir laba garša.

Visus populārākos pasaules alus primitīvi var iedalīt divās grupās. „Ale” un „Lager” tipa. Šīs divas grupas iekļauj sevī dažādus alus veidus, savukārt alus veidi sevī iekļauj aldara individuāli pagatavotu alus recepti. Galvenā alus grupu atšķirība ir fermentācijas ilgums un fermentācijas temperatūra.

Ale alus ražošanas sistēmu izgudroja angļi 17. gadsimtā. Pateicoties alus fermentācijai istabas temperatūrā, rauga aktīvas darbības rezultātā, Ale grupas alus ļoti ātri nogatavojas un ir baudāms uzreiz pēc fermentācijas. Parasti Ale tiek pagatavoti ar lielu daudzumu apiņu, kas alum piešķir izteiktu rūgtu garšu. Ale veidi ir nedaudz tumšāki un ar lielāku alkohola saturu, salīdzinājumā ar Lager tipa alus veidiem. Ale grupas aliņus ir jāuzglabā un jāpasniedz +10 +18 °C.

Lager
Kaut arī Lager ir vienkāršs, viegls alus, tas tomēr būtiski atšķiras no Ale veidiem, jo Lager alus ražošanā izmanto pilnīgi citu alus pagatavošanas sistēmu. Salīdzinājumā ar Ale veidiem Lager alu ilgstoši vāra, kā arī pakļauj dubultai raudzēšanai, kas var notikt vairākus mēnešus pie zemas temperatūras +6 +8c (zemā fermentācija). Alus pagatavošanā izmanto mazāk aktīvu alus raugu, kuru dēvē par Lager raugu. Lager alus pagatavošanas sistēma vairāk līdzinās vīna pagatavošanai. Pārsvarā Lager tipa ali ir gaiši dzelteni, taču ir sastopamas arī tumšās alus šķirnes. Pagatavošanā izmanto mazu daudzumu apiņu, kā rezultātā alum ir maiga, viegla garša. Lager tipa alu pasniedz maksimāli atdzesētu, +5 +10 grādu temperatūrā. Latvijā visi ali ir Lager tipa. Bija reiz “Cēsu Ale”, bet tagad nav redzēts, laikam Latvijā tas nav īpaši pieprasīts.

Abbey Ale
Stiprs alus, kuru tradicionāli ražoja Beļģijas klosteros speciāli mūkiem, kā šķidro maizīti gavēņa laikā.

Belgian Ale (Beļģijas)
Alus veids ir līdzīgs Britu Ale, tomēr daži mēdz būt visumā ekscentriski. Daži šī veida ali ir atdzīti par pasaule labākajiem aliem. Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „Rodenbach Grand Cru”, „Palm Ale”, „De Koninck”, „Duvel”.

Bitter Ale (rūgtais Ale)
Bitter alus veidi ir no brūnas līdz gaiši dzeltenai krāsai. Visi ali ir sausi un ar izteiktu rūgtumu. Lai iegūtu gaišu iesalu, Bitter alus ražošanai izmanto gaišus, lobītus miežgraudus. Iesalam pievieno lielu daudzumu apiņa, kas dzērienam piešķir izteikto rūgtumu un patīkamo apiņa garšu.

Pale Ale (bālais Ale) – daudz izteiktāks, spilgtākas garšas alus, kura blīvums ir 10 – 12 %. Alum ir izteiktāka apiņu garša un dziļāka krāsa – no salmu līdz dzintara tonim. Pudelēs pildītam alum ir iespējama lielāka karbonizācijas pakāpe. Tipiski Pale Ale ir „Young’s Ram Rod”, „Young’s London Special Ale”, „Bass, Fuller’s ESB” (Lielbritānija), „Sierra Nevada Pale Ale” (ASV), „Cooper’s Real Ale” (Austrija).

Light Ale (vieglais Ale) – visgaišākais Ale tipa alus veids. Tas ir maigs, sauss, gandrīz caurspīdīgs un ar biezām putam. Alus blīvums ir apmēram 7.5 %. Nobaudi, lai izprastu šo veidu „Courage Light Ale”.

Brown Ale (brūnais Ale)
Brown Ale ir brūns Mild Ale paveids, paredzēts pildīšanai pudelēs. Populārākais alus ziemeļu Lielbritānijā ir „New Castle Brown Ale”. Brūnajam alum parasti ir izteikta karameles garša. Bieži no medus pagatavotus alus dēvē par Brown Ale. Napoleona kareivji baudīja „Samuel Smith’s Nut Brown Ale”.

Cream Ale (Krem Ale)
Vienots nosaukums visiem aliem, kurus pagatavo ar Lager raugu, izmantojot Ale pagatavošanas sistēmu. Par „Cream Ale” sauc arī gatavu produktu, kurš ir iegūts sajaucot Lager un Ale tipa alus veidus. Recepti izdomāja Amerikā 20. gadsimta sākumā.

India Pale Ale (Indijas gaišais Ale)
India Pale Ale – 19. gadsimtā gatavoja Indijā speciāli britu jūrniekiem, lai tie ātrāk varētu apreibt. Gaišs, stiprs Ale grupas alus. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Worthington’sIPA” (Lielbritānija) un „Ballantine IPA” (ASV).

Mild Ale (maigais Ale)
Mild Ale ir maigs, viegls alus ar zemu alkohola saturu no 3 – 3.5 % un izteikti saldāks par Pale Ale. Alus blīvums ir apmēram 7.5 %. Lielu daudzumu alus pagatavo no tumša iesala. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Samuel Smith’s Nut Brown”.

Old Ale (vecais)
Stiprs, tumšs alus ar izteiktu ruma garšu, jo tiek pagatavots pievienojot melasi. Melase ir cukurniedru produkts. Skatīt sadaļu par rumu. Tipisks šī veida alus ir „Old Peculier.”

Scotch Ale (Skotu)
Šis alus veids ir ļoti līdzīgs Brown Ale, taču ir nedaudz saldāks un stiprāks. Krāsa alum var būt sākot no gaišas līdz beidzot ar gandrīz melnu. Nobaudi, lai izprastu šo veidu „Mac Ewan’s”, „MacAndrew’s”.

Trappist Ale (Mūku alus)
Alus, kuru ražo pārsvarā Beļģijā un Nīderlandē ar izteiktu, bagātu garšu. Pagatavošanā izmanto speciālas kultivētas apiņu šķirnes. Ļoti populāri šā tipa ali tiek ražoti ar nosaukumu „Chimay Ale”, kurus pilda pudelēs ar speciālu aizbāzni sarkanā, baltā vai zilā krāsā, pārsietu ar metālisku stieplīti. Trappist Ale veidi nobriest pudelēs. Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „Orval”, „Leffe Radieuse”.

American Malt Liquor (Amerikāņu iesala dzēriens)
Alum līdzīgs amerikāņu dzēriens, kurš pagatavots pievienojot lielu daudzumu cukura. Ļoti lēts. Par alu šo produktu saukt nevar.

Alt
Šis alus ir Ale kategorijas alus, kuru tradicionāli pagatavo Vācijā, no tumša iesala. Alt alus nogatavojas augšējās fermentācijas rezultātā un ir ar izteiktu apiņu garšu, vara krāsu.

Altbier (Vecais alus)
Alus veids tika radīts Dortmundes apkārtnē un ir īsts Vācu Ale ar izteiktu apiņu rūgtumu, kura pagatavošanā izmanto augšējo fermentāciju.

Barley Wine (miežu vīns)
Ļoti neparasts alus veids ar augstu alkohola saturu un lielu blīvumu (apmēram 20 %). Piemīt tumša granāta krāsa un vīna garša. Lai izprastu šos alus veidus nobaudi „Young’s Old Nick” vai „Thomas Hardy Ale” (Lielbritānija), „Anchor Old Foghorn”, „Sierra Nevada Bigfoot Ale” (ASV).

Bock (Bok)
Lager tipa alus, kas tradicionāli tiek pagatavots Vācijā. Alu gatavo pēc pēdējās ražas, kad graudi ir īpaši nobrieduši. Alus tiek raudzēts visu ziemu un ir neatņemama sastāvdaļa pavasara svētkos.
Bock helles – gaišais alus ar 15 – 17.5 % blīvumu.
Bock dunkles – ir tumšais alus ar 17 – 19 % blīvumu.
Doppelbock – īpaši stiprs alus ar 20 % blīvumu. Parasti šī alus nosaukumi uz etiķetes beidzas ar galotni „ator”. Celebrator, Optimator, Salvator, Kulminator, Animator, Triumphator.

California Common (Kalifornijas parastais)
Alu pagatavo ar Lager raugu, taču fermentācija notiek pie augstas temperatūras, kā rezultātā alum ir raksturīga Ale garša.

Dortmunder (Dortmundes)
Šo alu mēdz saukt par „eksporta alu”, jo gatavo ļoti stipru, lai varētu to nogādāt uz tālām valstīm. Alus ir nedaudz līdzīgs Pilsener un Minhenes alus veidiem, taču ar savu oriģinālu garšu un krāsu. Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „DAB Export”, „DUB Export”, „Dortmunder Kronen Export”.

Dry (Sausais)
Viegls, izteikti sauss alus, kura ražošanā izmanto salīdzinoši maz iesala un tāpēc tas ir ar mazu blīvumu. Šim alus veidam ir tikai viens dominējošs apiņu aromāts. Šī alus ražošana tika ieviesta Vācijā 1970. gadā un paredzēts šāds alus diabētiķiem. Nobaudi lai izprastu „Michelob Dry” (ASV), „Sapporo Dry” (Japāna), „La Dry 33” (Francija).

Eisbock
Ļoti viegls gaišais alus ar izteiktu, pilnīgu aromātu. Alus veids radās Dortmundē.

Ice beer (ledus alus)
Viegls alus, kuru pēc vārīšanas strauji atdzesē gandrīz līdz sasalšanas temperatūrai.

Imperial Stout (Impērijas stiprais)
Stiprs Ale grupas alus ar saldu garšu, kuru sākotnēji gatavoja speciāli krievu cariem. Nobaudi, lai izprastu šo veidu „Samuel Smith’s Imperial Russian”.

Keller (pagraba alus)
Viegls, nefiltrēts vācu alus.

Koelsch (Kjolš)
Pārsvarā gatavo Ķelnes apkārtnē un Bonnā. Šis ir Altbier alus paveids, kuru gatavo izmantojot augšējo fermentāciju. Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „Kueppers Koelsch”, „Funke Koelsch”, „Dom Koelsch”.

Lambic (Lambik)
Alus veidu gatavo dažos Beļģijas reģionos. Īpatnība ir tāda, ka alu raudzē zem klajas debess. Tas rūgst pateicoties gaisā esošām baktērijām. Garšas uzlabošanai alum mēdz pievienot augļus un ogas.

Kriek – alus dzēriens, kurš veidots uz Lambic alus bāzes. Gatavais alus tiek uzliets virsū tumšajiem ķiršiem. Pateicoties saldajām ogām, sākas atkārtots rūgšanas process. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Lindemans Kriek Lambic”. Par alu šo dzērienu saukt nebūtu pareizi. Tas ir alus dzēriens.

Framboise – tiek gatavots identiski kā Kriek alus veids, taču dzēriena ražošanā tiek izmantotas avenes. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Lindemans Framboise Lambic”.

Peche – Lambic alus veids, kuru gatavo izmantojot persikus. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Abondance Peche Lambic”

Faro – Lambic alus veids, kuru pārsvarā gatavo Briselē. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Lindemans Faro Lambic”.

Gueuze Lambic – alus veids tiek iegūts sajaucot Lambic alu ar jaunu alu.

Gueze Lambic – alus, kuram karbonizācija panākta dabīgā rūgšanas procesa rezultātā. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Lindemans Gueuze Lambic”.

Muenchner (Minhenes)
Viegls alus, kurš sākotnēji tika pagatavots kā tumšais – Dunken, bet 20. gadsimta sākumā parādījās gaišais alus variants – Helles. Alus veids satur lielu daudzumu iesala un pavisam nedaudz apiņu. Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „Spaten Dunkel Export”, „Paulener Ult-Muenchnen Dunkel”.

Oktoberfest/Maerzen (svētku alus)
Dzintarkrāsas Minhenes alus recepti izstrādāja Gabriels Zendeļmeiers. Alu gatavo speciāli Oktoberfest svētkiem. Mazliet stiprāks.

Pilsner (Pilzenes) – Pils
Pirmo reizi Pilsner tipa alu pagatavoja Čehijā 1842. gadā Pilzenes pilsētā. Šis bija pirmais caurspīdīgais alus pasaulē. Maigā, gaišā alus pagatavošanas tehnoloģija ir saglabājusies līdz mūsdienām un to pielieto ļoti daudzi alus ražotāji. Ļoti izplatīti Pilsner tipa ali ir Amerikā. Alus pagatavošanā ļoti svarīgs ir ūdens. Uzskata, ka tieši Pilzenes pilsētas tuvumā ir vismīkstākais ūdens pasaulē. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Pilsener Urquell” (Čehija), „Grolsch” (Nīderlande).

Porter (Porteris)
18. gadsimtā Londonas alus krogos (Ale- House) bija pieņemts pasūtīt pintu „Three threads”. Šis bija trīs alus šķirņu sajaukums, kur viens no aliem bija „twopenny” ,tā saucamais lētais, stiprais alus. 1720. gadā aldaris vārdā Harvūds (Harwood) izdomāja pagatavot alu, kurš apvienotu visas trīs garšas. Alu viņš nosauca par „Entire”(Apvienotais). Alus bija ļoti populārs nēsātāju vidū un tāpēc to drīzumā nosauca par porteri. Vārds „Porter” tulkojumā nozīmē nesējs jeb pavadonis. Porteris ir stiprs, tumšas krāsas alus ar izteiktu apiņu rūgtumu un augstu, apmēram 10 % blīvumu. Dažkārt alus pagatavošanā izmanto dedzinātu cukuru (karameli).

Rauch (kūpinātais)
Lager tipa alus ar izteiktu dūmu garšu, kas radies žāvējot graudus buka koka dūmos. Alus vairāk tiek izplatīts Bamberga apkaimē, Vācijā. Lai izprastu alus veidu, nobaudi „Kaiserdom Rauchbier”.

Steam (tvaika)
Alus pirmo reizi tika pagatavots ASV, Sanfrancisko, 19. gadsimtā. Alu pagatavo izmantojot zemo fermentāciju. Šī alus otrreizēja fermentācija notiek atvērtā tvertnē no kuras izdalās ogļskābā gāze. Iespējams, ka nosaukums ir cēlies pateicoties gāzēm, kuras izdalījās no rūgstošā alus. Gatavošanas veidu ir patentējusi Sanfrancisko kompānija „Anchor Brewing”. Nobaudi, lai izprastu šo alus veidu „Anchor Steam”.

Stout (stiprais) alus grupa
Šī grupa sevī ietver vistumšākos pasaules alus. Iesalu pagatavo no stipri grauzdētiem graudiem. Biežāk kviešiem. Alum piemīt izteikta apiņu garša. Stout pārsvarā gatavo Anglijā. Pašu tumšāko Stout grupas aulu dēvē par „ Extra Stout”. Starp citu, populārais „Guinness” arī ir Extra Stout alus. Īpaši iecienīts alus ir Īrijā, kur to dēvē par „Irish Stout”. Pasaulē ir satopami Oatmeal Stout alus veidi, kuri ir pagatavoti ar auzām. Pastāv arī izteikti saldi Stout paveidi, kā Milk Stout (piena stiprais), Sweet Stout (saldais stiprais). Dry Stout (stiprais sausais). Izteikti šī veida ali ir „Tennent’s Milk Stout”, „Samuel Smith’s Oatmeal Stout” (Lielbritānija), Sierra Nevada Stout (ASV).

Vienna (Vīnes)
Viegls alus, kurš ir nedaudz līdzīgs Oktoberfest/Maerzen alus veidam, tomēr ir nedaudz vājāks. Alus ražošanas veidu izstrādāja netālu no Vīnes 19. gadsimta 40. gados Antons Dreiroms. Lai izprastu alus veidu, nobaudi „Dos Equis XX” (Meksika), „Samuel Adams Boston Lager” (ASV).

Wit/Blanche (gaišais)
Beļģu gaišais alus veids, kuru ražo arī citās valstīs. Ražošanā izmanto koriandru, kas alum piešķir īpašu aromātu. Alus ir nedaudz stiprāks nekā Berlīnes gaišais un tiek pagatavots izmantojot nežāvētus graudus. Viens no alus paveidiem ir Hoegaargen.
Blanche – franču nosaukums šim alus veidam.
Lai izprastu šo alus veidu, nobaudi „Wittekop Biere Blanche”, „Dentergem Wit Bier”.

Weizen (kviešu) – Weissbier
Kviešu alus, kuru gatavo galvenokārt Bavārijā. Alum sākotnējais blīvums ir 50 – 60 %. Parasti tas ir gaišais alus, taču gatavo arī tumšo alu Dunkel Weizen.
Weizen Bock ir kviešu stiprais.
Hefeweizen ir alus veids, kuru pilda pudelēs, karbonizē un ļauj atkārtoti nobriest. Alum ir raksturīgi duļķaini rauga nosēdumi. Visiem kviešu aliem ir salīdzinoši mazs apiņu daudzums, kā rezultātā alum parādās viegla krustnagliņu garša. Lai izprastu šo alus veidu nobaudi „Spaten Club-Weisse”, „Paulaner Hefe – Weissbier”, „Ayinger Ur – Weizen” (Vācija), „Shell

Wiesse (gaišais)
Berlīnes kviešu alus ar zemu alkohola saturu, pagatavots izmantojot augšējo fermentāciju. Ļoti putojošs alus, ar nelielu skābuma garšu, kura radusies pateicoties pienskābes baktērijām. Vācijā, baudot alu, cilvēki mēdz pievienot sīrupu vai smaržīgā miešķa esenci. Lai izprastu alus veidu nobaudi „Kindl”, „Schulthesis”.

Kviešu alu jāpasniedz pareizi.
1. Izskalojam Weissbier alus glāzi ar aukstu ūdeni2. Izlejam no pudeles 90% aliņa glāzē.3. Saskalojam pudelē atlikušos 10% nosēdumus un duļkus.4. Uzlejam aromātiskos nosēdumus virsū iepriekš ielietajam aliņam.5. Priekā!

Pamēģini alu iedzert tā, lai putas un šķidrums lītu vienlaicīgi. Izdari lielu malku, lai izjustu īsto garšu.

Autors: Rolands Timuks