Bole ir long drink grupas kokteilis lielam viesu skaitam. Par boli sauc arī trauku, kurā pagatavo kokteili – bļoda. Boles pagatavot var jebkurā sezonā, taču priekšrocība ir vasarai un rudenim, jo šī veida kokteiļu pagatavošanā izmanto augļus un ogas. Boles vienmēr ir dzirkstošas. Krušons ir franču nosaukums kokteiļiem, kas ļoti bieži tiek izmantots Krievijā, taču Francijā krušonu mēdz pagatavot nevis boles traukā, bet liela izmēra krūzē (krušonos).

Svaigi vai konservēti augļi, ogas, dārzeņi, augi, ziedi vai zaļumi, attīrīti sagriezti mazos gabaliņos (obligātais komponents)
+
Smalks cukurs, medus, sīrups vai citas garšvielas
+
Garšas un aromāta pastiprināšanai var tikt izmantots liķieris vai cits alkohols
+
Jebkurš jauns vīns
+
Auksts šampanietis, dzirkstošs vīns, auksts gāzēts ūdens vai sidrs (obligātais komponents)

 

Gatavošana
Boles traukā

Pasniegšanas trauks
Punša krūzītes
vai cits caurspīdīgs trauks 150 – 250 ml

Dekorācija
Boli var izmantot kā pasākuma centrālo kompozīciju, dekorējot to ar ziediem, vīnogu lapām un citādāk

Servēšana
Servēt ar deserta karotīti vai dakšiņu

Izveidojot Boles recepti, augļi vai citi produkti parasti ir 1/3 no kopējā kokteiļa apjoma vai apmēram 30 g uz vienu porciju. Vieglāk boles recepti ir sastādīt tieši vienai porcijai jeb 150 ml un tikai tad palielināt līdz vēlamajam daudzumam.
Vispirms augļus vai ogas apberiet ar nelielu daudzumu cukuru vai aplejiet ar alkoholu, pievienojiet atlikušos komponentus un ļaujiet bolei pastāvēt, ievilkties 2 – 9 stundas atkarībā no receptes. Atceries, ka augļi vai citi izmantotie produkti nedrīkst mainīt savu struktūru. Ja bolei dzirkstošu dzērienu pievieno uzreiz, tad boles traukam ir jāuzliek vāciņš. Biežāk dzirkstošus dzērienus bolei pievieno tieši pirms pasniegšanas. Izvairieties no daudzu dažādu produktu izmantošanas vienlaikus, jo specifiskā garša un aromāts var pazust. Pirms pasniegšanas bole ir viegli un lēni jāapmaisa. Nerekomendēju bolei pievienot ledu, labāk boli pasniegt aukstu vai boles trauku ielikt vēl lielākā traukā, pildītā ar ledu.
Cup ir bolei līdzīgs kokteilis ar tādiem pašiem pagatavošanas noteikumiem, taču Cup kokteiļos vīns ir dominējošais produkts. Dzirkstošs dzēriens šeit nav obligāts, tā vietā var izmantot negāzētu ūdentiņu. Salīdzinājumā ar bolēm Cup kokteiļi parasti ir daudz stiprāki. Cup kokteiļos mēdz iemest lielus ledus gabalus. Pasniegšanas trauks un visas pārējās nianses ir tieši tādas pašas kā bolei.
Bole un Cup kokteilis ir līdzīgs aukstajam punša kokteilim, kuru pagatavo lielam viesu skaitam. Taču punšs parasti ir papildināts ar sulām un punš nav dzirkstošs.

Apskati Boles kokteiļu receptes