Burgundijas vīni | Bar.lv

Burgundija ir viens no vecākajiem vīna reģioniem Francijā, kurš savu popularitāti ieguva viduslaikos, pateicoties Burgundijas hercogiem, kuriem piederēja vēstniecības daudzās pasaules valstīs. Sākotnēji vīna dārzi šajā reģionā piederēja tikai augstākajai sabiedrībai un klosteriem, bet pēc Franču revolūcijas (1791.g.) zeme tika sadalīta daudziem sīkākiem īpašniekiem. Zemes ir saglabājušās līdz mūsdienām un tās dēvē par „climat”. Parasti, vīnogas pēc ražas novākšanas tiek nogādātas uz lielākām vīndaru kompānijām (negociants), kur vīns tiek sagatavots un pildīts pudelēs. Tā kā mazo saimniecību ir ļoti daudz, Burgundijas vīnos orientēties ir samērā grūti, taču Burgundijas vīna pudelei ir savs individuāls dizains, kas raksturo šo reģionu.

Baltvīni Burgundijā tiek ražoti no Chardonnay un Aligote, bet sarkanvīni no Pinot Noir un Gamey vīnogu šķirnēm. Kas attiecas uz Gamey vīnogu šķirni, tā pārsvarā tiek izmantota Beaujolais apgabalā. Interesanti ir arī Burgundijas sārtie vīni. Pati Burgundija tiek sadalīta 6 vīna radīšanas teritorijās.

Chablis
Šablī teritorija atrodas Burgundijas ziemeļu daļā. Augsne šeit ir kaļķaina un tā ir vispiemērotākā lai audzētu Chardonnay vīnogu šķirni. Vīni sanāk maigi, sausi un tie var tikt izturēti ilgstoši. Ziemas apgabalā mēdz būt bargas un vīnogulāji var apsalt. Lai radītu kvalitatīvu vīnu ļoti svarīgs ir labvēlīgs ražas gads. Taču nekur citur pasaulē Chardonnay vīnogu šķirne nedos tik izcilu garšu, kāda piemīt klasiskajam Chablis vīnam. Šablī apgabals tiek sadalīts vienkāršos vīna dārzos un augstas kvalitātes vīna dārzos. Kopumā šie sadalījumi ir četri.

Chablis
Vīns, kuru pudeļu etiķetes rotā šis uzraksts nāk no daudzajiem apgabala vīna dārziem. Vīni ir vienkārši kvalitatīvi ar raksturīgu šī apgabala stilu. Vīni baudāmi 2 – 3 gadus veci.

Petit Chablis
Vīns, kuru pudeļu etiķetes rotā šis uzraksts nāk no vīna dārziem, kas atrodas apgabala nomalēs. Vīnam nepiemīt izsmalcināts aromāts un pats par sevi tas ir neizteiksmīgs. Šos vīnus parasti bauda jaunus, tam nepiemīt potenciāls nogatavoties.

Chablis Premier Cru
Vīns, kuru pudeļu etiķetes rotā šis uzraksts nāk no labākajiem vīna dārziem, kuri ir izmētāti pa visu Šablī apgabalu. Blakus uzrakstam „Premier Cru” var tikt minēts konkrēts vīna dārza nosaukums. Vīni ir samērā augstas kvalitātes, ar izteiktu aromātu un bagātīgu garšas buķeti. Labākie šīs kategorijas vīni savu briedumu sasniedz būdami izturēti 7 – 10 gadus.

Chablis Grand Cru
Vīns, kuru pudeļu etiķetes rotā šis uzraksts var būt radīts tikai septiņās vīna dārzu zonās:
Chablis Grand Cru Les Clos
Chablis Grand Cru Vaudesir
Chablis Grand Cru Valmur
Chablis Grand Cru Blanchot
Chablis Grand Cru Les Preuses
Chablis Grand Cru Grenouille
Chablis Grand Cru Bougros

Viennozīmīgi šie vīni ir viskvalitatīvākie Šablī teritorijas vīni. Tiem piemīt izsmalcināta garša un aromāts, tie ir sausi un dzīvīgi. Vīni savu potenciālu iegūst būdami ilgstoši izturēti.

Cote d’Or


Burgundijas reģiona Cote d’Or apgabala augsne ir sarežģīta un daudzveidīga, rezultātā sanāk dažāda stila vīni. Tiek ir vieni no dārgākajiem Francijas baltvīniem, kuriem piemīt eļļaina struktūra, grauzdētas maizītes, garšvielu un riekstu aromāts. Der izcelt arī šī apgabala sarkanvīnus, kuri radīti izmantojot Pinot Noir vīnogu šķirni.
Cote d’Or apgabals tiek sadalīts divās daļās (rajonos) Cote de Nuits un Cote de Beaune. Savukārt Cote de Nuits rajons iekļauj sevī atsevišķas teritorijas, kuras dēvē par Hautes Cotes de Nuits, bet Cote de Beaune rajons iekļauj sevī atsevišķas teritorijas, kuras dēvē par Hautes Cote de Beaune. Principā sanāk četras dažādas teritorijas ar atšķirīgu augsni, kā rezultātā sanāk atšķirīga rakstura vīni.

Cote de Nuits
Šajā teritorijā pārsvarā tiek radīti vareni sarkanvīni, kuri Burgundijas slavu nes visā pasaulē. Napoleona iecienītākais vīns Chambertin! Gandrīz visiem teritorijas vīniem piemīt bagātīga garšas buķete ar nedaudz rupju garšu un izteiktu sarkano ogu un augļu aromātu. Savukārt Hautes Cotes de Nuits teritorijā tiek ražoti baltvīni un sarkanvīni ar mazāk izteiktu raksturu. Svaigi un dzīvīgi sanāk vīni no Aligote vīnogu šķirnes, kurus parasti bauda jaunus.

Cote de Beaune
Šajā teritorijā tiek radīti ļoti aromātiski, sausi baltvīni, kuriem piemīt sabalansēta garša un patīkams augļu aromāts. Vīni var tikt uzglabāti ilgstoši. Savukārt sarkanvīni, salīdzinoši ar Cote de Nuits ir nogatavināmi daudz ātrāk, tomēr jebkurā gadījumā tiem piemīt laba struktūra. Hautes Cote de Beaune teritorijā tiek ražoti eleganti baltvīni un sarkanvīni, kuri ir viegli un svaigi.

Cote Chalonnaise
Šajā Burgundijas apgabalā pārsvarā tiek radīti sarkanvīni izmantojot Pinot Noir vīnogu šķirni, taču pavisam nedaudz tiek izmantota arī Gamey vīnogu šķirne. Gan baltvīnus, gan arī sarkanvīnus no šī apgabala var baudīt jaunus, gandrīz uzreiz pēc fermentācijas. Cote Chalonnaise apgabals tiek sadalīts četrās kvalitātes teritorijās (Appellation), kurās ražo atšķirīga stila vīnus.

Mercurey
Šeit tiek radīti aromātiski sarkanvīni no Pino Noir vīnogu šķirnes, kuri dažkārt līdzinās Cote de Beaune teritorijas vīniem.
Givry
Šeit tiek radīti augsti kvalitatīvi sarkanvīni no Pino Noir vīnogu šķirnes, par kuru kvalitāti šaubīties nav pamata.
Rully
Šeit tiek radīti labas kvalitātes baltvīni no Chardonnay un sarkanvīni no Pinot Noir vīnogu šķirnes.

Montagny
Šeit tiek radīti baltvīni no Chardonnay vīnogu šķirnes, kā arī izcili dzirkstošie vīni Cremant de Burgogne, izmantojot šampānieša ražošanas metodi (metode Champagne).

Maconnais
Apgabalā tiek radīti baltvīni un sarkanvīni, kuri pārsvarā baudāmi būdami jauni. Ļoti bieži vīni tiek izturēti metāliskās mucās. Daudzi Maconnais apgabala baltvīni tiek dēvēti par Macon Blanc. Savukārt sarkanvīni, kuri radīti izmantojot Gamey vīnogu šķirnes, sanāk samērā rupji. Maconnais apgabalā dažkārt tiek radīti izcili sarkanvīni izmantojot Pinot Noir vīnogu šķirni. Maconnais apgabals tiek sadalīts trijās kvalitātes teritorijās (Appellation), kurās ražo atšķirīga stila vīnus.

Macon Villages
Teritorijā ražo baltvīnus izmantojot Chardonnay vīnogu šķirni, kuri ir maigi un spirdzinoši, ar plūmju garšas niansīti.

Pouilly Fuisse
Tā ir pati pazīstamākā Maconnais apgabala teritorija pasaulē, kurā ražo izcilus un ļoti dārgus baltvīnus izmantojot Chardonnay vīnogu šķirni. Īpaši der atzīmēt Vergisson un Solutre vīnogu dārzus, kuros vīnogas saņem maksimālu saules gaismas daudzumu, rezultātā vīni sanāk eleganti, sabalansēti un ar samērā augstu alkohola saturu. Pouilly Fuisse vīni var tikt izturēti arī ilgstoši, nezaudējot aromāta svaigumu.

Saint – Veran
Šīs teritorijas vīni ir ļoti līdzīgi Pouilly Fuisse un Macon Villages vīniem, tomēr cena ir reāli zemāka.

Beaujolais
Šis apgabals visā pasaulē ir slavens ar saviem vieglajiem, svaigajiem sarkanvīniem, kurus bauda gandrīz uzreiz pēc ražas novākšanas. Gamey ir vienīgā tumšā vīnogu šķirne, kura tiek izmantota Beaujolais apgabalā. Sarkanvīnu neatkārtojamā garša, kura piemīt tikai jauniem Beaujolais vīniem, ir panākta izmantojot speciālu vīnu ražošanas tehnoloģiju (Tehnique maceration carbonique). Vīnogas ar visiem ķekariem tiek novietotas slēgtos tilpumos. Drīzumā tvertnes apakšā parādās vīnogu sula. Lai veicinātu rūgšanas procesu, pašu tvertni dažkārt mēdz uzkarsēt. Kad process ir pabeigts, no vīnogām izspiež atliekošo sulu un pakļauj tālākai fermentācijai.
Beaujolais Nouveau
Šis vīns oficiāli pārdošanā nonāk novembra trešā ceturtdienā un ir baudāms tikai 6 mēnešus.
Beaujolais Superieur, Beaujolais AOC
Šis vīns pārdošanā var nonāk nedaudz vēlāk nekā Beaujolais Nouveau, tas ir augstāku alkohola saturu. Vīns baudāms tikai 12 mēnešus.
Beaujolais Villages
Vīnu ražo speciālistu izvēlētās, trīsdesmit deviņās vīnu darītavās. Vīni ir baudāmi līdz 18 mēnešu vecumam pēc ražas novākšanas.
Beaujolais Villages Nouveau
Vīns ir identisks ar Beaujolais Nouveau, taču tas nāk no iepriekš minētajām, speciālistu izvēlētām vīnu darītavām.
Beaujolais Crus
Vīns nāk no 10 īpašām teritorijām, kuras minētas kartē kā Beaujolais Cru. Vīni izcili un var būt ilgstoši izturēti.
Beaujolais apgabalā tiek ražoti arī baltvīni, izmantojot Chardonnay un Aligote vīnogu šķirnes, kā arī lieliski sārtie vīni.

Autors: Rolands Timuks

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *