Ābolu brendijs
Dzīves likstās rūdītie romānu varoņi, kā arī reālie cilvēki, kuri daudz ceļojuši un izmēģinājuši dažādas jaunas lietas, no dzērieniem labprāt izvēloties kalvadosu. Tomēr, kā apgalvo Latvijas bārmeņi, kopumā tas vēl joprojām paliekot neizprasts, neapgūts un maz pieprasīts produkts.
Kas tad ir kalvadoss? Nekas cits kā ābolu brendijs, kas satur 40-42% alkohola. Paralēli vīnogu brendijam vairākās pasaules valstīs tiek ražots arī augļu brendijs: kalvadoss – no āboliem, slivovica – no plūmēm, kirsch – no ķiršiem. Ābolu brendijam dažādās valstīs ir dažādi nosaukumi, piemēram, ābolu rakijs  Bulgārijā, ābolu džeks ASV un Lielbritānijā. Starptautiskajā tirgū par kalvadosu sauc tikai Francijas provincēs Normandijā un Bretaņā gatavoto dzērienu. Tā ražošanas process aprakstīts 16.gadsimtā, bet nosaukums radies 300  gadus vēlāk un aizgūts no Lielās franču revolūcijas laikā izveidotā departamenta vārda.  Lielāko popularitāti kalvadoss iemantojis Pirmā pasaules kara laikā.
Galvenais, kas nosaka kalvadosa kvalitāti, ir tā pagatavošanai izmantotie āboli. Ir 48 oficiāli rekomendētas un īpaši audzētas ābolu šķirnes, no kurām ražo kalvadosu. Vispirms sagatavo sidru, un tad sākas tā destilācijas process. Dzēriens nogatavinās  ozolkoka vai kastaņa koka mucās. Jebkurš brendijs ir vīna augstākā, koncentrētākā pakāpe – destilācijas rezultāts. Jo vecāks ir kalvadoss, jo izsmalcinātāku garšu un spēcīgāku ābolu aromātu tas iegūst. Kalvadosa ražotājiem nav obligāti norādīt dzēriena vecumu, tomēr šādas norādes bieži vien atrodamas.  Atsevišķas dzēriena markas var būt izturētas sešus un vairāk gadus.
Kalvadosu pasniedz neatdzesētu un iesaka dzert maltītes nobeigumā vai starplaikā starp pasniegtajiem ēdieniem un lej konjaka glāzē. Šo dzērienu izlieto arī kokteiļu  gatavošanai, piemēram, sajaucot ar medu, citrona sulu un karstu ūdeni. Diezgan ilgu laiku kalvadoss ticis uzskatīts par zemākās kategorijas alkoholisko dzērienu (dažam labam pat atgādinot kaķu čuras), bet nesen atklāts arī augstākas kvalitātes līmenis, kas raksturīgs dažām “īsta” kalvadosa  markām. Kas attiecas uz aromātu un garšu, arī smalkie franču sieri ne kuram katram liekas baudāmi.