Sidrs | Cider | Bar.lv

Sidrs ir viegli alkoholisks dzēriens, kas veidots no fermentētas ābolu sulas. Sidra alkoholiskais sastāvs var būt pat mazāks par 3% parasti franču sidriem līdz 8,5 % un pat vairāk angļu sidriem. ASV un Kanādā ar vārdu cider (sidrs) saprot vienkāršu ābolu sulu bez alkoholiskā satura, bet hard cider ir raudzēta ābolu sula, alkoholisks dzēriens. Sidru var ražot no jebkuras ābolu šķirnes, bet ir ari speciāli veidota šķirne „sidra āboli”.

 

Ražošana sākas ar ābolu ražas novākšanu. Ābolus samaļ un iegūto masu liek starp plāksnēm ietītu speciālā audumā, plāksnes liek 10 – 12 kārtās un ar spiedi izspiež sulu, svarīgi ir samalto masu nekavējoties ietīt, lai pēc iespējas samazinātu skābekļa piekļuvi masai un izslēgtu nelabvēlīgu baktēriju nonākšanu tajā. Agrāk spiedi darbināja manuāli vai ar zirgu palīdzību, tagad tas notiek mehāniski. Izspiesto sulu fermentē. Fermentācija notiek 4-16º C temperatūrā. Īsi pirms fermentācijas procesa beigām dzēriens tiek pārliets jaunā mucā, tādējādi mirušās rauga šūnas un citas nevēlamās vielas/baktērijas paliek vecajā mucā kā nogulsnes un jaunajā mucā tiek pārliets tīrs sidrs. Piepildot jauno mucu sidrs nenonāk saskarsmē ar gaisu, jo gaisā esošās baktērijas var sidru pārvērst par ābolu etiķi. Gala rezultātā sidrs tiek kupažēts, lai tirgus precei iegūtu nemainīgu garšu. Sidru pilda pudelēs.
Pasaulē populārākais ir Lielbritānijā ražotais sidrs, arī pašā Lielbritānijā sidrs ir ļoti izplatīts dzēriens. Angļiem ir procentuāli lielākais sidra patēriņš uz vienu cilvēku, kā arī lielākas sidra ražotnes. Anglijā sidru ražo pēc Rietumu tradīcijas un Kentas grāfistes un Austrumu tradīcijas. Kentas un Austrumu daļā sidru ražo vairāk no parastajiem, kulinārijas un deserta, āboliem, tikai neliela daļa dzēriena satur „sidra ābolus”, rezultātā sidrs sanāk maigāks pēc garšas un ar vieglāku ķermeni. Populārākie Kentas grāfistes sidru ražotāji ir Biddenden’s, Rough Old Wife un Theobolds. Anglijas rietumos sidru ražo no speciāli veidotās ābolu šķirnes „sidra āboliem”, no kuriem dzēriens sanāk asāks un bagātāks ar tanīnu.
Populāri ir arī Normandijā un Bretaņā (Francija) ražotie sidri, to alkoholiskais saturs parasti nav liels, piemēram, Cidre doux ir salds sidrs līdz 3% stipruma, Demi-Sec ir pus sauss sidrs 3–5% un Cider Brut ir spēcīgs, sauss sidrs ar vairāk kā 5% alkoholisko saturu. Parasti Francijā ražotie sidri ir dzirkstoši. Augstākās kvalitātes sidri tiek pārdoti šampanieša stila pudelēs.
Dažkārt rūpnieciski sidram pievieno dažādas saderīgas garšvielas vai citu augļu raudzētu sulu, iegūstot sidru ar ,piemēram, zemeņu, ķiršu vai citu augļu garšu buķeti, tādā veidā pievilinot pircējus.
Sidrs ir atsvaidzinošs un slāpes veldzējošs dzēriens, tāpēc parasti to dzer tīrā veidā kā alu vai vīnu, bet ir arī iespējami kokteiļi, piemēram, sidram var pievienot viskiju, rumu, brendiju vai kādu citu dzērienu ar lielu alkoholisko saturu, padarot sidru stiprāku ar izteiktu pievienotā dzēriena aromātu. Manuprāt, labs kokteilis sanāktu pievienojot ābolu brendiju (kalvadoss), ko iegūst no sidra destilācijas procesā.

 

Recepte: „Ābolu karstvīns”
½ glāzes rozīņu
200 ml gaišā ruma
1200 ml sidra
40 ml apelsīnu sulas
trešdaļa glāzes brūnā cukura
6 krustnagliņas
2 kanēļa standziņas
apelsīns sagriezts šķēlītēs
Pagatavošana: iepriekš rozīnes vairākas stundas mērcē rumā. Visas sastāvdaļas sajauc katlā un karsē, bet neuzvāra, līdz cukurs izkusis. Pasniedz karstu, var rotāt ar apelsīna šķēlītēm.

Ar sidru sanāk ļoti laba bole. Lielā traukā sagriež dažādus augļus pēc izvēles (melones, apelsīni, vīnogas u.c.) pielej sidru, ja vēlas lielāku alkoholisko saturu šai bolei var pievienot kādu no stiprajiem dzērieniem (rums, brendijs, viskijs u.c.)

Sidru var izmantot arī kulinārijā, piemēram, gatavojot gaļas marinādes.
Recepte: „Šašliks sidra marinādē”
Sastāvdaļas: 2kg cūkgaļas, 500ml sidra, zaļumi, cukurs, sāls, pipari pēc paša izvēles un gaumes.
Pagatavošana: gaļu sagriež gabaliņos, pievieno sidru, garšvielas un zaļumus. Pēc 3-4 stundām šašliku jau var cept.

Autore: Lilita Poriete – Bar.lv bārmeņu treniņu centrs.
Izmantotie resursi:     www.Recipes4us.co.uk, en.wikipedia.org, www.intelligent.lv, www.applejournal.com, www.receptes.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *