Kokteiļu dekorācijas un rotājumi | Bar.lv

Veikalos, lai pievilinātu patērētāju, tiek izmantoti dažādi mārketinga triki (svaigi ceptas maizes aromāts, prece pie kases, preces acu līmenī un t.t.). Arī bārā ir savas nelielas viltībiņas, kā padarīt preci pievilcīgāku, atbilstošu cenai un patīkami pārsteigt viesus. Kokteiļu dekorācija jeb rotājums ir stratēģiski svarīga nianse kokteiļu gatavošanā. Piemēram, daudzos Las Vegas klubos, dekorācijas kokteiļiem veido atsevišķi algoti cilvēki – dekormeikeri, karvinga speciālisti. Bārmeņa pienākums ir tikai piestiprināt dekorāciju pie glāzes malas. Sanktpēterburgā ir speciāla skola, kur māca veidot skaistas dekorācijas kokteiļiem: http://www.mixrest.ru/school/speccourse/
Latvijas klasisko bārmeņu sacensībās arī var redzēt dažus mākslas šedevrus.  Skaistas dekorācijas ir publicējusi Irēna Kuliša savā kokteiļu grāmatā.

Kas būtu jāņem vērā pagatavojot kokteiļu dekorācijas:
•Dekorācija ir kokteiļa pēdējais štrihs, kas izceļ un pastiprina kokteiļa krāsu un garšu, dažkārt ietekmē aromātu.
•Dekorācija var būt ļoti smalka un mākslinieciska.
•Dekorācija nav kokteiļa obligātais komponents.
•Dekorācijai vienmēr ir jābūt tīrai, bez bojājumiem.
•Dažkārt dekorāciju pasniedz blakus kokteilim.
•Ja dekorācija ir liela un noņemama no glāzes, tad papildus ir jāservē trauciņš ar salvetīti.
•Dekorācija nekad nedrīkst traucēt baudīt kokteili.
•Rekomendēju dekorācijai izmantot visa veida produktus, kas nemaina krāsu. Piemēram, griezta ābola šķēle ļoti ātri paliek brūna.
•Dekorācija var būt arī neēdama. Piemēram, rozes vai orhidejas, kā arī citi ziedi bez īpaša aromāta.
•Dekorācija nekad nevar tecēt vai kā citādi smērēt glāzi.
•Pirms kokteiļa pasniegšanas glāzi nedaudz pakratiet un pārliecinieties par dekorācijas stabilitāti.
•Dažkārt dekorācija ir kokteiļa komponents, kas tieši ietekmē dzēriena garšu vai aromātu.
•Dekorāciju pagatavojiet pirms kokteiļa pagatavošanas un, ja nepieciešams, pielaikojiet to uz citas, identiskas glāzes.
•Glāzi dekorējiet tikai pēc kokteiļa ieliešanas glāzē.
•Pagatavojot kokteiļus pārdošanai, ir jāņem vērā, ka dekorācija nedrīkst būt dārga.
•Par augstu profesionalitāti liecina fakts, ka bārtenders ir spējīgs noformēt trauku, maksimāli mazāk pieskaroties ar rokām pie pašas dekorācijas. Dekorācijas pagatavošanu un trauka noformēšanu var veikt, izmantojot palīginstrumentus (standziņas, nazīti, irbulīti un t.t.).

Karvings – kokteiļu dekorācija

Jaroslava Panova kokteiļu rotājumu skola
Parasta miza var dod bārmenim plašas iespējas fantāzijai, jautājums ir tikai, kā to realizēt. Klasisko kokteiļu dekori parasti ir lakoniski un ieturēti. Tas nav nejauši – kokteili ir jāpagatavo viegli un ātri. Ja mēs paskatāmies uz kokteiļu rotājumu no olīvas un citronu miziņas līdz sarežģītiem karvinga paņēmieniem izmantojot eksotiskus augļus un dārzeņus, kļūst skaidrs: kokteiļu dekorācija mūsdienās nav parasta remarka vai kokteiļa ēna, tas ir svarīgs kokteiļa noslēgums. Kokteiļu dekorācija ir jūsu individuāla pieeja, klientu piesaistei un kokteiļu realizācijai. Es nevēlos apgrūtināt jūsu darbu aiz bāra letes, vienkārši velku paralēles starp pagātni un tagadni. Citrona miziņa „Martini” kokteilī var aizstāt olīvu un patīkami pārsteigt viesi ar neparastu formu. Piedāvāju paeksperimentēt ar šo pakļāvīgo materiālu – citrona miziņu. Tā ne tikai ir elastīga, bet piedot kokteilim patīkamu aromātu.

 

Kokteiļa dekorācija „Mākslīgais briljants” (Jaroslavs Panovs)

1. Citrona miziņas strēmelītē veiciet paralēlus iegriezumus
2. Zobu bakstāmo izduriet cauri mizai – ķirsim – mizai. (papildus izmantoju bērnu gredzenu ar mākslīgajiem akmentiņiem (glamūrs, kas nedaudz jau ir apnicis, taču tas ir moderni.). Dekorējiet kokteili.

 

Kokteiļa dekorācija „Ziediņš” (Jaroslavs Panovs)


1.nogrieziet citrona miziņas strēmelīti
2.izgrieziet balto mīkstuma – tas piedos elastīgumu, miza nasalūzīs.
3.izgrieziet ziedlapiņas
4.veiciet iegriezumus pa apli, kā redzams attēlā
5.ievietojiet ziedlapiņas radītajos iegriezumos
6.nogrieziet citrona dibentiņu
7.sagrieziet ķirsīti uz pusēm
8.ieduriet citronā divu zobu bakstāmos
9.uzspraudiet ķirsīti. Rotājiet kokteili

Kokteiļu dekorācija “Putniņš” (Jaroslavs Panovs)

1.nogrieziet citrona miziņas gabaliņu
2.veiciet iegriezumus no abām pusēm
3.izgrieziet miziņu uz ārpusi, izduriet cauri zobu bakstāmo, piestipriniet ķirsīti
4.ievietojiet skuju vai rozmarīna cekuliņ
5.acu vietā var ievietot krustnagliņu. Dekorējiet kokteili.

 

 

 

 

 

 

Kokteiļa rotājums „Katjuša” (Jaroslavs Panovs)
1.fizālim veiciet iegriezumu – tā būs mute
2.iegriezumā ievietojiet šķēlīti sarkana ķirsīša
3.acu vietā ievietojiet 2 krustnagliņas
4.kumkvatam (mini apelsīniņš) atdaliet miziņu veicot iegriezumus, tā lai sanāktu kājiņās un rociņas.
5.piestipriniet pie kumkavata rumpīša galavu. Izmantojiet zobu bakstāmo. Dekorējiet kokteiļu glāzi.

 


 

 

 

 

 

 

Kokteiļu dekorācija „Ērkšķis” (Jaroslavs Panovs)
1. nogrieziet greipfrūta vai apelsīna miziņas šķēlīti, taisni nogrieziet maliņas.
2. ar asu nazi nogrieziet balto mīkstumu
3. no abām pusēm veiciet iegriezumus, kā parādīts attēlā
4. miziņas šķēlīti sarullējiet un nostipriniet ar zobu bakstāmo
5. zemenei nogrieziet sānu maliņas
6. sarullētās miziņas iekšpusē ievietojiet zemenīti un izduriet cauri zobu bakstāmo
7. uz iesma uzduriet zemenīti un ievietojiet dekoru kokteilī

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *