Degustējam vīnu | Bar.lv

Ar tīru ūdeni izskalojiet mutes dobumu un galvenais apskalojiet visus mēles receptorus. Būtu labi ja pirms vīna degustācijas nedzersiet kafiju, nepīpēsiet, neēdīsiet šokolādi un citus produktus, kuri var ietekmēt degustācijas objektivitāti. Arī telpā kur notiks degustācija nevajadzētu būtu izteiktai smakai. Nelietojiet izteiktu parfimēriju.

Paņemiet ideāli tīru, dzidra stikla vīna glāzi. Ielejiet vīnu 50-100 ml

1) Ķermenis
Pie laba apgaismojuma pagroziet vīna glāzi, palūkojieties uz tā krāsu, dzidrumu, mēģiniet raksturot šo toni. Duļķainība un burbulīši liecina par vīna defektu. Sasveriet glāzi un pievērsiet uzmanību tonim glāzes vidusdaļā (labāk to darīt uz balta fona). Sarkanvīniem tumša, dziļa krāsa liecina par to, ka tas ir jauns vīns vai arī vīns izgatavots no vīnogām ar biezu mizu, savukārt izturētiem vīniem piemīt bālāks tonītis. Skalojot vīnu pievērsiet uzmanību cik ātri vai cik lēni notek vīna piles pa glāzes stiklu. Pievērsiet uzmanību šo notecējumu eļļainības pakāpei. Īpaši izturētiem vīniem ar bagātīgu garšas buķeti ķermenis parasti ir ļoti eļļains, savukārt jauniem vīniem viegls. Bieži vien eļļains ķermenis liecina par paaugstinātu alkohola saturu vīnā.

2) Aromāts
Nekratot glāzi paceliet to pie deguna un no neliela attāluma mēģiniet izjust pirmo vīna aromāta. Tad iebāziet degunu glāzē. Spēcīgi ieelpojiet caur degunu lielu daudzumu vīna aromāta. Mēģiniet raksturot iespaidus. Mēģiniet katru aromāta niansi atdalīt un nolikt savā „plauktiņā”. Meklējiet un salīdziniet vīna aromāta nianses ar dabas veltēm. Ziediem, ogām, augļiem, garšvielām, meža veltēm un t.t.. Katru aromāta niansi centieties atšķirt un atdalīt. Saskaliniet vīnu un atkal ostiet, iespējams ar otro piegājienu jūs izjutīsiet ko jaunu.

3) Garša
Iedzeriet vīnu, taču uzreiz nenorijiet. Pakošļājiet vīnu. Apskalojiet visu mutes dobumu un galvenais visas mēles daļas (augšu, apakšu, sānus un mēles galiņu). Tieši šajās mēles daļās atrodas receptori, kuri atbild par mūsu garšas izjūtām. Trenējieties katru garšas niansi atdalīt un nolikt savā „plauktiņā”. Meklējiet un salīdziniet vīna garšas nianses ar dabas veltēm. Ziediem, ogām, augļiem, garšvielām, meža veltēm un t.t.. Mēģiniet raksturot kopējo iespaidu. Sausa, savelkoša, skarba un t.t..

4) Pēcgarša
Pēcgarša ir izjūta, kura paliek mūsu mutes dobumā pēc vīna malka norīšanas (vīnu var arī nerīt, bet izspļaut). Parasti vareniem, izturētiem vīniem pēcgarša ir ilgstoša, savukārt jauniem vīniem ātri pārejoša. Mēģiniet raksturot savas izjūtas mutē, salīdzinot ar ogām, augļiem, garšvielām. Pēcgarša sākumā varbūt ar vienu izteiktu toni (niansi) un laika gaitā mainīt jeb pāriet pavisam citā pēcgaršas niansē.

5) Vīna stils
Šis kritērijs degustācijas procesā nav obligāts, taču tas piešķirs tādu kā stila elementu. Mēģiniet vīnu raksturot kopumā aptverot visus degustācijas kritērijus. Salīdziniet vīnu ar dabas stihijām un parādībām. Piemēram, šis vīns ir kā skarbs jūras vējš vai šis vīns ir kā pavasara rīta rasa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *