Esiet sveicināti aizraujošajā destilācijas pasaulē! Tā ir pilna ar nebeidzamiem eksperimentiem, aromātiem un atklājumiem. Dažreiz šķiet, ka alkohola ražošana ir ļoti sarežģīta lieta, bet patiesība tā sastāv tikai no rauga pievienošanas cukura šķīdumam un no sarūgušā šķidruma destilācijas.

 

Teorētiski salda šķidruma rūgšanas procesā no cukuriem rodas etilspirts un CO2. Praktiski rodas arī vesela rinda dažādi blakusprodukti. Daļa ir mazāk kaitīgi, bet citi ļoti kaitīgi. Katrai vielai ir sava viršanas temperatūra, kas arī ir pamats to sekmīgai nodalīšanai. Brāga katlā tiek uzsildīta līdz viršanas punktam un tā arī tiek uzturēta visa procesa laikā. Tvaiks iztvaiko no brāgas un ceļas pa kolonnu uz augšu. Šādā tvaikā ir visas tās pašas vielas, kas brāgā un to koncentrācija mainās procesa laikā. Mērķis ir koncentrēt un nodalīt tikai to frakciju, kurā ir etilspirts. Nav iespējams nodalīt tikai vienu konkrētu vielu, bet ir iespējams koncentrēt to tādā daudzumā, lai blakusprodukti būtu tik maz, ka neatstātu nekādu būtisku iespaidu uz galaproduktu. Kolonna ir pildīta ar speciāliem keramikas gredzeniem, kas nodrošina milzīgu virsmu. Tvaiki, ceļoties pa kolonnu uz augšu, atdziest, kondensējas un tek uz leju, kur satiekas ar augšupejošiem tvaikiem. Atkal iztvaiko, ceļas uz augšu, atkal kondensējas utt. Pirmie kondensējas tvaiki šķīdumiem ar augstāku viršanas temperatūru. Uz gredzenu virsmas notiek milzum liels skaits mikrodestilācijas, kā rezultātā tvaiki noslāņojas pēc to viršanas temperatūrām. Ar zemākām augša, ar augstākām zemāk. Šis iztvaikošanas, tvaiku celšanās uz augšu un kondensācijas cikls ir nepārtraukts un to sauc par rektifikāciju.

Tālāk tvaiki uz dzesinātāja kondensējas un ietek destilāta uzkrājējtraukā. Digitālais termometrs norāda kāda frakcija ir attiecīgajā augstumā. Regulējot adatventili varam vai nu destilātu pilnībā noņemt nost, vai pilnībā atgriezt atpakaļ kolonnā uz attīrīšanu, vai arī daļu noņemt un daļu atgriezt. Etilspirta viršanas temperatūra ir 78.4°C, 96% etilspirta un 4% ūdens maisījuma viršanas temperatūra ir 78.1°C. Lielos vilcienos visas frakcijas varam iedalīt 3 daļās, kuras varam saukt arī par „galvu”, „ķermeni” un „asti”. Pirmā frakcija ir „galva”, kuras viršanas temperatūra ir zem 78°C. Tās sastšvā ir tādas kaitīgas vielas kā acetons un acetaldehīds, un šīs vielas noteikti ir jānodala nost. Tad ir interesējošā etilspirta frakcija „ķermenis”. Beigās, jeb „astē” ir augstākie spirti (saukti arī par fūzeļeļļām), kas atkal nav interesanti, un process ir jābeidz. Atbilstoši kolonnas darbības režīmam un regulējumiem, varam nodalīt nost un koncentrēt tikai interesējošās frakcijas.

Autors: Jānis Zaļaiskalns (Bar.lv bartenders training centre)