Aperitīvi un Diģestīvi | Bar.lv

Aperitīva dzērieni ir dzērieni, kas uzlabo kuņģa darbību, izsauc apetīti un nav barojoši. Tie nevar būt izteikti saldi. Alkoholiskie aperitīvi ir alus, jauni vai vidēji veci vīni, jauns heress un portvīns, sauss un pus-sauss šampanietis vai dzirkstošs vīns, alus. Viss izteiktākie aperitīvi ir bitteri, anīsa dzērieni, zālaugu uzlējumi, vermuti un citi dzērieni, kuru sastāvā ietilpst zālaugi un garšvielas, taču nav liela cukura daudzuma. Pie bezalkoholiskiem aperitīva dzērieniem  var pieskaitīt ūdeni ar vai bez gāzes un citrusaugļu sulas.  Vīnus, kuri uzskatāmi par aperitīviem, var pasniegt kopā ar uzkodām un pamatēdieniem.

Diģestīvi ir pilnīgs pretstats aperitīviem. Šie ir barojoši, pārsvarā saldi dzērieni, liķierīši un dažādi saldi uzlējumi,  saldi vīni, karsti dzērieni, kurus pasniedz tikai pēc maltītes. Ir diģestīvi piemēram, Jagermeister, kuri palīdz sadalīt (sagremot) maltīti un pēc neilga laika atkal var uzsākt maltīti. Pie diģestīviem pieskaita arī varenus un ilgstoši izturētus dzērienus, kurus  vēlams pasniegt pēc maltītes, kā individuāla produktu.

Daži ieteikumi servējot dzērienus
Pasniedzot stiprus dzērienus ar alkohola saturu virs 25%, civilizēta izlejamā norma ir no 20 – 50 ml. Vidēji stipriem dzērieniem (alk. 15-25%) izlejamā norma ir 40-100ml (piem. stiprināti vīni, vermuti, liķieri). Dzērienu pasniedz atbilstošā glāzē, lai varētu izcelt produkta aromātu un garšu, vai tieši otrādi, noslāpēt aromātu un garšu. Dzērienus, lielā daudzumā, pārlej atbilstošā karafē, papildus servē vajadzīgās glāzes. Atdzesēts dzēriens (+6 +8 no ledusskapja) vai dzēriens ar ledu būs praktiski bez aromāta. Kristāldzidru vodku var uzglabāt arī saldētavā (līdz -18) un pasniegt ledus aukstos šotiņos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *