Dūmiņu vīna darītava | Bar.lv

duminu_vini

Dūmiņu vīna darītava atrodas Bauskas novada Codes pagastā. SIA „Dūmiņu vīna darītava” saimniece Ieva Dūmiņa 40 gadus ir nostrādājusi SIA „Kronis” par pārtikas tehnoloģi. Beidzot aktīvās darba gaitas, Ievas kundze zināšanas un enerģiju iegulda savā uzņēmējdarbībā – dažādu augļu un ogu vīna darīšanā. Latvijā ir tikai divas personas, kas darina vīnu jau 40 gadus,- Ieva Dūmiņa un Varis Banģieris.

New Picture (1)

Savulaik Ievas mamma bija vīna darītāja, un tāpēc Ieva izvēlējās turpināt šo ģimenes tradīciju. Uzņēmums darbojas kopš 2010. gada. Saņemtas visas nepieciešamās atbildīgo institūciju atļaujas un izstrādāts uzņēmuma produkcijas dizains. Uzņēmumā ir bijušas arī pirmās kontroles. SIA „Dūmiņu vīna darītava”  ir viens no septiņiem mazajiem vīna darītājiem Latvijā, kas ražo līdz 1 tonnai vīna gadā. Dūmiņu vīna darītava ir pirmā ražotne šajā nozarē Bauskas novadā, un vienīgā oficiālā visā Zemgalē, kas ražo vīna apjomu līdz 1 tonnai gadā. Šobrīd tiek ražotas 23 dažādas vīna šķirnes, un starp ierastajiem ogu un augļu vīniem tiek ražots arī pieneņu un biešu sulas vīns. Iespējams, turpmāk tiks darītas vairs tikai 5–6 vīna šķirnes. Domājot par preces realizāciju, šovasar ir tapusi degustāciju zālē, kur tiek uzņemti tūristi vīnu degustācijām. Divi vīni, kas tiek ražoti šaja darītavā, ir ļoti īpaši ar to, ka nav pieejami nekur citur- medus vīns ar čilī piparu un medus vīns ar lavandas ziediem. Nobaudot medus vīnu ar čilī piparu, tas liekas maigi neizprotams- kā nomaldījusies bite ziedu pļavā. Šeit tiešām tiek radīti daudz prātam neaptveramu vīnu, un saimniece saka par sevi: „Esmu vairāk vīna darītāja, nevis tirgotāja, man patīk eksperimentēt.” Vienīgais vīns, kas tiek ražots pēc vecmāmiņas receptes, ir pieneņu ziedu vīns. Vēl viens vīns, kas netiek piedāvāts baudīšanai un ir izstrādes procesā, ir ozolkoka lapu vīns.

“SIA Dūmiņu vīna darītava”   īpašniece piebilda, ka nevēlas tuvākajā laikā paplašināt savu vīna darītavu, bet no jaunu vīnu darināšanas gan neatteiksies, radot jaunas garšu notis.

Rakstu sagatavoja: Edgars Rozentāls

New Picture

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *