Japāna jeb „uzlēcošās saules zeme” ir kaut kas līdz galam neizpētīts un nezināms, kas saista ar savu noslēpumaino šarmu. Iedomājoties doto valsti, vairumam cilvēku apziņā uzplaiksnī tādās lietas kā kabuki teātra tradīcijas, Fudzijamas vulkāns, samuraji, ņindzjas, geišas, aikido, sumo, karatē un vēl  daudzas intriģējošas lietas. Tomēr kā Japānas atšķirības zīmogs kalpo arī tas, ka tajā ir  liels skaits unikālu restorānu  un „kulinārijas brīnumu”, kā arī daudz savdabīgu bāru un daudzveidīgs alkohola sortiments. „Uzlēcošās saules zemē”  ir pieejami dažāda veida dzērieni, sākot ar viegliem un beidzot ar ļoti stipriem.  Sekojiet man, es būšu Jūsu gids Japānas alkohola valstībā. Populārākie dzērieni ir sekojoši:

Alus – Tas ir vispopulārākais dzēriens Japānā ( lai arī, cik tas liktos dīvaini J ). Galvenās alus brūvētavas  ir  Asahi, Kirin, Suntory and Sapporo. Alus brūvēšanas tradīcijas tika pārņemtas 19.gs-ā no Vācijas.

Happoshu jeb maza iesala daudzuma alus. Tas ir Japānas alus brūvētavu salīdzinoši jauns izgudrojums. Dotajam dzērienam ir vieglāka garša nekā tradicionālajam alum, jo tajā ir mazāk iesala. Normatīvi Japānā nosaka, ka Happoshu sastāvā ir jābūt mazāk par 67 % iesala.  Populārākie  zīmoli šai alkohola kategorijā ir Hokkaido Nama-shibori Migaki-mugi un Hon-nama.

Shin Janru  – tiek saukts arī par “trešo alu”. Tas tika radīts, jo alus brūvētavas vēlējās samazināt nodokli, ar ko tiek  aplikts alus. Shin Janru alus sastāvā nav iesala, bet gan zirņi, soja vai kvieši.

Nihonshu jeb plaši pazīstamais sake (rīsu vīns). Galvenās komponentes tā sastāvā ir rīsi, ūdens un baltais kodži (īpaša sēnīšu kultūra). Tas tiek dzerts vai nu karsts vai auksts. Alkohola stiprums ir apmēram 10 – 20 %.

Shochu – Stiprs alkoholisks dzēriens, kas līdzīgs vodkai, tomēr tas tiek destilēts no brāgas, kuras pamatā var būt mieži, saldie kartupeļi vai rīsi. Alkoholiskā dzēriena stiprums ir apmēram 25 %. Pārsvarā dotais alkoholiskais dzēriens tiek pasniegts ar ūdeni un ledu, augļu sulu vai dzirkstošu ūdeni.

Awamori – okinaviešu schochu variants. Tas atšķiras no schochu ar to, ka tā izveidei tiek izmantoti  garie rīsi un melnais kodži.



Chuhai – alkoholiskie dzērieni ar augļu garšu un zemu alkohola saturu (apm. 5 – 8%). Tradicionālais chuhai tiek izgatavots no schochu un gāzeta ūdens, kam pievienots citrons.  Visbiežāk dzērienu ir iespējams iegādāties bundžās.

Umeshu jeb japanas plūmju vīns. Tas tiek radīts no japāņu plūmēm, cukura un shochu vai nikonshu. Tam piemīt saldenskāba garša un vidējais alkohola saturs ir apmēram 10 – 15 %. Populārākie zīmoli ir Choya and Takara Shuzo. Pārsvarā umeshu tiek pasniegts  old fashioned glāzē ar ledu, pievienojot sodas ūdeni.

Japāņu viskijs. Japānas alkohola kompānijas Suntory viskijs „Hibiki” 2007. un 2008. gadā tika atzīts par pasaules labāko jaukto viskiju ( blended whisky). Vairāk par Japānas viskiju…

Balstoties uz visu iepriekšminēto var spriest par to, ka Japāna ir ne tikai valsts, kas vilina tūristus ar savu neparasto kultūru, bet tas ir arī iekārojams galamērķis  cilvēkiem,  kas vēlas izbaudīt alkoholiskus dzērienus, kuros ir jūtama Japānas ilggadīgā dvēsele. Dodieties uz Japānu un izjūtiet  garšas, smaržas un krāsas nianses alkoholā, kas ļaus Jums pacelties kopā ar sauli virs zemes…

Autors: Ibrahims Diabate (ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)