Fenny | Feni – Indijas dzēriens | Bar.lv


Feni ir alkoholisks indiešu dzēriens, kura izcelšanās reģions ir Goa. Lai gan Indijā publiskās vietās lietot alkoholiskos dzērienus ir aizliegts, bāros un veikalos to var legāli nopirkt. Goa ir kādreizējā Portugāles kolonija un pašlaik ir slavena ar tās apburošajām pludmalēm. Tradicionālajai Goa virtuvei raksturīgs – kokosriekstu piens, sautēta zivs „fish curry”, mango siers „mangada”, tradicionālais kārtainais pīrāgs „bebinka”, cepts no kokosriekstu piena un miltiem, augļu un riekstu pudiņš, sautēti krabji „crab curry” ar specifisku mērci, sulīga sautēta zivs „fish portuguesa”, marinēta vistas gaļa citrona mērcē ar dažādām piedevām „chicken cafreal”, vistas gaļa ar ceptiem kokosriekstiem un dažādām garšvielām „chicken xacuti”. Kā mēs redzam kokosrieksts tiek plaši izmantots visdažādākajos ēdienos, taču tā koka sula tiek pielietota arī, lai radītu vecāko feni veidu – coconut Feni. Izplatītāks, ar lielākiem ražošanas apjomiem ir otrs feni veids jeb kešu ābolu feni – Cashew Feni. Daudzos avotos tiek nepareizi minēts, ka kešu feni tiek ražots no kešu riekstiem, īstenībā kokā no kura iegūst riekstus aug arī āboli, kuri tad ir patiesā kešu feni izejviela.

Tradicionālā kešu feni iegūšana prasa diez gan daudz pūļu. Vispirms āboli tiek samīcīti, izmantojot milzīgu svaru. Tas tiek paveikts bez mūsdienu tehnoloģiju izmantošanas, bet pielietojot cilvēku fizisko spēku. Šī sastampāšana norisinās klintī, kalna galā, kuras forma ir kā bļodai jeb izlietnei. Pēc tam sula tiek novadīta  piededzinātu mālu katlā, kurš tiek aprakts dziļi zemē, kur norisinās fermentācija.
Lai gan sula ir iegūta, ābolu atlikumi, kas ir kļuvuši par mīkstu masu, arī tiek lietderīgi izmantoti. No šīs masas tur pat klintī tiek izveidots kaut kas līdzīgs kūkas formai, kura tiek sasieta ar virvi un šai masai pa virsu tiek uzlikts milzīgs apaļs laukakmens. Rezultātā no ābolu masas tiek izspiesta sula, kas tajos vēl bija saglabājusies un pēdējais tecējums, kas tīrā veidā tiek saukts Neero, tiek izmantots medicīniskos nolūkos.
Fermentācijas procesa laikā tiek iegūts gandrīz 4% alkohola. Šo suslu pēc tam salej vara katlos un tiek sākta destilācija. Lai tā vārītos, zem katliem tiek dedzināta malka. Lai kontrolētu un stabilizētu kondensētāja spiedienu tam virsū tiek liets auksts ūdens. Destilācijas process tiek atkārtots trīs reizes. Pēc pirmās destilācijas tiek iegūts spirts ar zemu alkohola saturu un vāju aromātu, kuru sauc par Urrack, otrās destilācijas rezultātā iegūst jau nedaudz stiprāku šķidrumu Cazulo, arī tas nav populārs un parasti netiek pārdots. Taču pēc trešās destilācijas tiek iegūta ļoti varena un apdullinoša dzira jeb Feni. Pēc šādas metodes destilācijas precess norisinās 8 stundas.
Visunikālākā feni īpašība ir tā izteiktā smarža, kuru var sajust pat no liela attāluma, feni destilācijas laikā. Feni patiesā kvalitāte tiek noteikta tieši pēc aromāta. Feni, kas ir iegūts pēc trešā destilācijas procesa, ir produkts, kas zināms tā izcilības un augstās kvalitātes dēļ. Kokosriekstu feni ir dzidrs, to vat atpazīt stiprā alkohola aromāta dēļ. Tā garša tiek aprakstīta un pielīdzināta „sadegušam cukuram”. Kešu ābolu feni ir bāli dzeltenīga krāsa un garšā jūtami gan augļu, gan riekstu tonīši. Augstas kvalitātes feni stiprums ir 42%. Goa ir apmēram 4000 mazu feni rūpnīcu, kas izgatavo kešu feni un ap 2000 kokosriekstu feni. 75% kešu feni dedzinātavu ir ziemeļu Goa, bet 65%  kokosriekstu feni rūpnīcu ir dienvidu Goa. Šāds sadalījums ir tāpēc, ka ziemeļu Goa aug vairāk kešu koku, bet dienvidos kokosriekstu koku.
Goa valdība ir noteikusi, ka dzēriens var būt feni, tikai tad, ja tas rožots šajā reģionā, arī tā pārdošana un izplatīšana starptautiski ir ļoti ierobežota, lai gan to nav grūti nopirkt, ja izmanoto piegādātājus internetā.
Populārākie feni brendi ir Cashyo, Big Boss un Reals. 2004/05 gadā pudelēs tika sapildīti 0,88 miljoni litru feni.

Tradicionāli feni pievieno citrona-laima limonādei vai tonikam, kā arī var tikt servēts atsevišķi shot glāzītēs vai ar old fashin glāzē ar ledu.

Indian Apple Martini

25 ml kešu ābolu feni
35 ml ābolu sula
25 ml ābolu vodka
25 ml sweet & sour mix (vai citronu sula no tetrapakas)

Visus komponentus, kopā ar ledu, sakratiet šeikerī, kokteili izkāsiet klasiskajā kokteiļu glāzē (Martini glass)

Scarlet Letter

1 part fenny
2 parts lemon-lime soda
2 parts cranberry juice
2 lime wedges

Visus komponentus, kopā ar ledu, sakratiet šeikerī, kokteili izkāsiet klasiskajā kokteiļu glāzē (Martini glass)

Izmantots Bar.lv bārmeņu treniņu centrs ieskaites darbs. Avoti: http://en.wikipedia.org, http://www.goavacationguide.com/, http://www.drinkfocus.com/, http://www.vodkarecipes.info

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *