Noderīga informācija topošiem bārmeņiem. Vienkāršā valodā par visiem bāra traukiem un veidiem.

Vispārīga informācija

Pat pirmatnējie cilvēki saprata – lai iedzertu šķidrumu neaplejoties, ir nepieciešams trauks. Pasaulē pastāv milzīgs daudzums trauku šķidrumiem. Sākot ar miljoniem vērtiem antikvariātu šedevriem līdz vienkāršiem dzīvnieku ragiem. Arheoloģiskie izrakumi Ēģiptē ļauj secināt, ka jau 4000 gadus p.m.ē. pastāvēja ļoti augsta līmeņa šķidruma trauku lietošanas kultūra. Cilvēki mūsdienās šķidruma traukus darina no koka, māla, metāla un citiem materiāliem. Turpmāk centīšos vienkāršā valodā paskaidrot katras glāzes nozīmi, lietojumu, kā arī atšifrēšu vispasaules bārmeņu slengu, kas tiek izmantots, runājot par glāzēm. Daudzi nosaukumi glāzēm ir cēlušies no kokteiļiem un dzērieniem, kurus pasniedz attiecīgajā glāzē. Savus individuālus nosaukumus glāzēm mēdz piešķirt izgatavotājrūpnīca. Kaut arī glāzes nosacīti iedala restorāna un bāra komplektos, tas nenozīmē, ka restorānā nevar būt bāra komplekts. Tam tur ir jābūt obligāti, jo katra glāze ir individuāla. Tomēr der zināt, ka traukiem ir jābūt atbilstošiem un jāharmonizē ar telpu iekšējo dizainu un uzņēmuma specifiku. Man liekas, ka ir diezgan bezgaumīgi izmantot restorānā alus krūzes vai stacijas bistro kristāla glāzes.
*Ja Jums dzīvē ir grūti noteikt, kādām vajadzībām ir domāta glāze, sākotnēji konstatējiet tās tilpumu un tikai tad mēģiniet noteikt piederību. Uz glāžu iepakojuma tiek norādīts pilns glāzes tilpums, taču fiziski šķidruma tajā lej mazāk. Tilpumu traukiem bieži apzīmē ar burtu „e”.
Izvairieties no reklāmas uzrakstiem uz glāzēm. Plastmasas glāzes ir domātas baseiniem, bistro un piknikiem.

1) Long Drink jeb Highball glāze glāzes / Highball glāze

Tulkojumā no angļu valodas tās ir ilgo dzērienu glāzes. Tātad glāzēs lej dzērienus, kurus bauda nesteidzoties. Glāzes mēdz būt ar 120–600 ml tilpumu.
Latvijā un Krievijā šīs glāzes mēdz dēvēt vienkārši par ūdens vai sulas glāzēm. Visā pasaulē tās sauc par Highball glāzēm
Kā secina avīzes The New York Times pētījumi, nosaukumu 1895. gadā izdomājis Ņujorkas bārmenis Patriks Daffi. Tulkojumā nosaukums nozīmē ‘augstā bumba’. Tiek uzskatīts, ka Patriks nosaukumu aizguvis no dzelzceļa terminoloģijas. Tajā laikā par augsto bumbu dēvēja dzelzceļa semaforu, ar kura palīdzību regulēja vilciena satiksmi. Patriks šāda veida glāzēs jauca stipru alkoholu ar ūdeni vai limonādi, tādā veidā radot pasaulē vecāko kokteiļu kategoriju Highball. Pasaules populārais kokteilis Skrūve arī pieder šai kategorijai.
Daudzviet pasaulē, pasūtot Highball grupas kokteili lielāka tilpuma glāzē (virs 400 ml), varam izmantot arī šādus nosaukumus:

Tall Highball glāze;
Double Tall Highball glāze.

Glāzes, kuru tilpums ir sākot no 400 ml, mēdz dēvēt arī par:

Collins glāzēm;
Slings glāzēm;
Tody glāzēm;
Zomby glāzēm.

Šie nosaukumi, tāpat kā Highball glāzes nosaukums, ir cēlušies no kokteiļiem, kurus pasniedza šāda tipa glāzēs.
Sīkāku informāciju par nosaukuma izcelšanos varat apskatīt sadaļā par kokteiļu kategorijām Collins, Slings, Tody.

Tumbler glāze – nosaukums nozīmē, ka glāze ir bez kājiņas.
Wine Tumbler glāze – domāta slāpju remdēšanai ar vienkāršiem, jauniem galda vīniem.

* Lai nevajadzētu atcerēties visus gudros nosaukumus, sauciet šīs glāzes vienkārši par Long Drink glāzēm, tomēr profesionāliem bārmeņiem nosaukumi ir jāzina obligāti.
 Bijušajās PSRS valstīs pazīstamā „graņonka” arī ir Long Drink glāze.

2) Old fashion glāzes

Tulkojumā no angļu valodas tās ir vecmodīgās glāzes. Vispiemērotākās dzērieniem ar lielu ledus daudzumu, jo parasti ir ar rupju stiklu un biezu dibenu, kas pasargā ledu no ātras izkušanas glāzē, tā radot nevēlamu ūdeni. Old fashion glāzes ir ar 120–400 ml tilpumu.

Visā pasaulē glāzēm pastāv arī šādi nosaukumi:
Bucket glāze – bārmeņi šo mēdz saukt arī par spaini.
Rocks glāze – nosaukums ir cēlies no angļu valodas vārda „klints”.
Drink on the rocks nozīmē, ka dzēriens ir jāpasniedz ar lielu ledus daudzumu.
Tumbler – glāzes bez kājiņas.
English highball glāze – ļoti reti sastopams nosaukums, tomēr der zināt.
Viskija glāze – vispopulārākais glāzes nosaukums pasaulē, taču tas nenozīmē, ka glāzēs ir jālej tikai viskijs.
*Visas iepriekš minētās old fashion glāzes iedala divos tilpuma izmēros. Double vai Small kas nozīmē lielā (dubultā) vai mazā old fashion glāze.

3) Shot vai shooter glāzes


Tulkojumā no angļu valodas nosaukums nozīmē ‘šāviens’ vai ‘šāvējs’ (mednieks). Tātad no nosaukuma jau varam secināt, ka glāzes ir domātas dzērieniem, kurus dzer tikpat ātri kā lodes šāviens, dzērieniem, kurus izdzer ar vienu malku.
Glāžu augšējais atvērums ir ar mazu diametru tāpēc, lai, dzerot stiprus dzērienus bez īpaša aromāta, deguns paliktu ārpus glāzes. Latvijā šīs glāzes sauc vienkārši par šņabja glāzītēm. Pastāv arī Hot shot glāze, kas ir ar karstuma izturīgu stiklu un domāta kokteiļiem, kurus pasniedz ar liesmu. Glāžu tilpums ir 20–60 ml. Par Pony glāzēm tās sauc tad, ja to tilpums ir 30 ml.

4) Konjaka glāzes

Daudzviet pasaulē glāzes dēvē par Snifter glāzēm. Sniff tulkojumā no angļu valodas nozīmē ‘ostīt’. Tātad, lai maksimāli varētu izbaudīt dzēriena aromātu, glāzes ir ar lielu augšējā atvēruma diametru. Glāzes forma un īpaši smalkais stikls ļauj dzērienam uzsilt, glāzi turot plaukstā, un ātrāk izbaudīt brīnišķīgo aromātu.

20–60 ml tilpuma glāzes sauc par Small jeb mazajām konjaka glāzēm. Glāzes domātas degustācijai vai vienam malkam.
150–300 ml tilpuma glāzes ir domātas jebkura veida brendijam un konjakam.
300–700 ml tilpuma glāzes sauc par Grand jeb lielajām konjaka glāzēm. Glāzes domātas īpaši izturētiem un vareniem konjakiem.

Šīs glāzes pasaulē dēvē arī par brendija glāzēm. Tomēr es apzināti izvairos no šī nosaukuma lietošanas, jo mūsu „varenie” alkohola ražotāji dažreiz rada tādu brendiju, ko ir grūti norīt ar vienu malku no shot glāzes, nerunājot par dzēriena baudīšanu. Daži šīs glāzes sauc par baloniem.
Personīgi es iesaku nekad neiet uz bāru, kur bārmenis šāda tipa glāzēs patvaļīgi liek ledu.

5) Klasiska kokteiļu glāze / Martini glass

Klasiskā kokteiļu glāze, kuru iedala trijos tilpuma izmēros.
60–80 ml tilpuma glāzi sauc par Small jeb mazo kokteiļu glāzi.
120 ml tilpuma kokteiļu glāzi dēvē par parasto.
200–300 ml tilpuma glāzi sauc par Double jeb lielo (dubulto) kokteiļu glāzi.
Bieži sastopams nosaukums glāzei ir Martini glāze.

6) Speciālās kokteiļu glāzes

Speciālās kokteiļu glāzes, kuru nosaukumi ir radušies no pasaulē populāriem kokteiļiem.

Glāze Margarita

Nosaukums cēlies no pasaulē populārā kokteiļa nosaukuma. Kokteilis Margarita tika radīts Meksikā, Tidžuani pilsētā, Dennija Garrera restorānā „Rančo La Glorija”. 1948. gadā kokteilis tika radīts speciāli aktrisei Madžori Kingai. Sākotnēji kokteiļa nosaukums bija Meksikāņu Margarita speciāli Madžori. Sīkāku informāciju par šiem kokteiļiem var atrast sadaļā par kokteiļu kategorijām.

Glāze Daiquiri

Glāzes nosaukums ir radies no klasiskā kokteiļa Daiquiri, tomēr glāze vairāk ir piemērota
Frozen kokteiļiem – kokteiļiem, kurus pasniedz ar smalcinātu ledu. Klasisko Daiquiri kokteili 1896. gadā radīja Kubā dzīvojošs kalnu inženieris Džennings Koks, taču nosaukumu izdomāja viņa kolēģis Pegljuči par godu tuvumā esošajai pilsētai Daiquiri. Sīkāku informāciju par šiem kokteiļiem var atrast sadaļā par kokteiļu kategorijām.

Katru gadu pasaules slaveni dizaineri kokteiļu baudītājiem piedāvā jaunas, interesanta dizaina glāžu kolekcijas.

Šādām un līdzīga dizaina glāzēm nosaukumus parasti piešķir izgatavotājrūpnīca.

* Visus kokteiļu glāžu nosaukumus atcerēties nemaz nav iespējams. Tāpēc iesaku minētās glāzes, kā arī pavisam atšķirīga dizaina glāzes ar nezināmu piederību saukt vienkārši par speciālajām kokteiļu glāzēm.

7) Alus glāzes, krūzes un kausi

Alus ir viens no vecākajiem apreibinošajiem dzērieniem pasaulē. Senos laikos alu lietoja tikai nabadzīgi cilvēki, kuriem nebija iespēja izmantot dārgus traukus, tāpēc alus kausus un krūzes tie darināja paši no vienkārša materiāla – koka, māla un bērza mizas. Pats trauks bieži vien pēc dizaina bija līdzīgs alus mucai. Mūsdienās alus trauki tiek darināti no visdažādākā materiāla un ir ar visneparastāko dizainu.

Alus glāzes

Pasaulē šāda tipa glāzes mēdz saukt arī par Beer goblet, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē ‘alus kauss’.
Small beer glass – mazā alus glāze ir ar tilpumu līdz 350 ml.

Beer mug

Beer mug jeb tulkojumā no angļu valodas ‘alus krūze’. Dizains alus krūzēm ir izveidojies līdzīgs kā koka mucām, kurās pirms lietošanas uzglabāja alu. Alus krūzes mēdz būt ar vāciņu, kā arī rotātas ar dārgmetālu, mākslinieciski apzīmētas utt. Pastāv alus krūzes, kuras uzskata par vispasaules mākslas šedevriem un tās tiek glabātas galerijās.

Alus krūzes iedala divos tilpuma izmēros:

Small – mazā alus krūze ar tilpumu līdz 350 ml.
Magnum – lielā alus krūze ar tilpumu līdz 1500 ml.

Beer pinta

Alus trauks, kura nosaukums ir cēlies no mērvienības. Lielbritānijā viena pinta ir 568 ml, bet ASV – 473 ml.

8) Karsto dzērienu trauki

Trauki no karstuma izturīga stikla vai cita materiāla, ir piemēroti ērtai karsta trauka turēšanai rokās ar osiņu vai bez tās. Izdarot izvēli karsto dzērienu trauku klāstā, jāņem vērā dzēriena īpatnības. Piemēram, ja gribat izcelt dzēriena krāsu vai sastāvu, lietojiet caurspīdīgus traukus. Ja gribat izcelt dzēriena burvīgo aromātu, lietojiet traukus ar lielu augšējo atvērumu. Tāpat arī espresso kafiju, kuras ivienā krūzē nedrīkst būt vairāk par 60 ml, ir diezgan neloģiski pasniegt traukā, kura tilpums pārsniedz 100 ml. Tātad trauku ir jāpieskaņo konkrētam dzērienam vai karstajam kokteilim. Pēc šī principa vadās arī pasaules trauku izgatavotājrūpnīcas.

Punša krūzīte

9) Boles trauks

Trauka nosaukums cēlies no angļu vārda „Bowl”, kas tulkojumā nozīmē ‘bļoda’. Šajā traukā pagatavo kokteiļus lielam viesu skaitam. Kokteiļu sastāvā ir augļi vai ogas, tāpēc boles trauki parasti ir caurspīdīgi. Boles trauks var būt ar vai bez vāciņa, taču trauka neatņemama sastāvdaļa ir kausiņš. Kausiņam ir jābūt atbilstoša izmēra, manuprāt, caurspīdīgs kausiņš izskatīsies daudz stilīgāk. Trauka tilpums nemēdz būt mazāks par 5 litriem.
* Boles pasniegšanai varat izmantot caurspīdīgu krūzīti vai old fashion glāzi, kuru servējiet blakus. Neaizmirstiet klāt servēt deserta karotīti vai deserta dakšiņu augļiem. Sīkāku informāciju varat atrast sadaļā par kokteiļu kategoriju “Bowle”.

10) Īpašu dzērienu glāzes

Sākotnēji glāzes tika radītas kādam konkrētam dzērienam. To dizains veidojies atbilstoši valstij un tās kultūrai, kurā lietoja šo dzērienu.

Restorāna glāžu komplekts

Parasti glāzes ir ar vienādu dizainu un uzskatāmas par komplektu.

Grand wine glass – lielā vīna glāze ar tilpumu 350–800 ml. Paredzēta vīnam, var pasniegt arī bezalkoholiskos dzērienus, ūdeni.

* Atceries – Grand wine glāzē neatkarīgi no tās tilpuma jaunus vīnus pasniedz 50–150 ml tilpumā, bet vecus varenus vīnus 50–100 ml tilpumā.

Red wine glass – sarkanvīna glāze ar tilpumu 200–350 ml.

White wine glass – baltvīna glāze ar tilpumu 150–300 ml.

* Sarkanvīna glāzi no baltvīna glāzes atšķirt var tikai tad, kad abas glāzes stāv blakus. Mazākā būs baltvīna, bet lielākā – sarkanvīna. Ja kāda no glāzēm ir viena, sauciet to vienkārši par vīna glāzi.

Sherry Port glass – ar tilpumu 90–150 ml. Mēdz saukt arī par Heresa jeb Portvīna glāzīti. Tie ir stiprināti vīni, tāpēc to pasniegšanas norma ir 50–100 ml.

Cita dizaina vīna glāzes

Šampanieša glāzes

Champagne Flute glass – klasiskā šampānieša glāze ir ar tilpumu 120–200 ml. Glāzes izstiepti garenā forma ļauj dzēriena burbulīšiem atsisties pret glāzes sieniņām, radot tīkamu skatu acīm. Flute – tulkojumā no angļu valodas ir ‘flauta’. Glāze restorāna komplektā var būt ar savu individuālu dizainu.

Champagne Saucer glass – šampanieša glāze ar tilpumu 120–200 ml. Saucer tulkojumā no angļu valodas ir ‘tasīte’. Glāze ir domāta saldam šampanietim un dzirkstošajam vīnam. Šāda tipa glāzes ar rupjāku stiklu vai no cita materiāla mēdz dēvēt par Champagne Goblet jeb šampanieša kausu. Glāzi virs 200 ml sauc par Grand Champagne Goblet jeb lielo šampanieša kausu.

Vīna karafes / wine decanter

Karafes / decanter

Sulas krūze

Alus krūka /  krūze

Bilde: Kandavas keramikas ceplis

Tekilas paliknis, paplāte (metrs)

Ziedu vāzes

Mēs bārmeņi ziedus liekam vāzē, nevis alus krūzē.

Svečturi

Plastmasas glāzes un vienreizējās lietošanas glāzes

Diezgan bezgaumīgi bārā un mājas ballītē lietot plastmasas vai vienreizējos traukus. Plastmasas glāzes ir domātas baseiniem, bistro, masu pasākumiem un piknikiem.

Iesakām apmeklēt bārmeņu apmācību, lai uzzinātu vairāk!

Nāc papildini savas zināšanas atbilstoši starptautiskiem normatīviem. Ja nekad neesi bijis bārmenis, tad nāc un apgūsti šo skaisto profesiju. Licencēta Bārmeņu Skola. Izsniedzam ES valstīs atdzītus bārmeņu profesijas diplomus. Pēc mācību beigām piedāvājam darbu.

Autors: Rolands Timuks Bar.lv bartenders training centre