Guaro | Bar.lv

Kostarikas nacionālais dzēriens Guaro
Katrai valstij ir dzēriens, kuru tā uzskata par savējo. Tā nu ir, ka katra sevi cienoša valsts ir sev izvēlējusies nacionālo dzērienu vai dzērienus. Domājot par Meksiku, prātā nāk tekila, vodka nepārprotami tiek Krievijai, Peru par savu ir pieņēmusi pisko, Grieķijai ir ouzo. Lai arī pastāv uzskats, ka Kosta Rikai sava nacionālā dzēriena nav, tas ir tikai maldinošs mīts. Lielākā daļa Kosta Rikas iedzīvotāju par savu nacionālo dzērienu uzskata guaro. Guaro ir populārs dzēriens vairākās Centrālamerikas valstīs. Piemēram, Kolombijā, Hondurasā, Gvatemalā un citur. Kas tad īsti ir guaro? Atkarīgs no tā, kuram bārmenim to jautāsiet. Viens teiks, ka guaro ir prātu atslābinošs alkoholisks dzēriens, kāds cits, ka enerģijas dzēriens ar piesitienu. Tātad, ja meklējat nelielu piesitienu savā kokteilī, pamēģiniet guaro.
Dzēriens, kas ir destilēts no cukurniedru sulas, tiek pasniegts kā šots vai komponents alkoholiskajos kokteiļos. Tas ir dzidri caurspīdīgs un viegli salds. Tā garša un kvalitāte var atšķirties dažādās Centrālamerikas vietās. Dažreiz guaro tiek salīdzināts kā „maigā vodka”, jo tai parasti ir zemāks spirta saturs kā vodkai.
Vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka guaro atklāja Guaro indiāņi. Bet viņu ir palicis tik maz, ka neviens nav varējis tos sameklēt, lai gūtu apstiprinājumu šim apgalvojumam. Daudzi, kuri pagaršojuši šo dzērienu, izsakās, ka guaro ir stiprs pat neattīrīts spirts. Bet daži tūristi dodas mājup, murgodami par šo neparasto alkoholu.
Lai nenotiktu šī dzēriena pagrīdes ražošana, Kosta Rikas valdība ir pārņēmusi guaro ražošanu savās rokās. Tādēļ tika dibināta „Fabrica Nacional de Licores” (National Liquor Factory), kura pašreiz vienīgā ražo legālu guaro – Guaro Cacique. Dažas dzēriena pagrīdes ražotnes gan ir joprojām sastopamas, lai gan to produkta versijām ir  diezgan pagrūti sacensties ar legāli ražoto guaro. Nelegālā produkta versija bieži tiek dēvēta par “Guaro de contrabando” un var tikt ražota pēc vairākām metodēm, visas caur destilēšanu, bet ar dažādiem bāzes produktiem. Parasti bāzes produkti ir augļi, cukurniedru sīrups vai vienkārši cukurs. Daži no šiem pagrīdes ražojumiem var būt ļoti bīstami, ja tos ražojis kāds, kas nav pazīstams ar alkohola ražošanu, domātu cilvēku patēriņam. Tas var novest pie bīstami augsta metanola satura dzērienā.

Mazs ieteikums tiem, kas plāno nogaršot guaro, lai šī pieredze būtu drošāka – galvenais ir nedzert to ar vienu malku kā tekilu: daži šoti guaro var padarīt nejūtīgas atsevišķas jūsu ķermeņa daļas, kuras iespējams bijāt ieplānojuši lietot arī atlikušo dienu.

Autors: Kristīne Ķikuta – ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *