Itālijā vīnogas tiek audzētas gandrīz visās 95 provincēs. Līdz ar to Itāliju var dēvēt par vīna lielvalsti, līdzīgi kā Franciju. Vīna daudzveidība šeit ir tik milzīga, ka izdibināt visu par Itālijas vīniem ir praktiski neiespējams. Šeit ir superaugstas klases vīni, kā arī ļoti zemas, gandrīz nebaudāmas kvalitātes dzērieni. Viennozīmīgi, pasaules slavenākie Itālijas baltvīni ir Frascati, Soave, Orvieto. Savukārt pateicoties itāļu mafijai, vispasaules slavu ir ieguvuši Chianti, Valpolicello, Barolo, Barbaresco sarkanvīni. Ne mazāk slavens visā pasaulē ir itāļu dzirkstošais vīns, Spumante.

Abruzzi un Molise
Divi Itālijas vīna reģioni ne ar ko īpašu neizceļas, jo augsne ir samērā nepiemērota, lai audzētu vīnogas. Interesanti vienīgi varētu būt Trebbiano un Motepulciano sarkanvīni, kā arī labas kvalitātes aromātisks baltvīns Frascati. Tam piemīt samērā pikanta garša.

Campania
Šajā Itālijas reģionā, no vietējās vīnogu šķirnes Greco, tiek ražots baltvīns Greco di Tufo, kurš apmierinās daudzus kaprīzus vīna baudītājus. Šim vīnam nav izteikts aromāts, taču garšas buķete ir ļoti bagātīga. Pastāv arī šī nosaukuma dzirkstošais vīns. Reģiona izcils sarkanvīns ar izsmalcinātu garšu ir Taurasi. Der atzīmēt, ka reģionā tiek ražoti vīni, kuru izturēšanas ilgums pārsniedz 20 gadus.

Emilia Romagna
Par šī Itālijas reģiona vērtīgāko vīnu varētu uzskatīt Lambrusco. Tas ir maigs, viegli dzirkstošs vīns, kura krāsa variē no purpura līdz sārtam tonim. Eksportam pārsvarā tiek ražoti saldi Lambrusco vīni, taču Itālijā ir sastopami arī sausi Lambrusco. Der izcelt arī ražotos Sangiovese vīnogu šķirnes vīnus, kuri pārsvarā ir rubīna krāsā, ar vienkāršu, bet ļoti sabalansētu augļu aromātu. Pēdējā laikā itāļi šajā reģionā ir sākuši ražot arī sarežģītus, ļoti izsmalcinātus, šīs šķirnes vīnus, kuri var būt ilgstoši nobriedināmi. Vēl reģionā ļoti interesants ir Pagadebit baltvīns un saldais Cagnina sarkanvīns.

Friuli Venezia Giulia
Šajā Itālijas reģionā ražo ļoti kvalitatīvus, samērā dārgus baltvīnus. Itāļi uzskata, ka no šī reģiona nāk paši izcilākie vīni. Der nobaudīt reģiona maigos baltvīnus, jo īpaši der atzīmēt Colli Orientali un Collio vīnus. Ļoti labvēlīgs reģions priekš Pinot Gris vīnogu šķirnes. Ir, protams, šajā reģionā vīni, kuri tiek izturēti ilgstoši, taču pārsvarā šī reģiona vīnus der baudīt tieši jaunus, līdz 1 gada vecumam.

Lazio
Reģions ir slavens ne tikai ar Itālijas galvaspilsētu Romu, bet arī ar saviem vīna dārziem, kuros apmēram 90% audzē tieši gaišās vīnogu šķirnes. Pārsvarā šeit ražo labas kvalitātes vīnus, kuri baudāmi jauni. Pats populārākais reģiona vīns ir Frascati. Vēl-viens šī reģiona šedevrs ir „Est Est Est Montefiascone”. Teritorijā ir maz sarkanvīna, tomēr nedrīkst aizmirst Velletri un Cerveteri , kuri radīti izmantojot Sangiovese vīnogu šķini. Der pieminēt arī vietējo deserta vīnu Aleatico, kurš nedaudz līdzinās heresam.

Liguria
Šajā Itālijas reģionā der izcelt vīnus, kuri nāk no La Spezia pilsētas apkārtnes, jo īpaši vīni no Cinque Terre vīna darītavām. Šiem vīniem piemīt izsmalcināta augļu buķete. Ražo šeit arī saldu vīnu ar nosaukumu Sciacchetra, kas uzskatāms par vienu no izcilākajiem deserta vīniem pasaulē. Vēl šī reģiona šedevri ir vīni ar nosaukumu Colli di Luni, Rossese di Albenga un Rossese di Dolceacqua un izcilais Lumassina baltvīns.

Lombardia
Itālijas reģions, kas visā pasaulē ir slavens ar saviem dzirkstošajiem vīniem Franciacorta. Der atzīmēt īpaši smalko Lugana vīnus, kuri nākuši no Riviera del Garda Bresciano un Colli Morenici Mantovani vīnu dārziem.

Marche
Šajā Itālijas reģionā ražo vienkāršus, kvalitatīvus sausus baltvīnus Verdicchio, kuri dažkārt tiek pildīti interesanta dizaina, amfora pudelēs. Der izcelt arī sarkanvīnus Rosso Conero un Rosso Piceno, kuri tiek radīti no vietējām vīnogu šķirnēm Montepulciano. Sarkanvīni ir ar izteiktu granātābolu krāsu, augļu aromātu un labi sabalansētu garšu.
Reģionā, no īpaši labvēlīgas ražas, tiek radīts arī izcils dzirkstošs vīns Vernaccia di Serrapetrona. Vīnam piemīt rubīna krāsa, maiga garša un patīkams aromāts.

Piemonte
Viena no labākajām vīna darītavām atrodas Barolo un Barbaresco rajonos. Šeit tiek radīti piesātināti, tanīniem bagāti, samtaini vīni. Reģionā audzē ļoti daudzas vīnogu šķirnes, taču īpaši der izcelt vīnus, kuri pagatavoti no Nebbiolo. Der zināt, ka vīni savu pievilcību iegūst tikai tad, ja ir izturēti vismaz 4 gadus. Visā pasaulē šis Itālijas reģions ir slavens ar savu dzirkstošo vīnu Asti Spumante, kurš radīts izmantojot Muscat vīnogu šķirni. Asti Spumante ir maigs, atspirdzinošs, svaigs sava mūža jaunībā. Izturot, tas zaudē savas lieliskās garšas īpašības.

Sardegna
Šīs Itālijas salas izcilākie vīni nāk no Campidano vīnu darītavām. Der izcelt vīnu, kas nosaukts pilsētas vārdā Cagliari, kā arī sauso baltvīnu Vermentino di Gallura. Šī reģiona zvaigznītes ir Carignano del Sulcis, kā arī nedaudz saldais sarkanvīns Giro di Cagliari un izcilais baltvīns Vernaccia di Oristano, kurš apmierinās visprasīgāko vīna baudītāju. Kopumā reģionā ražo ļoti dažādus vīnus, no saldiem līdz īpaši sausiem, stiprinātus deserta vīnus, kā arī labas kvalitātes dzirkstošus vīnus.

Sicilia
Pasaulē ilgu laiku pazīstami stiprinātie vīni Marsala un Moscato di Pantelleria . Pēdējā laikā īpašu uzmanību ir izpelnījušies Merlot, Cabernet Sauvignon un Chardonnay vīnogu šķirņu vīni. Der atzīmēt arī Sicīlijas elegantos, saldos vīnus Passito di Pantelleria un Malvasia delle Lipari. Augstas kvalitātes vīni tiek ražoti arī Etna vulkāna pakājē. Sicīlijā ik gadu tiek saražots milzīgs daudzums vīna, taču lielākā daļa no šiem vīniem aizceļo uz citām Eiropas vīnu darītavām, kur tie tiek pildīti pudelēs un pārdoti zem citas etiķetes.

Trentino Alto Adige
Šī Itālijas reģiona slavenākie sarkanvīni, kuri ir viegli un dūmakaini, radīti no vietējās vīnogu šķirnes Schiava. Savukārt no vīnogu šķirnes Lagrein sanāk ļoti izsmalcināti un nopietni vīni. Reģionā kopumā audzē daudzas vīnogu šķirnes, taču vietējo vīndaru lepnums ir Chardonnay šķirnes dzirkstošie baltvīni, kuriem piemīt izsmalcināta garšas buķete. Der atzīmēt arī vīnus, kuri nākuši no Valle d’Isarco Terlano vīnu darītavām. Par prestižākajiem reģiona vīndariem varētu uzskatīt: „Mezzaсorona”, „Alois Lageder”, „Baron Widmann”, „Hofstatter” un citus.

Toscana
Toskānas reģions visā pasaulē ir slavens ar savu Chianti [Kianti] vīnu, kurš nāk no Florences un Siena pilsētu rajoniem. Agrāk tas bija vienkāršs, lēts vīns salmu groziņā, bet šobrīd Chianti ir kļuvis par fenomenālu, apbrīnas vērtu dzērienu. Var teikt, ka šis vīns izraisīja revolūciju. Pateicoties šim Sangiovese vīnogu šķirnes vīnam, pasaulē sāka iepazīt arī citus itāļu vīnus. Droši varu apgalvot, ka no Toskānas reģiona nāk visaugstākās klases vīni. Chianti var ražot arī citos Itālijas rajonos. Ja uz etiķetes nav norādīta kāda no Toskānas reģiona vīna darītavām, tad šis vīns ir vidusmēra kvalitātes komerciāls produkts, bet ja uz etiķetes ir norādīta Montalbano, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colli Aretini vai Colline Pisane, tad tas jau liecina par augstu klasi. Viens no pasaules vīna šedevriem ir Chianti Classico.
Toskānā ražo arī citus lieliskus sarkanvīnus. Der nobaudīt vīnus, kuri nāk no Montalcino un Montepulciano vietām. Vēl viens no šī reģiona izcilākajiem vīniem ir Carmignano, kurš radīts apvienojot Sangiovese un Cabernet Sauvignon vīnogu šķirnes. Ļoti populārs ir arī Vin Santo deserta vīns, kurš radīts izmantojot vietējās vīnogu šķirnes.

Umbria
No šī Itālijas reģiona nāk slaveni baltvīni, kuri ražoti no Chardonnay vīnogu šķirnes. Par īpašu zvaigznīti var uzskatīt Cervaro vīnu, kurš nāk no Castello Della Sala Antinori vīnu darītavas. Pats pazīstamākais šī reģiona vīns ir Orvieto, kurš radīts izmantojot vietējo vīnogu šķirni Trebbiano. Vīns pazīstams jau 3000 gadus. Tam piemīt izsmalcināta, viegla, nedaudz salda garša. Pastāv arī sausas šī vīna versijas.
Kaut arī Toskānā samērā maz ražo sarkanvīnus, tomēr nedrīkst piemirst izcilo Torgiano Rosso Riserva, kuru radījis Giorgio Lungarotti, kā arī Montefalco Sagrantino sarkanvīnu, kuru radījis slavenais vīndaris Arnaldo Caprai-Val di Maggio.

Valle d’Aosta
Šis ir pats mazākais Itālijas reģions, kurš atrodas netālu no Francijas un Šveices robežas. Reģiona izcilākie sausie sarkanvīni ir Donnas un Enfer d’Arvier, bet izcilākie sausie baltvīni ir Blanc de Morgex et de la Salle un Nus. Der atzīmēt arī saldo deserta Nus Fletri vīnu. Reģionā pārsvarā tiek audzētas Gamey, Riesling, Syrah, Pino Gris, un citas populāras vīnogu šķirnes, tomēr vīni sanāk samērā atšķirīgi, ar savu individualitāti, kura piemīt tikai šim reģionam.

Veneto
Šis Itālijas reģions atrodas blakus slavenajai Venēcijas pilsētai. Te pārsvarā tiek ražoti sārti vai viegli dzelteni baltvīni. Ja citos Itālijas reģionos dzīvo vīndari, tad šajā reģionā dzīvo īsti komersanti. Lielākā daļa no visiem eksportētajiem vīniem nāk tieši no šī reģiona. Populārākie vīni varētu būt no Soave, Valpolicello un Bardolino vīnu darītavām. Vīni pārsvarā ir komerciāli un vienkārši, domāti slāpju remdēšanai. Bardolino sarkanvīns un sārtais vīns ir baudāms tikai savā jaunībā, kamēr tas nav zaudējis savu svaigo aromātu. Nedaudz atdzesējot šos vīnus var lieliski veldzēt slāpes, bet atrast kaut kādu izsmacinātu buķeti, jūs diez vai varēsiet. Uzmanības vērts varētu būt Recioto deserta vīns, kurš radīts praktiski no rozīnēm. Dažkārt itāļi no žāvētām vīnogām iegūst ļoti stiprus vīnus, līdz pat 16% alk., kurus dēvē par Amarone, kas tulkojumā varētu nozīmēt „rūktais vīns”.

Itāļu vīnu kvalitātes kritēriji un etiķetes atšifrējums

Vino da Pasto – (vienkāršs vīns)

Vino da Tavola (galda vīns) Visvienkāršākie Itāļu vīni, kuru izcelšanās vieta un izmantotās vīnogu šķirnes reti kad tiek minēta uz pudeles etiķetes. Parasti tiek apvienoti vīni no dažādiem Itālijas reģioniem. Šo vīnu kvalitāti nekontrolē valsts, tāpēc vienīgais kas atliek ir paļauties uz ražotāja autoritāti. Taču der atzīmēt, ka dažkārt ir sastopami ļoti augstas kvalitātes galda vīni.

Vini Tipici vai IGT (Indicazione Geografica Tipica) Varētu teikt, ka šie arī ir vienkārši galda vīni, taču atšķirībā no Vino da Tavola, vīniem uz etiķetes tiek norādīta izcelšanās vieta (province, apgabals, komūna vai upes ieleja). Uz šādas vīna etiķetes tiek norādīts ražas gads, vīnogu šķirne un vīna veids. Šie vīni netiek pakļauti stingrai valsts kvalitātes kontrolei, tāpēc vienīgais kas atliek, ir paļauties uz ražotāja reputāciju.

DOC (Denominazione d’Origine Controllata) Šis saīsinājums norāda to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Vīni ar šādu apzīmējumu liecina par augstu kvalitāti. Vīnogas tiek audzētas tikai atzītos vīnogu dārzos un vīnam, atkarībā no reģionālajām īpatnībām, tiek noteikti krāsas, aromāta un garšas kritēriji. Ražojot šīs klases vīnus aizliegts pievienot saldinātājus.

DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita) Visaugstākās kvalitātes vīns itāļu kvalitātes hierarhijā. Saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas un garantē vīna augsto kvalitāti. Lai saņemtu šo statusu vīnam ir jāiziet ļoti stingra kvalitātes pārbaude. Tiek pārbaudīts ne tikai pats vīns, bet arī izcelšanās vieta, augsnes apstrāde un klimata atbilstība vīnogu audzēšanas periodā un citi kritēriji. Piemēram, 1990. gadā DOCG statusu saņēma tikai 6 vīna veidi. Itālijas valdība garantē, ka pasaules tirgū ar šo apzīmējumu nonāks paši izcilākie vīni.

Pārējie termini uz Itāļu vīna pudeļu etiķetēm
Abboccato – viegli salds.
Amabile – pussalds.
Amaro – rūgts vai īpaši sauss.
Annata – ražas gads.
Asciutto – ļoti sauss.
Barrique – maza tilpuma muca.
Bianco – baltvīns.
Botte – liela tilpuma ozolkoka muca.
Brut – sauss, dzirkstošs vīns.
Cantina Sociale – vīndaru saimniecība.
Casa Vinicola – vīndaru firma.
Cerasuolo – ķiršu sārts vīns.
Chiaretto – bāli sarkans vai maigi sārts vīns.
Classico – šis termins tiek piešķirts vīnam, kurš nācis no labākā vīna dārza, konkrētā reģionā.
Consorzio – asociācija, kura kontrolē vīna kvalitāti.
Cru – vīns radīts izmantojot īpaši kvalitatīvu ražu.
Dolce – salds.
Fattoria – īpašums vai saimniecība. Pēc uzraksta seko saimniecības nosaukums.
Frizzante – viegli dzirkstošs.
Imbottigliato – pildīts pudelēs.
Liquoroso – stiprināts vīns ar augstāku alkohola saturu.
Localita – ierobežots vīnogu dārzs.
Metodo Classico – dzirkstošo vīnu ražošanas metode, kura ir aizgūta no šampanieša ražošanas.
Novello – jauns vīns, kurš baudāms tikai līdz 6 mēnešu vecumam.
Passito – vīns radīts no vīnogām, kuras skārusi cēlā puve.
Produttore – ražotājs.
Riserva/ Riserva Speciale – vīns kādu laiku ir izturēts ozolkoka mucās.
Ronco – īpaša vīnogu raža.
Rosato – sārts.
Rosso – sarkans.
Secco – sauss.
Spumante – dzirkstošs.
Stravecchio – ļoti vecs.
Superiore – Augsti kvalitatīvs vīns, nosaukums tiek piešķirts vīniem, kuru alkohola saturs ir augstāks par 11,5%.
Tenuta – Īpašums vai saimniecība. Pēc uzraksta seko saimniecības nosaukums.
Uvaggio – vīns izgatavots no jauktām vīnogu šķirnēm.
Vendemmia – raža

autors: Rolands Timuks