Japānas viskijs – ekskluzīvs un dārgs.
Japāņu viskija vēsture aizsākās 1923. gadā. Tieši tad Masataka Taketsuri dibināja pirmo japāņu viskija rūpnīcu. Būdams precējies ar skotieti un reiz pamēģinājis skotu „dzīvības ūdeni” viņš uzsāka dzēriena ražošanu priekš saviem tautiešiem. Sākumā japāņi importēja dažādus viskiju veidus un apvienoja tos ar vietējā ražojuma viskijiem, taču mūsdienās viņi to dara visumā reti. Miežus, kā graudu kultūru, japāņi sāka audzēt jau sen, speciāli alus ražošanai, pārņemot tehnoloģiju no holandiešiem un vāciešiem. Taču pirmo alus rūpnīcu Japānā radīja amerikāņi 1869. gadā. Pateicoties šiem faktoriem attīstījās arī viskija ražošana.
Principā Japānas viskiji ir ļoti līdzīgi skotu viskijiem (pat kūdra, ar kuru žāvē graudus, tika iepirkta Skotijā), taču japāņu viskijiem salīdzinājumā ar skoču nepiemīt tik izteikts kūdras dūmu aromāts. Daudzas skotu viskija rūpnīcas pieder japāņu uzņēmējiem. Savukārt Japānā, viskijs tiek ražots pilnībā kopējot skotu viskija ražošanas tehnoloģiju (protams, pielietojot Japānas augstāko tehnoloģiju sasniegumus). Kaut arī reglaments, tieši tāpat kā skotiem, paredz, ka japāņu viskiji ir jāiztur vismaz 3 gadus, reāli tie tiek izturēti ne mazāk kā 10 gadus. Tie ir ļoti dārgi un ekskluzīvi. Pasaules ietekmīgākais žurnāls par viskiju „Whisky Magazine” japāņu viskija veidus Nikka Single Cask 10 years old un Suntory Hibiki 21 novērtēja kā vienus no labākajiem pasaulē.
Bieži japāņu viskiji tiek ražoti izmantojot prosu, Indijas kukurūzu un nelielā daudzumā rīsus. Dažas dedzinātavas viskija ražošanā izmanto arī citus graudaugus. 90% no visiem Japāņu viskijiem ir Blended viskija veidi, kuru sastāvā vismaz 40% ir iesala viskijs.

Kopumā Japānā pastāv trīs Blended viskija veidi:
Special (šis vārds tiek minēts uz etiķetes) – jauktais viskijs, kura sastāvā vismaz 30% ir iesala viskijs.
Pirmās kategorijas viskijs – blended viskijs, kura sastāvā vismaz 20% ir iesala viskijs.
Otrās kategorijas viskijs ir viskijs, kura sastāvā vismaz 10% ir iesala viskijs.

P.S. Labi japāņu viskiji satur līdz 15% Skotijā ražotus iesala viskijus.