Džulepi (Julep) – kokteiļi ar mentola garšu | Bar.lv

Uzskata, ka Džuleps ir cēlies no arābu vārda “julab”, kas nozīmēja „rožu ūdens”. 14. gadsimtā Francijā par „julep” sauca aptiekas mikstūru no sīrupa un ūdens, ar kuras palīdzību šķīdināja zāles. 1787. gadā termins pirmo reizi parādījās Amerikā. 1800. gados amerikāņi nosaukumu izmantoja kokteiļiem, kurus gatavoja no viskija vai brendija, cukura un svaigas piparmētras. Kokteiļus mēdza pasniegt speciālos sudraba kausos vai alus glāzēs ar vāciņu. Eiropā 1815. gadā dzērienu sāka popularizēt kapteinis Fredriks Merriets, kuram patika dzert vīnu un portvīnu ar svaigu piparmētru. Dažkārt kokteiļus mēdz dēvēt vienkārši par „Mint” jeb piparmētru kokteiļiem. Spilktākais šīs kategorijas kokteilis ir “Mojito”.

Džuleps ir atspirdzinošs long drink kokteilis (e 200-600ml), tātad vājš.

Komponenti:

Ledus vai smalcināts ledus (obligātais komponents)
+
Svaiga piparmētra (var izmantot arī piparmētru sīrupu vai piparmētru liķieri)
+
Cukurs, pūdercukurs, brūnais cukurs, garšu ietekmējošs augļu vai ogu sīrups (nav obligāti)
+
Citrona vai laima sula, vai augļu šķēlītes (nav obligāti)
+
Rums, Kašasa, Tekila un citi destilāti (nav obligāti)
+
Gāzēts ūdens vai limonāde (obligātais komponents)

Gatavošana:
Pasniegšanas glāzē (build), parasti piparmētru presē (muddle).

Pasniegšanas trauks:
Long drink glāze, Highball

Dekorācija:
Svaiga piparmētra, kokteiļu ķirsis

Servēšana:
Ar salmiņu

Ar bāra karotīti vai bāra stampiņu glāzē sapresējiet piparmētru lapiņas kopā ar cukuru vai alkoholu. Ļoti svarīgi no svaigas piparmētras izspiest mentolu, lai tas ietekmē kokteiļa garšu. Piepildiet glāzi 4/5 ar ledu un pievienojiet pārējos receptē paredzētos komponentus. Visu apmaisiet. Smalcinātu ledu mājas apstākļos var iegūt, ietinot ledu tīrā dvielītī un sadauzot to ar cietu priekšmetu, piemēram, gaļas āmuriņu. Svaiga piparmētra ilgāk uzglabāsies, ja to noskalosiet un pēc tam uzglabāsiet stikla traukā ar vāciņu vai ietītu pārtikas plēvē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *