Baltkrievijas lepnums
Skotijā – viskijs, Meksikā – tekila, Japānā – sakē, Baltkrievijā ….-  krambambuļa.
Kas ir šis dzēriens, kas tiek uzskatīts par Baltkrievijas nacionālo dārgumu?

Krambambuļa – stiprs alkoholisks dzēriens, kura pagatavošanai izmantots degvīns, medus un dažādas garšvielas (biežāk pipars, muskatrieksts, krustnagliņas, kanēlis)

Šis neparasts nosaukums tika aizgūts no vācu liķiera ‘Krambambuli”, kuru gatavoja no brendija un kadiķogām. Šis dzēriens bija populārs tā laika Vācijas un Francijas studentu vidē. Ar laiku vārdu ”krambambuli” sāka lietot apzīmējot jebkuru stipru alkoholu.

Interesants fakts: šis vārds ir sastopams ārī senās latviešu alus dziesmās:
„Krambambulis ir buršu dziesma,
Ko jautri zēni barā dzied,
Kad sirdī kvēlo mīlas liesma
Un saule tālās zemēs riet.
Es dziedu, kamēr balss man skan
Un kamēr pilnas glāzes man.
Krambam-bam-bambuli, krambambuli!”

Tiek uzskatīts, ka dzēriens kādu to pazīst mūsdienās, Baltkrievijā sāka ražot pilsētā Gdaņsk. Baltkrievijas krambambuļa bija pazīstama jau 18. gadsimtā, bet acīmredzot plašu popularitāti neguva. Pēdējo 15 gadu laikā  sākās šī dzēriena atdzimšana (popularitātes vilnis – 2000. gads).  Baltkrievijā uzsākta šī dzēriena rūpnieciska ražošana. Tiek ražoti ap 10 šī dzēriena veidiem. Katram veidam ir savas garšvielu sastāvdaļas. Šis dzēriens tiek pozicionēts kā īsts baltkrievijas produkts, kura recepte jau ir 200 gadus veca.
Perspektīvā – iespējama Krambambuļas izplatīšana arī Baltijas valstu tirgos,
bet kamēr tas nav īstenots, katrs stipru dzērienu cienītājs var pagatavot šo dzērienu savās mājās. Priekš krambambuļas pagatavošanas ir nepieciešams:
Krambambuļa recepte 10 personām
0,5 vodka
0,25 muskatrieksts
1-2 ēd. kar. medus
kanēlis
2-3- melnā piparu graudiņi.
Pēc savas gaumes var tikt pievienotas krustnagliņas, lauru lapas u.c. garšvielas. 250 ml vodkas sajaukt ar 250 ml ūdens, pievienot muskatriekstu, medus, kanēli. Sakarsēt līdz vārīšanas temperatūrai, vārīt 10 minūtes. Pievienot atlikušo vodku, un turēt aizvērtā traukā 5 minūtes. Filtrējot caur vairākiem marles slāņiem ieliet pudelē, kurā iepriekš iemet piparu graudus. Ļauj nostāvēties 15 dienas.
Šodien krambambuļu pasniedz Baltkrievijas restorānos, šī dzēriena vārdā sevi nosauca Baltkrievijas slavenākā rok-gruppa, savukārt Maskavā tika atvērts restorāns ar šo nosaukumu.  Pēkšņas popularitātes izskaidrošanā, manuprāt, nemazsvarīgs faktors ir nacionālais  aspekts.  Baltkrievi ar entuziasmu un lepnumu uztvēra šo jauno produktu. Kā saka paši baltkrievi “Agrāk uzskatīja ka zubrovka ir pašmāju dzēriens, bet tas izrādījas nācis no Polijas, bet tagad mums ir krambambuļa, to gan mums neviens neatņems”.
Tas ir kaut kas “savs”, ar ko var lepoties, kas tāds ko var aizvest draugiem uz ārvalstīm. Dzēriens kļuva izplatīts arī ērtas pagatavošanas dēļ,  garšvielas ir viegli pieejamas. Dzēriens, kuru ikviens var pagatavot un baudīt savās mājas.

Krambambuļu dzer gan aukstu, gan karstu.
Galdā var pasniegt kopā ar baltkrievijas draņikiem vai škvarku uzkodām. Karsta krambambuļa ir ideāla aukstiem ziemas vakariem.

“Baltkrievam Patiesība meklējama nevis vīnā, bet krambambuļā”

Inga zambare ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs