Kumiss | Bar.lv

Kumiss, dažkārt arī saukts par kumiss, koumiss, kymys, kymyz, kumisz, kymyz, ir Kirgizstānas lepnums. Kumiss ir ķēves piena alkoholisks dzēriens. Šis alkohols ir iecienīts arī tuvākajās kaimiņvalstīs – Baškīrijā, Mongolijā, Jakutijā, kā arī Uzbekijā.

Kirgīzu tauta jau no pašiem pirmsākumiem ir bijusi ganu un klejotāju tauta. Likumsakarīgi, kā mantu nesēji tiek izmantoti zirgi. Kirgīzu senči – nomadu tautas, jau pirms mūsu ēras gatavoja kumisu. Šīs zināšanas caur tirgotājiem un ceļotājiem nonāca līdz daudzām senās pasaules tautām, tomēr vislielāko ieguldījumu kumisa derīgo īpašību izpētei veltījuši krievu zinātnieki.

Kumiss ir ķēves piena fermentēts produkts, tikai rauga vietā tiek pievienots īpašs ierauga produkts, kas arī ir izgatavots no ķēves piena. Sastāvs: Speciālais ieraugs 1/3 daļa no piena, bet ūdens vai ar ūdeni atšķaidīts govs piens apm. 1/6 daļa. Sabu (trauku, kurā gatavo kumisu) parasti izgatavo no ādas. Gatavošanas process arī ir īpašs. Sabā (trauks, kurā gatavo Kumisu) ievieto ieraugu, uzlej ķēves pienu, pievieno siltu ūdeni vai ar ūdeni atšķaidītu govs pienu un saskalo apm. stundu, tad šo trauku novieto siltā vietā. Pēc 3-4 stundām šo sabu atkal saskalina, pēc kādām 5 stundām šo operāciju atkārto. Jo biežāka un ilgāka skalošana, jo garšīgāks iznāks Kumiss. Parasti pagatavošanas ilgums ir ap 8-10 stundām, bet dažkārt var tikt izturēts līdz pat nedēļai. Parasti pirms kādiem svētkiem kumisu iztur ilgāk, tādā veidā tas kļūst stiprāks, ar lielāku alkohola koncentrāciju. Tautā pazīstami ir vairāki kumisa paveidi – atkarībā no rūgšanas ilguma. Pastāv arī dažādi kumisa paveidi atkarībā no gada laika. „Uuz kimiz” – šis ir pavasara, vasaras sākuma produkts, dzirkstošs, stiprs un garšīgs. Otrs paveids ir „Sjojok kimiz” tas ir ļoti stiprs un biezs, to pagatavojot pievieno lielu daudzumu govs piena, jo rudenī ķēves piens ir ļoti biezs. Gatavs šis produkts satur nelielu alkohola daudzumu no 0.7 līdz 4% alkohola. Pēc šī procesa Kumiss ir gatavs lietošanai! Šis dzēriens var tikt arī destilēts, kura galaprodukts saucas Araka vai Arkhi ar alkohola saturu ap 10%.

Kumisam piemīt dziednieciska iedarbība uz cilvēka ķermeni, tas veicina gremošanas sistēmas, asinsrites, vielmaiņas darbību kā rezultātā cilvēkam uzlabojas pašsajūta un nostiprinās visa veselība. Kirgizstānā uzceltas ir pat kumisa dziednīcas, speciālas sanatorijas, kur ārstēšana ar kumisu ir balstīta uz zinātniskiem pamatiem.
Kumiss ir ļoti reti sastopams veikala plauktos, jo tā izgatavošanas process ir zināms gandrīz katrā kirgīzu mājā, šī recepte ceļo no paaudzes paaudzē.

Autors: Einārs Trankalis – ieskaites darbs (Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *