Languedoc – Roussillon vīni | Bar.lv

Langedosas reģions atrodas dienvidos, blakus Vidusjūrai un ir viens no lielākajiem vīndaru reģioniem Francijā. No desmit pudelēm, katra ceturtā tiek radīta tieši šajā reģionā. Kaut arī Langedosa ir vienots apgabals, vīnu klāsts un to stili ir ļoti daudzveidīgi. Pārsvarā šeit tiek ražoti labas kvalitātes lēti galda vīni. Klimats un augsnes tips ir labvēlīgs lai radītu augstas kvalitātes, dabīgus, saldus vīnus ar kuriem tad arī ir populārs šis Francijas reģions. Pārsvarā šeit tiek audzētas tumšās vīnogu šķirnes Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frau, Grenache, Merlot un gaišās vīnogu šķirnes Chardonnay, Chenin Blanc. Kaut arī šis ir viens no vecākajiem Francijas vīna reģioniem, daudzi skeptiķi neatzīst Langedosas vīnus, jo tiem nepiemīt Franču vīnu elegance, tie vairāk līdzinās jaunās pasaules vīniem. Kopumā Langedosas reģionā ir vairāk kā 20 teritorijas, kurām ir piešķirts AOC kvalitātes status.Clairette du Languedoc
Šajā rajonā tiek ražoti izcili baltvīni tikai no Clarette vīnogu šķirnes, kura vīniem piešķir īpašu aromātu un garšu.
Corbieres
Īpašu uzmanību der pievērst Corbieres sarkanajiem vīniem, kuri tiek radīti izmantojot galvenokārt Carignan vīnogu šķirni, kura pēc vairāku gadu izturēšanas piešķir vīnam spēcīgu vaniļas garšvielu, ķiršu, aveņu un citu sarkano ogu aromātu, maigu un nedaudz savelkošu garšu. Baltvīni un sārtie vīni no šī apgabala ir ļoti daudzveidīgi, taču visiem piemīt izsmalcināts aromāts. Šis apgabals tiek sadalīts četrās kontrolētās zonās.
Corbieres Littorales
Corbieres Centrales
Hautes Corbieres
Corbieres d’Alaric
Faugeres
Kalnaina vide ir ļoti sarežģīta vīnogu audzēšanai. Ražas šeit ir mazas, taču tas labvēlīgi atsaucas uz vīnu kvalitāti. Vīni sanāk patiešām izcili ar izteiktu sarkano augļu un garšvielu aromātu. Augsne vīniem piešķir sarežģītu un spēcīgu garšu.
Fitou
Fitou ir visvecākais Languedoc reģions kur notiek sarkano vīnu ražošana. Izmantojot pārsvarā Carignan, Grenache, Syrah un Mourvedre vīnogu šķirnes tiek radīti visaugstākās klases sarkanvīni, kuri atšķiras ar savu eļļaino struktūru, izteiktu krāsu, tanīniem bagātu garšu un reālu potenciālu nogatavoties ilgstoši izturot.
Der atzīmēt arī naturāli saldos baltvīnus, kuri radīti izmantojot Muscat dzimtas vīnogas.
Limoux
Lai cik tas dīvaini nebūtu daudzi šo apgabalu piedēvē South West vīnu reģionam. Šeit tiek ražots pats vecākais dzirkstošais vīns Francijā Blanquette de Limoux. Izmantojot Mauzac, Chardonnay un Chenin Blanc vīnogu šķirnes vīns tiek radīts līdzīgi kā šampanietis. Mauzac ir apgabala visvairāk izmantotā vīnogu šķirne, kura vīniem piešķir skābu augļu aromātu, savukārt Chardonnay šķirne vīniem piešķir samtainu garšu. Šeit tiek ražoti arī citi vienkārši sausi baltvīni, taču reģiona vizītkarte ir īpaši putainais Blanquette de Limoux.
Minervois
Languedoc reģiona vīnu rajons Minervois ir pazīstams jau no Romas impērijas laikiem. Šeit ražo maigus, labi sabalansētus sarkanvīnus ar patīkamu gatavu ogu aromātu, kuriem ir lielisks potenciāls nogatavoties laika gaitā.
Klimats ir smērā karsts, kas ir labvēlīgs faktors Muscat dzimtas vīnogu audzēšanai, baltvīni sanāk izsmalcināti, ar izteiktu ziedu aromātu. Der atzīmēt arī šī apgabala sārtos vīnus.
Muscat de Mireval, Muscat de Frontignal un Muscat de Lunel
Vārds “Muscat” norāda uz to, ka visos šajos mazajos ciematiņos ražo naturāli saldus, aromātiskus baltvīnus, izmantojot tikai muskata dzimtas vīnogas.
St.-Chinian
Teritorijas ziemeļdaļa pārsvarā sastāv no slānekļa un ražas ir samērā niecīgas, taču tas pozitīvi atsaucas uz vīna kvalitāti. Vīni sanāk piesātināti un delikāti. Savukārt teritorijas dienvidu daļas augsne sastāv vairāk no sarkanā māla, kā rezultātā vīni sanāk spēcīgi ar sarežģītu garšu un aromātu.
Cotes du Roussillon
Kaut arī daudzi šo apgabalu apvieno ar Languedoc vīndaru apgabalu (Languedoc – Roussillon), tomēr der atzīmēt, ka nekā kopēja nav. Roussillon vīni ir daudz izsmalcinātāki, tiem piemīt savs individuāls, neatkārtojams raksturs.
Rusijonā tiek ražoti 90% no visiem Francijas dabīgi saldajiem vīniem. Tas ir izskaidrojams ar to, ka pateicoties klimatiskajiem apstākļiem vīnogās koncentrējas ļoti daudz cukura. Lai fermentācijas laikā apstādinātu rūgšanas procesu, dažkārt vīnam mēdz pievienot spirtu, kā rezultātā sanāk vīni ar alkohola saturu līdz pat 21 %. Populāras šajā apgabalā ir Muscat un Macabeo vīnogu šķirnes. Izmantojot vietējās vīnogu šķirnes Muscat а petit grains un Muscat d`Alexandrie tiek radīti vīni, kuriem piemīt medus un sacukurojošos augļu aromāts. Parasti šie vīni ir baudāmi jauni, līdz 2 gadu vecumam.
Šajā apgabalā tiek ražoti arī ļoti piesātināti sarkanvīni un aromātiski sārtie vīni apvienojot dažādas vīnogu šķirnes. Carignan vīnogu šķirne, pateicoties spēcīgai sakņu struktūrai, vīniem piešķir sarežģītu buķeti. Grenache vīnogu šķirne vīniem piešķir eļļainu struktūru, augļu garšu un aromātu. Pateicoties karstajam klimatam Grenache vīnogas var nogatavoties līdz rozīnes stāvoklim un tajās koncentrējas maksimāls daudzums cukura.
Syrah šķirne vīniem piešķir maigu, ķiršu un īrisa aromātu.
Cotes du Roussillon-Villages šo nosaukumu var izmantot tikai 28 atzīti ciemati, kuri ražo izcilus sarkanvīnus. Būdami ilgstoši izturēti ozolkoka mucās tie kļūst īpaši aromātiski un piesātināti.
Banyuls, Collioure
Vieni no populārākajiem vīniem šajā apgabalā, tie tiek izturēti 134 litru lielās stikla pudelēs vai mucās zem klajas debess. Lai paātrinātu nogatavošanās procesu, tilpumi tiek pildīti līdz pusei. Izmantojot šo netradicionālo vīnu pagatavošanas metodi, tiek radīti tumši brūni, piesātināti sarkanvīni ar izteiktu rozīņu, riekstu garšu un īpatnēju pelējuma aromātu. Dažkārt šādā īpašā veidā izturētiem vīniem piemīt izteikts apelsīnu un šokolādes aromāts.
Banyuls Grand Cru zonā ražo tikai sarkanos vīnus, kurus iztur koka mucās vismaz 30 mēnešus. Šiem vīniem ar laiku parādās rozīņu, augļu, kafijas un tumšo plūmju aromāts.
Banyuls vīni var tikt izturēti pudelēs līdz pat 30 un vairāk gadiem.
Collioure vīndari pārsvarā izgatavo tikai sausus baltus, sārtus, sarkanus vīnus, kuriem piemīt gatavu augļu aromāts.
Rivesaltes
Rivesaltes pilsēta, kuras nosaukumu burtiski var iztulkot kā „augstie krasti”, ir devusi nosaukumu veselam vīndaru rajonam, kurā tiek ražoti naturāli saldi vīni, izmantojot Grenache, Grenache Blau un Macabeo vīnogu šķirnes. Vīni sanāk savdabīgi, eļļaini, bet tanī pašā laikā maigi. Rivesaltes rajonā, vietā kur audzē Muscat dzimtas vīnogas ir piešķirts savs individuāls nosaukums „Muscat de Rivesaltes”. Šobrīd Rivesaltes vīndaru rajons ir izpleties un iekļauj sevī lielu daļu Roussillon apgabala.
Coteaux du Languedoc
Šajā apgabalā, klimatisko apstākļu īpatnību dēļ, lai panāktu vēlamo garšas pilnību pārsvarā visi vīni tiek radīti apvienojot vairākas vīnogu šķirnes. Teritorija sevī iekļauj vairākus atzītus vīna dārzus (rajonus), kuri papildus nosaukumam „Coteaux du Languedoc” var tikt minēti uz pudeles etiķetes.
Coteaux de la Mejanelle
Pazīstams šis rajons ar saviem sarkanvīniem, kuru īpašā garša un aromāts ir radies pateicoties akmeņainai un mālainai augsnei.
Coteaux de Verargues
Šī rajona vizītkarte ir saldi, dabīgi vīni, kā arī maigi sarkanvīni ar izteiktu augļu garšu un aromātu.
La Clape un Quatourze
Šajos rajonos ir vismazākais nokrišņu daudzums Francijā, kā rezultātā sarkanvīni sanāk ar izteiktu augļu aromātu, tanīniem bagāti. Pārsvarā visi šī rajona vīni savu lielisko buķeti izceļ būdami izturēti.
Montpeyroux, Saint-Saturnin un Cabrieres
Šajos rajonos pārsvarā tiek radīti izcili sarkani un sārti vīni, par kuru labo reputāciju šaubīties nav pamata.
Pic-Saint-Loup
Šeit tiek radīti maigi, viegli vīni ar patīkamu augļu garšu un aromātu.
Picpoul de Pinet ražo īpaši sausus ar augļu aromātu bagātus vīnus. Pārējās vīnu darītavās ražo sarkanus un sārtus vīnus, izņēmums ir La Clape rajons, kur papildus ražo arī aromātiskus svaigus baltvīnus.
Saint-Georges d’Orques
Šis ir viens no rajoniem, kurā tiek radīti reģiona vislabākie sarkanie un sārtie vīni.
Jau no 1730. gada, vīndari lai izceltu sava rajona vīnus, katru mucu apzīmogoja ar individuālu attēlu uz kura jātnieks varonīgi pieveic drakonu.
Saint-Drezery un Coteaux de Saint-Christol tiek ražoti viegli vīni ar aveņu, zemeņu aromātu, izmantojot Syrah, Carignan vīnogu šķirnes.

 

*P.S. Ja tev šis materiāls liekas nepilnīgs – iesaisties diskusijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *