„Luwak” kafijas unikalitāte – pasaulē dārgākā kafija | Bar.lv

„Luwak”  kafijas unikalitāte slēpjas tās sagatavošanas procesā – kafijas pupiņas vispirms apēd civetkaķi, un tikai pēc ceļojuma caur zvēriņu barības traktu tās nonāk pie kafijas ražotājiem.

Civetkaķu kuņģī pupiņās iesūcas proteolītiskie enzīmi, noņemot tām raksturīgo sūrumu un atbrīvojot aminoskābes, taču kafijas pupiņas formu nezaudē. Tās tiek savāktas pēc defekācijas, pēc tam tiek mazgātas, kaltētas saulē, viegli apgrauzdētas un sagatavotas lietošanai.

Šādas kafijas pupiņas, kas maksā simtiem dolāru mārciņā, tiek atrastas civetkaķu – pūkainu, garastainu, kaķiem līdzīgu nakts dzīvnieku izkārnījumos. Civetkaķu kuņģu skābēs un enzīmos pupiņas fermentējas, radot īpašu garšu, kas tiek raksturota kā maiga, šokolādīga un bez jebkāda rūgtuma pēcgaršas.

Civetkaķis ir mazs dzīvnieks, kas dzīvo Sumatras kafijas plantācijās un pārtiek no nobriedušām kafijas pupiņām. Ražošanas process: civetkaķis norij veselu kafijas pupiņu, bet viņa vēders to neapstrādā, tādējādi viņš to izvada ārā nesagremotu, kas pēc ekspertu domām piešķir šai kafijai neatkārtojamu garšu un smaržu.

Kafijas eksperti uzskata, ka šai kafijai nav rūgtās piegaršas un tai ir pilnīgi savādāks aromāts. Kanādas zinātnieks Massimo Marcone atklājis, ka civetkaķa gremošanas sistēma tiešām noņem kafijas pupiņām kofeīnu, tādējādi padarot „Luwak” kafiju maigāku. Civetkaķa fermenti samazina proteīna daudzumu kafijas pupiņās, kas savukārt padara kafiju ne tik rūgtu.

Kafija „Luwak” lielākoties tiek sagatavota Sumatrā, Javā, Bali un citās Indonēzijas arhipelāga salās, kā arī Filipinās.

Autors: Rolands Timuks (Bar.lv bartenders training centre)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *