Madeira ir stiprināts vīns ar alkohola saturu 18 – 20%, radīts Madeiras salā, kura atrodas netālu no Portugāles krastiem. Vīna ražošanā tiek izmantota speciāla tehnoloģija, kas vīnam piešķir neatkārtojamu stilu.
Madeiras vēsture
Vīna ražošana Madeiras salā attīstījās viduslaikos, pateicoties portugāļu iniciatīvai. Kā vēsta leģenda, vīna tirgotāji no Madeiras salas vīna mucas transportēja uz Indiju, bet diemžēl pārdot vīnu viņiem neizdevās. Vīnu atveda atpakaļ uz salu. Tika konstatēts, ka dzēriens pēc ilgstoša ceļojuma ir mainījis savu garšu. Kvalitāte būtiski bija uzlabojusies. Daži vīndari domāja, ka jaunā unikālā garša ir panākta kuģim šūpojoties un tāpēc tie uz sauszemes radīja speciālas vīna šūpoles, bet diemžēl lieliskā garša panākta netika. Tad viņi sāka vīnu speciāli vest šurpu turpu pa okeānu un atgriežoties mājās tas tika pārdots. Vīns bija ļoti dārgs un baudīt to varēja tikai augstākā sabiedrība. Gala rezultātā tika konstatēts, ka lieliskā garša parādās pateicoties karstajiem saules stariem. Madeiras vīndari sāka vīnu izturēt karstā saules tveicē. Metode, kas raksturo madeiras vīnu ir saglabājusies arī mūsdienās.
A.S. Puškins par šo vīnu rakstīja: „Mans viesmīlīgais pagrabs priecājas par zeltīto madeiru…”.
Madeiras ražošanas īpatnības
Vīnogas karstajos Madeiras salas reģionos tiek novāktas vasaras otrajā pusē, bet ziemeļu reģionos septembrī un pat novembrī pēc Madeiras vīna Dieva godināšanas „Monte” festivālā. Tālāk vīnogas tiek transportētas uz rūpnīcām, kur no tām ar speciālām presēm tiek izspiesta sula. Labākais vīns tiek radīts mājas apstākļos ar koka presēm. Šo mājas vīnu dēvē par „Cafй de Setembro”. Biežāk mājas vīni tiek transportēti uz lielākām vīnu darītavām, taču īpaši izcilu vīnu patur sev un uzglabā koka mucās. Šādu vīnu dēvē par „Vinho Canteiro”. Agrāk lielākā daļa mājas vīnu tika salieti kazas ādās, kuru tilpums bija apmēram 70 l un tika nogādāti uz lielākām vīna darītavām, kur tie tika pārlieti lielās koka mucās. Cilvēki, kuri pārnesa vīnu bija vergi no Āfrikas. Viņus dēvēja par „Borracheiros”. 40°С grādu temperatūrā šie vergi nesa vīnu pa kalnainu apvidu, noejot katru dienu aptuveni 20 km. Tika konstatēts, ka vīns, kurš ilgu laiku atradies saulē, kazas ādā, ir mainījis garšu. Vietējie iedzīvotāji sāka attīstīt šo unikālo garšu, speciāli izturot vīnu karstumā no 3 – 6 mēnešiem. Diemžēl ne visu gadu Madeiras salā ir karsts, tāpēc tika izdomātas speciālas kameras, kurās uzglabāt vīnu. Mūsdienās vīns tiek turēts saulē vai speciālās stikla ložās, kuras neļauj vīnam atdzist, mainoties gaisa temperatūrai. Vīns pakāpeniski tiek uzkarsēts līdz temperatūrai +60°С. Vēlāk vīnam tiek pievienots vīnogu destilāts, kas apstādina nobriešanas procesu un saglabā saldo garšu. Uzreiz pēc karsēšanas vīnu baudīt nevar. Tas tiek filtrēts, pārliets koka mucās un novietots vēsos pagrabos uz apmēram diviem gadiem. Lai uzlabotu vīna aromātu un garšu, mucas mēdz atvērt un atļaut vīnam saskarties ar gaisu. Pēc tam notiek dažāda vecumu un dažādu krāsu vīnu sajaukšana. Tiek izmantota arī Solera metode. Biežāk tiek pārdos vismaz 5 gadus izturētu vīns.
* Atceries. Madeira ir visilgāk dzīvojošais vīns. 1999. gada decembrī Londonā notika bezprecedenta 330 gadus vecas Madeiras degustācija. Degustatori atzina, ka šis vīns ir pilnvērtīgs.
Madeiras veidi
Madeiras vīni ir radīti sajaucot dažādu šķirņu vīnus, taču pastāv četri galvenie madeiras veidi, kuri savu nosaukumu ieguvuši no izmantojamās vīnogu šķirnes un kura ir dominējošā šajā vīnā. Pēc ES noteikumiem ne mazāk kā 85%.
Sercial – šī vīnogu šķirne jaunai madeirai piešķir nelielu svilinošu skābumu, bet 10 gadus izturētam vīnam piemīt sausa, eleganta garša ar dedzinātas karameles niansēm un mandeļu aromātu.
Verdelho – šī vīnogu šķirne pārsvarā tiek audzēta salas ziemeļu nogāzēs. Vīnam ir zeltaina krāsa, vidēji sausa, mazliet spirdzinoši, skāba garša. Ar vecumu vīnam parādās dedzinātas karameles garšas nianses un dūmu aromāts.
Bual – šī vīnogu šķirne pārsvarā tiek audzēta salas dienvidu nogāzēs, kā rezultātā vīniem piemīt maigi salda garša, dzintarkrāsas tonis un riekstu aromāts.
Malmsey – šī vīnogu šķirne vīnam piešķir tumšu dzintarkrāsu, saldu medus garšu ar dedzinātas karameles niansītēm.
Madeiras ražošanā izmanto arī Tinta Negra Mole un American Hybrids vīnogu šķirnes, tomēr vairāk tās piemērotas kā papildinājums citiem vīnu veidiem, lai piešķirtu sarežģītāku buķeti.
Madeiras kvalitātes kritēriji
Rainwater, Southside un citus līdzīgus nosaukumus, kuri parādās uz madeiras pudelēm, ir izdomājuši komersanti. Kvalitāte šiem vīniem nav noteikta.
Granel – vīns pirms izliešanas pudelēs tiek izturēts koka mucās ne mazāk kā 18 mēnešus.
Finest – šis vīns pirms izliešanas pudelēs ir izturēts koka mucās ne mazāk kā 3 gadus.
Reserve – vīns pirms izliešanas pudelēs ir izturēts koka mucās ne mazāk kā 5 gadus.
Reserve Special – šis vīns pirms izliešanas pudelēs ir izturēts koka mucās ne mazāk kā 10 gadus.
Extra Reserve – vīns pirms izliešanas pudelēs ir izturēts koka mucās ne mazāk kā 15 gadus.
Solera – šis vīns izturēts izmantojot solera metodi. Ja uz pudeles etiķetes ir norādīts gads, tad tas ir jaunākā vīna vecums, kurš piedalās sajaukumā.
Vintage – šis ir unikāls vīns, radīts izmantojot vienu vīnogu ražu no labvēlīga gada, izturēts ozolkoka mucās vairāk kā 20 gadus. Ar šādu apzīmējumu sastopamas 100 gadīgas madeiras.
Madeiras pasniegšana
Madeiru uzglabājiet pie temperatūras + 18°С + 20°С un pasniedziet deserta vīna glāzē. Visus madeiras veidus pasniedziet kā diģestīvus, vienīgi sausu madeiru jūs varat pasniegt kā aperitīvu.

P.S.
Ja tev šis materiāls liekas nepilnīgs – iesaisties diskusijā!