Malagas vīns | Bar.lv

Malaga ir stiprināts, pārsvarā salds, vīns ar alkohola saturu no 15 – 22%, sārtā, gaišā un tumšā krāsā. Malagas vīnu ražo tikai Spānijā, Andalūzijas apgabalā, netālu no Malagas pilsētas.
Malagas vēsture
Vīna vēsture ir identiska heresa vēsturei, jo abi reģioni, kuros ražo šos vīnus, atrodas kaimiņos, kā arī valdnieki bija vieni un tie paši. Pirmie minējumi par vīnu un lauksaimniecību kopumā tiek datēti ar 600. gadu p.m.ē., taču stratēģiski svarīgas ostas pilsētas statusu Malaga ieguva tikai XIX gadsimtā. 1487. gadā, kad pie varas nāca katoļu izcelsmes karaļi, vīna ražošana Malagā uzplauka. Tika izveidota speciāla vīndaru brālība, kas kontrolēja saražotā vīna kvalitāti. Interesanti ir tas, ka 1791. gadā Spānijas sūtnis Krievijā vīnu uzdāvinājis imperatorei Katrīnai II, kura nobaudot dzērienu bija stāvā sajūsmā. Tad arī sākās vīna popularizēšana Krievijas impērijā. 1933. gadā tika pieņemti noteikumi (DO), kuri regulē dzēriena kvalitāti. DO (Denominacion de Origin) ir kvalitātes apzīmējums, kurš sevī iekļauj daudzus nosacījumus, kuri regulē vīna kvalitāti noteiktajā reģionā. 2001. gadā noteikumi tika papildināti.

Ražošanas īpatnības
DO statuss ir piešķirts vīnogu dārziem, kuri atrodas uz 890 h platības, netālu no Malagas pilsētas. Kopumā teritorija tiek sadalīta četrās zonās, kurās ir atšķirīgs klimats un tiek audzētas vīnogas, kas gala rezultātā dod atšķirīgus vīnus. Zona Este, Zona Norte, Montes, Axarquia
Malagas vīnu ražošanā tiek izmantotas Pedro Ximenez un Moscatel vīnogu šķirnes. Raža tiek novākta dažādos periodos. Vīna ražošanā mēdz izmantot vīnogas, kuras ir nogatavojušās līdz rozīnes stāvoklim (Botrytis Cinerea). Šādā vīnogā ir īpaši daudz cukura. Būtiski, ka sulas izspiešana no ogas notiek gandrīz uz lauka, kas paredz trīs tehnoloģiskus procesus. Pēc katra procesa tiek iegūta atšķirīga rakstura vīnogu sula, kas rezultātā tiek izturēta atsevišķi. Viena no sulas iegūšanas metodēm tiek dēvēta par „lagrima” jeb latviski „asara”. Izmantojot šo metodi, sula no ogas tiek iegūta ar speciāla sieta palīdzību, bez mehāniskas presēšanas. Nākošās divas metodes paredz pirmās metodes ogu atlikumu tālāku apstrādi.
Dažkārt, lai vīnu padarītu saldāku un interesantāku, tiek izmantotas (ar DO reglamentu atļautas) saldināšanas metodes. Piemēram, tiek vārīta vīna sula ,līdz tā iegūst tumšu krāsu, karameles garšu un sīrupam līdzīgu masu .Vīnogas pirms sulas izspiešanas mēdz turēt saulainos plačos, kā rezultātā ogā koncentrējas vairāk cukura.
Noslēdzošais etaps pirms izturēšanas ir vīna papildināšana ar vīnogu destilātu vai brendiju līdz vajadzīgajam stiprumam. Lai vīndaris iegūtu DO statusu, Malaga ir jāiztur koka mucās, izmantojot solera metodi.
Malagas vīna veidi
Malagā ražoto vīnu klāsts ir ļoti plašs, tāpēc aprakstīšu tikai visbiežāk sastopamos.
Malaga vīnus mēdz iedalīt ņemot vērā vecumu
Sajaucot jaunu vīnu ar izturētu vīnu (pēc solera metodes), uz pudeles etiķetes tiek minēts jaunākā vīna vecums ar sekojošiem apzīmējumiem:
Malaga – izturēts līdz 2 gadiem.
Malaga Noble – izturēts no 2 – 3 gadiem.
Malaga Anejo – izturēts no 3 – 5 gadiem.
Malaga Trasanejo – izturēts ilgāk par 5 gadiem.
Uz Malagas vīna etiķetes mēdz norādīt vīna īpatnības
Malaga Lagrima – iepriekš minēju, ka sulas izspiešana no vīnogām iekļauj trīs tehnoloģiskus procesus. Viens no procesiem tiek dēvēts par „lagrima”, kā rezultātā tiek iegūts vīna veids, kurš nav īpaši salds, taču tam piemīt izsmalcināta, maiga garšas buķete. Vīni var būt no viegli zeltainas līdz tumšai dzintarkrāsai. Ja vīns ir izturēts vairāk par diviem gadiem, tad uz etiķetes var parādīties nosaukums „Lagrima Christi”.
Malaga Moscatel vai Malaga Pedro Ximenez – saldas garšas vīns, izgatavots izmantojot 85% Moscatel vai Pedro Ximenez vīnogu šķirni.
Malaga Pajarete – zeltītas vai dzintarkrāsas vīns, radīts izmantojot rozīnēm līdzīgas vīnogas (Botrytis Cinerea). Ražošanā netiek izmantots vīnogu sulas novārījums (sīrups).
Malagas vīnu mēdz klasificēt atbilstoši tā krāsai. Katra krāsa vīnam piešķir individuālu garšu. Kā jau minēju iepriekš, vīnam tiek pievienots vīnogu sulas novārījums, kuru dēvē par sīrupu.
Dorado vai Golden – vīns radīts bez vīnogu sulas novārījuma (sīrupa).
Rojo Dorado vai Rot gold – radīts pievienojot 5 % vīnogu sulas novārījuma (sīrupa).
Oscuro vai Brown – vīns radīts pievienojot 5 – 10 % vīnogu sulas novārījuma (sīrupa).
Color – radīts pievienojot 10 – 15 % vīnogu sulas novārījuma (sīrupa).
Negro vai Dunkel – liķierim līdzīgs vīns, radīts pievienojot vairāk par 15 % vīnogu sulas novārījuma (sīrupa).
Garšas apzīmējumi uz pudeļu etiķetes
Seco – sausi vīni.
Semiseco, abocado, semidulce – pus-sausi vai pus-saldi vīni.
Dulce – izteikti saldi vīni.
Malagas vīna veidu pasniegšana
Visus Malagas vīnus var pasniegt deserta vīna glāzē tikai kā diģestīvu. Cilvēkiem, kuri zina, ko bauda, vīnu var piedāvāt old fashion glāzē ar ledu. Malaga Trasanejo vīnu var pasniegt snifter glāzē. Pieņemtā izlejamā norma ir no 50 – 100 ml. Visus Malagas vīnus uzglabā pie temperatūras +18 +20 °С, taču Malaga Seco uzglabājiet pie temperatūras +10 +12 °С.

P.S.
Ja tev šis materiāls liekas nepilnīgs – iesaisties diskusijā!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *