Vēsture
Mūsdienu Meksikas teritorija ir apdzīvota jau vairākus tūkstošus gadu. Kā visās sabiedrībās arī senās Meksikas tautas atklāja vienkāršās fermentācijas procesu, kā rezultātā radās alkoholiskie dzērieni. Kā Meksikas īpašais dzēriens ar dvēseli jāmin Pulke, kas ir agaves (lilijas tipa augs, kas aug pamatā tikai Meksikas terotorijā) dabīgi fermentēta sula. Dzēriens ir duļķaini baltā krāsā, nedaudz putojošs. Puļ-kē alkohola koncentrācija ir robežās no 4 līdz 6%. Šis dzēriens tika izmantots dažādās reliģiozās procesijās, ceremonijās un svētkos. Bez šaubām pulge bija īpašs dzēriens, kuru drīkstēla lietot tikai augstmaņi un priesteri, izņēmumi bija: upurējamie cilvēki, kuriem pirms ceremonijas tika atļauts dzert šo Dievišķo dziru, kā arī cilšu vecākajiem un sievietēm stāvoklī, kas jo īpaši šķiet neparasti no mūsdienu skata punkta. Līdz ar Spāņu kokvestadoru ienākšanu reģionā parādās arī vietējam reģionam jauns alkohola iegūšanas veids – destilācija. Izvērtējot vietējo augu īpašības, konkvestadori ievēroja vietējo pulkes dzērienu, kuru destilējot tika iegūts neparasts stiprs dzēriens Meskals (angļu val. Mezcal), kas ir bezkrāsains ar izteiktu aromātu un garšu. Dzēriens tiek lietots faktiski uzreiz pēc destilācijas, tā izturēšana mucās vai citos traukos nav īpaši populārs, gluži kā vodkas gadījumā.

Mūsdienas
Iepriekš minētie divi dzērieni ir uzskatāmi par Meksikas nacionālajiem dzērieniem un tie ir populāri vēl mūsdienās. Pulke ir īpaši populārs vienkāršo lauku iedzīvotāju un kalnu cilšu ikdienas apreibināšanās veids, jo to ir viegli pagatavot jebkurā vietā, tomēr tas ir nopērkams arī bāros un īpašos klubos. Savukārt meskalu lieto praktiski visos reģionos visā Meksikas valsts teritorijā un tas ir populārākais alkoholiskais dzēriens ar augstu alkohola saturu (parasti 35% – 55%). Ārpus Meksikas teritorijas daudz populārāks un maldīgi par meksikāņu nacionālo dzērienu tiek uzskatīta Tekila (angļu val. Tequila). Tekila ir uzskatāma par meskala paveidu, jo tehnoloģiski tekila ir īpašas agaves jeb precīzāk zilās agaves (no spāņu val. Agave azur), kas tiek audzēta īpašā Meksikas ziemeļrietumu augstienes Jalisko rajonā, ap Tekilas pilsētu, kas uzskatāma par īpašu apelāciju. Līdzīgi kā vairāku citu pasaulē slavenu dzērienu gadījumos, īpašs nosaukums tika piešķirts arī zilās agaves destilātam – tekilai. Pagājušā gadsimta vidū tekila kļuva īpaši populāra visā pasaulē, kā rezultātā strauji pieauga šī dzēriena ražošanas un eksporta apjomi, kas noveda pie nekontrolējama bāzes auga – zilās agaves audžu samazināšanos.

Lai zilā agave nepazustu, tika ieviesta stingra valsts kontrole pār tekilas ražošanu, jo bija skaidrs, ka tekila ir ļoti izdevīgs eksporta produkts. Rezultātā tika noteikti īpaši tekilas ražošanas noteikumi, kas ietver gan zilās agaves audzēšanu, nogatavināšanu, puļke iegūšanu, destilāciju un tālāku dzēriena apstrādi un noturēšanu. Lai dzērienu sauktu par tekilu, tajā jābūt vismaz 51% zilās agaves spirta, kas audzēta Tekilas pilsētas apkaimē, produktam jābūt vismaz divas reizes destilētam. Ņemot vērā salīdzinoši nelielo teritoriju, kurā ir atļauts ražot tekilu (aptuveni 100km rādiusā ap Tekilas pilsētu) ir ļoti daudz īstas tekilas ražotāju, kas sniedzās vairākos simtos. Mūsdienās tiek izdalītas četru veidu tekilas:
Baltā tekila – blanco (spāņu val.) – silver (angļu val.) – pirmais dubultās destilācijas produkts, kuru var noturēt tērauda cisternās, taču tas nav obligāti. Ikdienas lietošanā un lietošanai kokteiļos tiek ieteikts tieši šis tekilas veids kā vis tīrākais un autentiskākais.
Dzeltenā tekila – joven abocado (spāņu val.) – golden (angļu val.) – tekilai, kā jau nosaukums saka, ir viegli dzeltenīga vai vidēji koša dzintara nokrāsa, kas tiek iegūta baltajai tekilai noturēšanas laikā tiek pievienota karamele, retos gadījumos tā tiek noturēta arī baltā ozolkoka dedzinātās mucās. Paši meksikāņi šo tekilas veidu bieži sauc par „netīro” tekilu un to parasti lieto tieši tūristi, kas uzskata to par īpašu maldīgi iedomājoties, ka tā savas krāsas pēc ir augstvērtīgāka, taču šādam apgalvojumam nav pamata. Meksikāņi saka, ka paģiras rada tikai un vienīgi šis tekilas veids, kas paredzēts „baltajiem cilvēkiem”, kuri neprot novērtēt tekilas kvalitātes.
Reposado – netiek tulkots, jo pats nosaukums tiek uztverts vienādi visās valodās. Šī tekila pēc destilācijas tiek noturēta dedzinātās baltā ozola koka mucās no diviem mēnešiem līdz vienam gadam, šādi iegūstot neuzmācīgu un patīkamu tekilas piegaršu, vienlaikus neradot dzērienā pārāk agresīvas noskaņas. Šo dzērienu reti izmanto kokteiļos, populārāks tīrā veidā, labākos dzērienus var baudīt pat lietot old fashion glāzē ar ledu.
Anejo – īpaši noturēta tekila, kas noturēta ozolkoka mucās vismaz 12 mēnešus. Šīs tekilas ir īpaši baudāmas, ar bagātu aromātu un garšu buķeti. Šie ir kolekcionāru iecienīti dzērieni, jo tiem piemīt gan bagātīga garša un krāsa, gan arī īpašas keramikas vai īpaša pūstā stikla pudeļu dēļ. Šie dzērieni var maksāt vairākus simtus dolāru un pielīdzināmi labākajiem brendijiem un viskijiem.

Dzērienu lietošana
Pulke – tiek lietota tīrā veidā no stikla vai māla krūzēm, līdzīgi kā citi vēsturiskie dabīgi brūvētie dzērieni, piemēram alus.
Meskals – tiek lietots tīrā veidā no shot tipa glāzēm ar sāli un citronu vai skābu apelsīnu, līdzīgi kā tekila klasiskajā veidā. Dažkārt sāls tiek aizstāta ar maltu agavē parazitējošu kāpuru un čili piparu vai sāls maisījumu. Netiek izmantots kokteiļos un netiek jaukts ar sulām.
Tekila – tiek lietota gan tīrā veidā, gan bieži izmantota dažādos kokteiļos. Klasiskais pasniegšanas veids ir shot glāzē atsevišķi pasniedzot sāli (vēlams rupjo) un divas laima šķēles. Jau minēju, ka labākās tekilas var tikt lietotas arī tās lēnām baudot no old fashion tipa glāzēm istabas temperatūrā, bet var lietot arī ar ledu. Kā populārs ballīšu tekilas dzeršanas rituāls, ko ieteica kolēģi no Meksikas, tiek saukts par „La Banderita” vai līdzīga recepte tika atrasta internetā ar nosaukumu „Tre Amigos Con Herradura”: tiek lietotas 3 shot glāzes, kur viena tiek piepildīta ar svaigi spiestu laima sulu, otra ar balto tekilu, trešā ar salsas mērci (sauc arī par Sangritu). Šādi tiek iegūtas trīs glāzes: zaļa, balta un sarkana – Meksikas karoga jeb Banderas krāsas. Sākotnēji dzer sulu, tad tekilu un uzdzer ar īpašu salsas mērci. Šī recepte tika pārbaudīta arī dzīvē un no visu degustētāju puses atzīta kā ļoti garšīga, sildoša un baudāma, apetīti un labu garastāvokli veicinoša. Neparastu kokteili, kas sasaucas ar jau minēto La Banderitas recepti izdevās atrast internetā un tā saucas „Hot Pepper Sangrita”, kur šeikerī ar ledu sajauc 30ml tekilas, 60ml sangritas mērces ( 3 daļas tomātu mērces, 1 daļa citronu mērce, 1 daļa sarkano piparu salsas, viss noturēts un atdzesēts), šeikera saturu piecas reizes pārlej no viena šeikera otrā, pasniedz aukstā Margaritas glāzē, dekorē ar laimu vai sarkano piparu.

Citi moderni, Meksikā iecienīti kokteiļi
Michelada – gaišā alus kokteilis ar ļoti zemu alkohola saturu. Alus kausā ieber ledu, pievieno laima sulu, tobasco mērci pēc garšas, visu pārlej ar gaišo alu. Tabasco mērci var aizstāt ar salsu, bet sāli ar sojas mērci. Lai iegūtu bezalkaholisko kokteili alu var aizstāt ar Shwepps GingerAle limonādi.

Veikalu apskats
Lai izvērtētu Latvijā pieejamo Meksikā ražoto dzērienu klāstu tika izvērtēti un salīdzināti lielāko mazumtirdzniecības veikalu tīklu piedāvājums. Neskatoties uz to, ka gandrīz visās lielākajās alkohola tirdzniecības vietās ir pieejami dzērieni ar nosaukumu tekila, tomēr īsta tekila, kas atbilst Tekilas ražošanas standartiem un apelācijas nosacījumiem, ir atrodama ar grūtībām. Piemēram veikalu tīkla Rimi un Maksima veikalos īsta tekila ir pieejama tikai ļoti retos gadījumos, precīzāk tikai lielākajos šo tīklu veikalos, vidējos un mazajos veikalos ir pieejami tikai dzēriena pakaļdarinājumi. Salīdzinājumam tika izmantoti arī lielveikalu tīkla Sky un alkohola vairumtirdzniecības bāzes Baltic XL Cash&Carry piedāvātie produkti. No populārākajām tekilām, kas parasti Latvijā ir atpazītas un pieejamas veikalos jāmin Tequila Sauza (Blanco un Gold), Olmeca (Blanco un Reposado) un Sierra (Silver un Reposado). Šo Meksikā ražoto dzērienu cenas svārstās robežās no 13 LVL litrā veikalā Baltic XL līdz 33LVL litrā lielveikalā Sky, Mežciemā. Cenas lielveikalos Maxima un Rimi ir līdzīgas, tomēr tekilas šajos veikalos ir viszemākās kvalitātes, kuru izcelsme ir apšaubāma, jo uz dzērieniem nav atrodamas norādes par zilās agaves izmantošanu šo dzērienu radīšanā. Toties lielveikalā Sky, lai arī dzērienu cenas ir augstākas, ir pieejamas arī kvalitatīvākas tekilas, piem. Tequila Corralejo Blanco un Reposado, kuru cenas veikalā Sky ir 36 LVL litrā, bet analoga dzēriena cena Baltic XL veikalā ir 28LVL litrā. Lai izmēģinātu iepriekš minētās tekilas receptes, tika izvēlēta tieši Tequila Corralejo Blanco, kurai ir ļoti patīkama maiga garša ar citrusa noskaņām, ko atzīmēja visi degustētāji, kuri vienlaikus bija pārsteigti par īstas tekilas maigo garšu un aromātu, jo no pieredzes visi bija baudījuši tikai parastās Olmeca un Siera tekilas, kuras nav salīdzināmas ar 100% zilās agaves tekilu. Šo tekilu par labu atzīst arī kolēģi no Meksikas un Spānijas, kuri Corralejo tekilu uzskata par vienīgo tekilas veidu, kas pieejama Latvijā. Lai baudīto šo dzērienu, autors iesaka apmeklēt tieši Baltic XL Cash&Carry veikalu Piedrujas ielā 3, kur cenas ir zemākas pat par lielveikalu akciju cenām.

Autors: Gunārs Jemeljanovs (Bar.lv bārmeņu treniņu centrs)

Resursi:

www.meksikatev.lv

www.tekila.lv

Personīgs paldies: Orlando Morales Garcia, Jose Kaleb Maawad Sampogna.