Absints un pasniegšana bārā – Bar.lv

Absints un pasniegšana bārā

Free Preview
Pirms skatīt šo nodarbību, vispirms ir jāpabeidz Vodka, šņabis, jeb “dzīvības ūdens”
Spied “Play” pogu, lai klausītos nodarbību bārmeņiem👇

Absints ir vīna, kartupeļu, biešu vai graudu izejvielas dubults destilāts perfektā kombinācijā ar dažādiem zālaugiem. Veidots pēc uzlējuma metodes. Alkohola saturs dzērienā svārstās no 45 līdz 73%. Dominējošais un brīnumaino reakciju izsaucošais augs ir vērmele.

Absinta sastāvā ir arī anīss, angelikas sakne, saldās dilles, koriandrs, lakricsakne, citronu balzams un daudzas citas garšvielas, kuru kombināciju ražotājs neizpauž.

Pasaulē pastāv arī Absinthe Rafined, kas ir mūsdienīga versija tradicionālajai receptei. Absintu dažkārt ražo bez vērmelēm. Tas notiek tāpēc, lai apietu likumdošanu, kura daudzās valstīs vēl joprojām aizliedz izplatīt destilātus, kuri satur lielu daudzumu narkotiskās vielas ‘thujone.’ Eiropā arī ir normatīvi, kuri regulē šīs vielas daudzumu dzērienā.

Absinta vēsture

Absintu dēvē arī par zaļo feju. Dzēriens bija pazīstams jau senajā Ēģiptē un Sīrijā. Sākotnēji dzērienu pagatavoja, uzlejot vīnu uz vērmeļu lapām. Vārds „absints”, iespējams, ir cēlies no grieķu vārda „apsinthion”. Šādi senie grieķi dēvēja pretīgu, nebaudāmu dzērienu, kuru izmantoja medicīniskos nolūkos. Savukārt cita leģenda vēsta, ka eliksīru 1789. gadā izdomāja franču dakteris Pierre Ordinaire, kurš recepti pirms nāves novēlēja savai guvernantei Grand-Pierre. Vēlāk dzēriena recepte tika pārdota māsām Henroid un Couvet, kuras ražoja un tirgoja medicīnisku mikstūru. 1779. gadā eliksīra recepte tika pārdota majoram Dubied. Tajā pašā gadā majora meita Emīlija apprecējās ar Henriju Luisu Pernūdu (Henri-Louis Pernod), un 1805. gadā ģimene atvēra pirmo absinta rūpnīcu pasaulē.
No 1805. gada absints Parīzē tika uzskatīts par bohēmas dzērienu. To lietoja tādas personības kā Pikaso, Hemingvejs, Degas, Van Gogs.

Ļaudis uzskatīja, ka absintam piemīt burvju spēks, kas sniedz iedvesmu. 1920. gadā daudzās valstīs absintu pilnībā aizliedza, jo tas izraisīja halucinācija. Valdīja uzskats, ka tas samazina dzimstību, grauj smadzeņu šūnas un ir daudzu slepkavību iemesls.

Tradicionāla absinta pasniegšana

absints karotes

 

 

1. Shot glāzē vai liela izmēra šņabja glāzē ar kājiņu ielejiet ½ absintu.
2. Virsū glāzei uzlieciet absinta karoti.
3. Karotei virsū uzlieciet cukura graudiņu.
4. Lejiet aukstu ūdeni pāri cukura graudiņam lēni un nesteidzīgi (ūdeni pirms var ieliet krūkā).
5. Ar karotes palīdzību enerģiski samaisiet sastāvu.
6. Izdzeriet.

 

Klubos dažkārt dara otrādāk, absintu lej virsū cukuram un aizdedzina.

*Izmantojot absinta pasniegšanas metodes ar liesmu, neaizmirsti blakus servēt ūdens glāzi drošībai.Kontrolējiet klientus ar gariem matiem un bārdu. Prognozējiet bīstamību. 

 

*Atceries, absintu uzglabājiet temperatūrā no +18 līdz +20 C, vēlams izvairīties no tiešiem saules stariem.

Kontroles jautājums klientam: “jūs vaēlaties absintu dzert tradicionālā veidā ar karoti un cukuru vai ‘Crazy Style” (skatīt 2 video zemāk:

 

Izmēģini, ja, patika – spied Like. Padalies ar info.

On Line kurss bārmeņiem - pilna programma.

 

Uz sākumu:Bārmeņu kurss internetā ON LINE > Dzērieni bārā