Absints ir vīna, kartupeļu, biešu vai graudu izejvielas dubults destilāts perfektā kombinācijā ar dažādiem zālaugiem. Veidots pēc uzlējuma metodes. Alkohola saturs dzērienā svārstās no 45 līdz 73%. Dominējošais un brīnumaino reakciju izsaucošais augs ir vērmele.
Absinta sastāvā ir arī anīss, angelikas sakne, saldās dilles, koriandrs, lakricsakne, citronu balzams un daudzas citas garšvielas, kuru kombināciju ražotājs neizpauž.
Pasaulē pastāv arī Absinthe Rafined, kas ir mūsdienīga versija tradicionālajai receptei. Absintu dažkārt ražo bez vērmelēm. Tas notiek tāpēc, lai apietu likumdošanu, kura daudzās valstīs vēl joprojām aizliedz izplatīt destilātus, kuri satur lielu daudzumu narkotiskās vielas ‘thujone.’ Eiropā arī ir normatīvi, kuri regulē šīs vielas daudzumu dzērienā.
Absinta vēsture
Absintu dēvē arī par zaļo feju. Dzēriens bija pazīstams jau senajā Ēģiptē un Sīrijā. Sākotnēji dzērienu pagatavoja, uzlejot vīnu uz vērmeļu lapām. Vārds „absints”, iespējams, ir cēlies no grieķu vārda „apsinthion”. Šādi senie grieķi dēvēja pretīgu, nebaudāmu dzērienu, kuru izmantoja medicīniskos nolūkos. Savukārt cita leģenda vēsta, ka eliksīru 1789. gadā izdomāja franču dakteris Pierre Ordinaire, kurš recepti pirms nāves novēlēja savai guvernantei Grand-Pierre. Vēlāk dzēriena recepte tika pārdota māsām Henroid un Couvet, kuras ražoja un tirgoja medicīnisku mikstūru. 1779. gadā eliksīra recepte tika pārdota majoram Dubied. Tajā pašā gadā majora meita Emīlija apprecējās ar Henriju Luisu Pernūdu (Henri-Louis Pernod), un 1805. gadā ģimene atvēra pirmo absinta rūpnīcu pasaulē.
No 1805. gada absints Parīzē tika uzskatīts par bohēmas dzērienu. To lietoja tādas personības kā Pikaso, Hemingvejs, Degas, Van Gogs.
Ļaudis uzskatīja, ka absintam piemīt burvju spēks, kas sniedz iedvesmu. 1920. gadā daudzās valstīs absintu pilnībā aizliedza, jo tas izraisīja halucinācija. Valdīja uzskats, ka tas samazina dzimstību, grauj smadzeņu šūnas un ir daudzu slepkavību iemesls.
Tradicionāla absinta pasniegšana
Izmēģini, ja, patika – spied Like. Padalies ar info.