3 pasaulē vecākie kokteiļi | Bar.lv

BlueBlue Blazer – Pirmais pasaules degošais kokteilis, kuru ir izdomājis Džerijs Tomas 1800. gadā. Kokteilis kļuvis slavens savas interesantās pagatavošanas veida dēļ! Pagatavošana: Metala kanniņā tiek ieliets Skotu viskijs un pievienots cukurs, tad tiek pārliets ar verdošu ūdeni. Pateicoties lielajam karstumam sāk izdalīties spirta tvaiki. Tad tie tiek aizdedzināti. Paņemot vēl vienu kanniņu kokteilis lēnām un uzmanīgi vairākkārtīgi tiek pārliets no vienas kanniņas otrā (4-5 reizes). Beigās uzmanīgi nodzēš liesmu un pārlej kokteili karsto kokteiļu glāzē. Glāzes maliņas iesmērē ar apelsīna miziņu.

Sazerac – šis kokteilis ir radies agrīnajos 1800. gados, kad Amedee Peychaud sajauca kopā konjaku ar Peychaud bitteri. 1859.gadā šis bija firmas kokteilis ‘Sazerac Coffee House’ Ņuvorleāna. Tādejādi iegūstot savu nosaukumu! Konjaka aizstāšana ar rudzu viskiju, ko izmanto mūsdienās, vel joprojām ir neskaidra.

Sazerac

Pagatavošana: Old Fashion glāzē ievieto cukura gabaliņu tam uzlej bitteri un sapresē! Pievieno ledu un uzlej tam virsū konjaku. Paņem vēl vienu glāzi un tajā ielej nedaudz absinta un izskalo to pa glāzes sieniņām! Otrajā glāzē pārlej pirmās glāzes saturu ar izkāšanas metodi. Dekorē ar apelsīna miziņu.

Tom Collins – 1874. gadā cilvēki Ņujorkā un citviet Amerikā sarunas uzsāka ar jautājumu, ‘’Vai neesi redzējis Tomu Kolinsu?’’ Uz ko nezinātāji atbildēja ar to ka nepazīst viņu. Tad jautātājs saka, ka pirms neliela mirkļa Toms ir runājis tieši par Jums aiz stūra esošajā bārā! Klausītājs steidzoties uz bāru cerībā satikt Kolinsa kungu, tikai pie bāra letes uzzina, ka Tom Collins  izrādās ir kokteilis.

tom-collins

 Recepte:

50 ml džins
25 ml citronu sula svaigi spiesta
1 tējkarote pūdercukura vai 10 ml cukura sīrupa
Pagatavošana: Šeikerī tiek ielieta citronu sula, pievienots cukura sīrups un džins. Viss tiek sakratīs špikerī ieliets Collins vai Highball glāzē ar ledu un pārliets ar sodas ūdeni. Dekorē ar citrusaugļiem.

Autors: Viesturs Vītols

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *