Ozols ir varens koks. Tas sevī apvieno apmēram 600 sugu. Dabīgie ozola augšanas reģioni atrodas Ziemeļu puslodē ar mēreno klimatu, un tiek līdz pat tropiskām augstkalnēm. Ozolkoks ir pazīstams un cienīgs no seniem laikiem. To izmanto kuģu būvniecībā, mēbeļu ražošanā u.t.t., un galvenais, kas arī skar šo tēmu – mucu ražošanā. Tiek uzskatīts, ka jau II. un III. gadsimtā p.m.ē. cilvēcei mucas bija ļoti pieprasītas. Galvenokārt, dažādu materiālu un šķidrumu transportēšanai. Kad, kā un kam nāca doma izturēt dzērienus ozolkoka mucās nav zināms. Tomēr ir zināms ka XII. gadsimtā, kad eiropieši iemācījās taisīt stipros alkoholiskos dzērienus, tika konstatēts fakts, ka ilgi uzglabājot vīnu vai citu eliksīru ozolkoka mucā, dzēriens maina savu raksturu labā nozīmē. Muca – atšķirībā no stikla, metāla – spēj elpot!
„Enģeļa daļa” – tā romantiski alkohola ražotāji dēvē to dievišķo dzērienu daļu, kas pamet ozolkoka mucu sienas caur smalkākajām koka porām. Svarīgi atzīmēt ka klimats, tieši mitrums, kādā noteiktā ģeogrāfiskajā zonā, kur tiek ražots konkrēts alkoholisks dzēriens, ietekmē to, cik daudz procentuāli alkohola tiek zaudēts gada laikā. Tas svārstās no 1.5% līdz 7% gadā. Interesants fakts! Skotijā, viskija izturēšanas laikā, gada laikā „Enģeļiem” pāriet apmērām 45 miljoni 0.5l pudeļu. Konjakā – 27 milj. pudeļu. Tāpēc ražotājiem ir strikti jānoteic, cik tad īsti dzēriens jāiztur. Tekilas ražotāji izlēma, ka nav jēgas dzērienu izturēt mucās vairāk par 8 gadiem. Pirmkārt, tiek zaudēta liela daļa tilpuma, otrkārt un svarīgākais – dzēriens pārņem sevī pārāk daudz spilgto koksnes toņu. Vēsajos Francijas, Skotijas apstākļos brendijs dzīvo mucās pat 60 gadu. Eksperti pauž viedokli – jo lielāka muca, jo lēnāks ir to procesu laiks, kas notiek mucā, izturot dzērienu. Tas tā arī ir. Lielai mucai, lai izturētu lielu tilpumu un spiedienu, jābūt daudz masīvākai. Tas pazemina gaisa piekļūšanu. Savukārt mazajās mucās novecošana notiek daudz ātrāk. Kādas tad ir pasaulē izplatītākās mucas?
Skotijas viskija ražošanā izmanto sešu tipu mucas: butt ( 500 litri ), puncheon ( 500 l, zemāka un platāka ), hogshead (250 l), barrel (180 l ), quarter ( 127l – 159 l ) un octave ( 45l – 68l ).
Francijas dažādās daļās mucu formas un tilpumi mēdz būt individuāli. Burgundijā par standartu tiek uzskatīta „piece” muca ar tilpumu 228 litri. Mucas forma ir ļoti pazemināta, iespējams tāpēc ka, daudzi pagrabi burgundijā ir ar zemām ieejām. Arī tilpumam „piece” ir sava nozīme: 228 litri ir tas vīnogu daudzums, ko spēj savākt viens cilvēks vienas dienas laikā. Apmērām tāds pats izmērs ir bordo „barrique bordelaise” mucai  – 225 litri. Barique bordelaise šobrīd ir vispopulārāka starp pasaules vīndariem. Porto mucas – portveina izturēšanai – atgādina cigāras. Izmēru līderi ir vācu alus mucas – līdz pat 12 tūkst. litriem!
Katram dzērienam ir savas izturēšanas tradīcijas. Amerikāņu viskiju iztur tikai jaunās mucās, konjaku – gan jaunajās, gan arī iepriekš pielietotās. Visvairāk, attiecībā pret mucām, paveicies tieši skotu viskija ražotājiem. Skotijas viskija izturēšanā izmanto mucas, kuras  iepriekš lietotas burbona, heresa izturēšanai. Tieši atkārtota mucu izmantošanas tehnika dāvāja mums viskiju – pasaules populārāko alkoholisko dzērienu. Eiropas mucas sastāda tikai ap pieciem procentiem no visām mucām, pielietām skotijas viskija ražošanas industrijā.
Šobrīd mucas ražo lielas, pat multinacionālās kompānijas. Lielāka no tām – amerikāņu Independent Stave Company (ASV, Francija, Austrālija, Bulgārija). Eiropas lielākās kompānijas atrodas Francijā: Sabate Diosos un Tonnellerie Francois Freres.
Mucas ražo no sekojošām ozolu veidiem:
Quercus robur – franču ozols (sarkanais)
Quercus cerris – ozols no Spānijas ziemeļiem
Quercus alba – amerikas „baltais” ozols.
Mūsdienās ozola mucas vairs nav pirmās nepieciešamības priekšmeti, bet bez tām mums būtu atņemti mūsu iemīļotie vīni, viskiji, brendiji… Un daudzu miljonu cilvēku dzīves būtu lemti izmisumam.

Autors: Oļegs Kovaļenko – ieskaites darbs Bar.lv bārmeņu treniņu centrs