Pasaules sausie vermuti | Bar.lv

Vermuts ir dzēriens, kas radīts no vīna, aromatizēts ar līdz pat 500 garšaugiem un garšvielām, un papildināts ar spirtu un karameli. Lai gan vermuts mēdz būt gan gaišs, gan sarkans, tas lielākoties tiek radīts no baltvīna. Sākotnēji dzēriens tika radīts kā ārstniecības līdzeklis, apetītes veicināšanai un dažādu kaišu ārstēšanai. Garšvielu un garšaugu pievienošana vīnam sākotnēji tika izmantota, lai slēptu slikto dzēriena kvalitāti vai maskētu tā beigušos lietošanas termiņu.

Nosaukums cēlies no vācu vārda “vermut”, kas tulkojumā nozīmē vērmele. Ir vairāki vermutu veidi, no kuriem populārākie ir rosso, rose (saldākais no vermutiem), bianco un extra dry jeb sausie. Extra dry jeb sausie vermuti atšķiras no pārējiem ar to, ka cukura saturs nepārsniedz 4%, turpretim rosso, rose un bianco tas var sasniegt līdz pat 15%. Visbiežāk izmantotās garšvielas un garšaugi ir vērmele, apelsīna ētera eļļa, rabarbers, citronmētra , vaniļa, krustnagliņa, safrāns un ingvers. Mūsdienās lielākie vermuta ražotāji ir itāli un franči, bet dzēriena pirmsākumi meklējami antīkajā Grieķijā jau 400 gadus p.m.ē.

Lai gan vermutu ražošanas procesā ražotāji atšķiras tikai ar niansēm, tomēr dažādais garšaugu un garšvielu sajaukums katra ražotāja vermutu padara par vienreizēju un neatkārtojamu, lieki piebilst, ka ražotāji šo garšaugu un garšvielu mikstūru tur noslēpumā. Noteikti kā pirmais no populārākajiem sauso vermutu izgatavotājiem jāmin Martini (Martini & Rossi), kas ir pasaulē visvairāk pārdotais vermuts. Pie populārākajiem sauso vermutu ražotājiem tiek pieskaitīti arī Cinzano, Noilly Prat un Duckhorn king Eider.

Martini (Itālija):

Viegls un sauss vermuts, bet nav rūgts. Tam raksturīgs ass aromāts ar maigām citrusa un žāvētu augļu aromāta notīm, salmu nokrāsa, nojaušama īriss, citrona un avenes nots. Šī vermuta ražošanai tiek izmantots Alpu kalnu ūdens. Pirmo reizi pārdošanā nonāca Jaungada dienā 1900 gadā.

Cinzano extra dry (Itālija):

Cinzano sausais vermuts pazīstams ar savu delikāto aromātu. Protams, šis vermuts ir lieliska kokteiļu sastāvdaļa, tomēr Cinzano sauso vermutu noteikti ir vērts pamēģināt on the rocks  vai tīru klasiskajā kokteiļu glāzē, lai izbaudītu tā klasisko garšu.

Interesanta piezīme: Cinzano bija pirmais produkts, ko reklamēja ar neona lampu reklāmu.

Noilly Prat (Francija):

Izsmalcināta, sausa garša; piemērots ne tikai kokteiļiem, bet arī ēdieniem. Šī vermuta ražošanā tiek izmantoti garšaugi un garšvielas no 5 kontinentiem, tā ražošanas process ilgst 3 gadus, gadu vermuts tiek izturēts mucās zem klajas debess. Runā, ka tieši Noilly Prat vermuts bija pirmais, kas tika izmantots martini kokteilī.

Duckhorn king Eider dry (ASV):

Ļoti aromātisks ar rožu, kumelīšu, apelsīna miziņas un kanēļa notīm un bagātīgu apelsīnu miziņas un ozolkoka garšu. Nosaukums aizgūts no king Eider pīļu šķirnes.

Populārākie kokteiļi ar sauso vermutu ir Dry Martini, Dirty Martini un Dirty  Vodka Martini. Vermutu var izmantot ne tikai kokteiļu pagatavošanai, bet arī kā baltvīna aizstājēju maltīšu pagatavošanai. Labi piemērots mērcēm, kuras pasniedz pie zivju ēdieniem, kā arī cūkgaļas un vistas gaļas marinādēm.

Autors: Gatis Ozoliņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *