Pētījums: Bāru un restorānu darbiniekiem ir paaugstināts alkoholisma risks | Bar.lv

Pētījums: Bāru un restorānu darbiniekiem ir paaugstināts alkoholisma risks

Bāru un restorānu darbiniekiem, īpaši jaunām sievietēm, ir augstāks alkoholisma risks, liecina Zviedrijā veikta pētījuma rezultāti.

Zviedrijas sociologu pētījumā piedalījās 1000 cilvēku vecumā no 18 līdz 59 gadiem, kas aizpildīja anonīmas anketas par dzeršanas paradumiem. 600 no pētījuma dalībniekiem bija bāru un restorānu darbinieki, bet pārējie strādāja citās jomās.

Pētījumā atklājies, ka restorānu darbinieku vidū alkohola lietošana bīstamos apjomos ir krietni izplatītāka nekā citu profesiju pārstāvju vidū.

Aptuveni 63% no aptaujātajiem bāru un restorānu darbiniekiem pārmērīgi lietoja alkoholu.

Visvairāk alkoholu lietoja jaunas sievietes vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kuru vidū 82% alkoholu lieto bīstamos apjomos, salīdzinot ar 72% vīriešu tajā pašā vecuma grupā.

Pētījuma autors zviedru sociologs Tors Norstrēms atzina, ka iegūtie rezultāti nav pārsteigums, jo iepriekšējie pētījumi rādījuši līdzīgu ainu.

Pētnieki norāda, ka pastiprinātā alkohola lietošana var būt saistīta ar stresa līmeni darba vietā un alkohola pieejamību, kā arī bāru un restorānu industrija, iespējams, piesaista cilvēkus, kuriem ir aizraušanās ar alkoholu.

Savukārt Zviedrijas bāru un restorānu darbiniekus pārstāvošās arodbiedrības pārstāvis Stefans Eriksons pētījuma rezultātus raksturoja kā traģiskus.

“Mēs varam tikai runāt ar īpašniekiem, kas ir atbildīgi, lai viņi realizē programmas pret pārmērīgu alkohola lietošanu, ja viņi vēlas izmainīt šo kultūru. Viņiem vajadzētu būt stingrai attieksmei un skaidriem noteikumiem. Taču daudzos gadījumos tā nav,” skaidroja Eriksons.

LETA
AFP

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *