Portvīns ir stiprināts vīns ar alkohola saturu no 18 – 20%, sarkanā, gaišā un sārtā krāsā, kurš tiek izturēts ozolkoka mucās, bet izcilākie portvīni lielāko daļu laika tiek nobriedināti pudelēs.

Portugāles vīna vēsture
Pasaulē visvairāk pazīstamie vīni no Portugāles ir madeira un portvīns. Šie divi elegantie deserta vīni eksistē jau daudzus simtus gadus. Vīnogulājus Portugālē sāka audzēt Feniķieši 600 gadus p.m.ē.. Kad 219. gadā p.m.ē. Portugālē iebruka romieši, vīnogulāji jau auga pilnā sparā, tāpēc šis reģions kļuva par Romas impērijas centrālo vīna ražošanas reģionu. Daži zinātnieki apgalvo, ka vēl joprojām ir saglabājušās vīnogu plantācijas, kuru vecums ir apmēram 2500 gadu. Romieši portugāļu vīnus popularizēja pa visu savu impēriju. Viduslaikos Portugāle nostiprinājās kā individuāla valsts, kas vienlaicīgi kļuva par spēcīgu vīna eksportētāj valsti. Portugāļi bija izcili tā laika jūras kuģotāji un jaunu zemju atklājēji, portugāļu vīns ātri kļuva pazīstams visā pasaulē. Pirmie, kas novērtēja portugāļu augsto vīna kvalitāti bija angļi. Noguruši no pastāvīgām nesaskaņām ar frančiem, angļi vērsās pie portugāļiem ar lūgumu eksportēt savus vīnus uz Angliju. Pateicoties anglim, Čārlzam II un viņa dzīves biedrenei Portugāles princesei Katrīnai Bragansai, abu valstu starpā tika nodibinātas ciešas ekonomiskas saites. Tik cik populāri ir portugāļu vīni pasaulē, tik rūpīgi portugāļi glabā vīna gatavošanas noslēpumus. Lai nobaudītu īstus portugāļu vīna šedevrus, diemžēl ir jādodas uz Portugāli. Portvīna vēsture sākas ar brīdi, kad 1667. gadā Anglijas karalis vēlēdamies ieriebt Francijas karalim Ludvigam XIV, aizliedza vīna importu no Francijas. Tā kā angļi bija izslāpuši pēc vīna, tie sāka meklēt jaunus piegādātājus un galu galā tos atrada Portugālē. Angļi bija pārsteigti nobaudot saldi-stipro Porto. 1703. gadā angļi noslēdza sadarbības līgumu ar Portugāli, kā barteru par vīniem, piedāvājot savu vilnu. Portugāļu stunda bija situsi. Laika gaitā attīstījās vesels reģions, kura centrālā pilsēta bija un ir Porto. Pateicoties šai pilsētai, vīnam tika dots nosaukums. Sākot ar XVIII gadsimtu portvīna ražošana uzplauka līdz milzīgiem apgriezieniem. Parādījās pirmie viltojumi. Lai saglabātu portvīna labo slavu, Portugāles karalis 1756. gadā izdeva pavēli, kura noteica robežas Douro ielejai. Šī ir vienīgā vieta Portugālē, kurā var tikt audzētas vīnogas portvīna gatavošanai. Pati ieleja ir tikai 100 km gara un platākajā vietā tikai 25 km plata. Tā atrodas 120 km no Spānijas robežas un 80 km no Porto pilsētas.

Klimatiskie apstākļi
Milzīga ietekme uz vīna garšu ir ne tikai ražošanas niansēm, bet arī augsnei un klimatiskajiem apstākļiem. Dourao ieleja ir atdalīta no okeāna ar Marao kalnu grēdu, kas aizsargā reģionu no Atlantijas mitrajiem vējiem. Vasaras šeit ir ļoti karstas (+40°С), bet ziemas bargas. Vīnogas tiek audzētas kalnos, galvu reibinošos augstumos, klintīs izcirstās terasēs, kuras tiek veidotas vairākās paaudzēs viena virs otras, gluži kā piramīdas. Dažkārt, lai izveidotu jaunas terases, nākas spridzināt klintis. Vīnogulāji, ūdens meklējumos, izlaiž saknes pat 20 m garumā. Reģionā tiek audzētās apmēram 90 vīnogu šķirnes, taču pārsvarā, lai radītu tumšu portvīnu izmanto Tinta Amarela, Tinta Cao, Tinta Barroca, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, bet, lai radītu gaišu portvīnu izmanto Esgana Cao, Folgasao, Verdelho, Malvasia Fina , Rabigato un Viosinho vīnogu šķirnes. Katrai vīnogu terasei ir piešķirta sava baļļu sistēma, kura raksturo terases kvalitāti. Jo augstāk kalnos atrodas terase, jo zemākas kvalitātes tā ir. Pastāv arī citi kritēriji, pēc kuriem tiek vērtēta terase.

Portvīna ražošana
Ražas novākšana parasti notiek septembra beigās līdz oktobra vidum. Tradicionāli vīnogas lasa sievietes, bet vīrieši spiež sulu mīcot ogas ar kājām speciālās vannās vietējā orķestra pavadībā. Kaut arī pastāv modernas, automātiskas preses, portugāļi dod priekšroku cilvēka darbam, jo uzskata, ka tikai cilvēks var piesardzīgi rīkoties radot šo izcilo dzērienu. Samīcītais vīnogu biezenis apmēram 36 stundas atpūšas, bet pēc tam ļautiņi atkal mīcās pa vīnogām. Izspiestā sula tiek pārlieta koka mucās. Kad rūgšanas process norit pilnā sparā, portugāļi vīnam pievieno vīnogu spirtu, kā rezultātā fermentācija tiek pārtraukta. Vīnogu spirts ar alkohola saturu 77% tiek ražots Portugālē, zem stingras valsts kontroles. “I.V.Р.” ir institūts, kas seko šī spirta kvalitātei. Vīnogu spirts portvīnam tiek pievienots tik daudz, lai portvīns sasniegtu 20% alkohola saturu. Lielākā daļa portvīna tiek fermentēta Douro upes augšpusē, bet pēc 12 – 16 mēnešiem, vīns tiek transportēts lejup pa upi uz daudz vēsāku reģionu, Oporto apgabalu, kur tas pavada atlikušo laiku līdz pārdošanai. Mucas, kurās iztur portvīnu ir ar 550 l lielu tilpumu un parasti kalpo 40 gadus. Dažkārt mucas pēc portvīna izturēšanas tiek atdotas skotiem, viskija ražošanai. Pastāv arī 141 tūkstošu litru lieli toveri, kuri kalpo portvīna izturēšanai 70 gadus, bet pēc tam tiek izmesti. Mucu ražošanai tiek izmantoti Francijā un Amerikā audzēti ozoli.
Izturot jaunus portvīnus ilgāku laiku tie zaudē savu svaigo augļu aromātu un kļūst sarežģītāki, parādās karameles un vaniļas niansītes. Ar laiku sarkanā krāsa kļūst par gaiši brūnu. Pēc 2 gadiem (katrai kompānijai šis periods var atšķirties atkarībā no vēlamā portvīna veida) degustatori uzsāk ļoti sarežģītu procedūru, dažāda vecuma vīnu sajaukšanu. Paši dārgākie portvīni „Vintage” netiek kupažēti. Nākošā stadija ir vīnu pildīšana pudelēs un tālāka izturēšana. Pudeles tiek glabātas tumšos pagrabos. Tās netiek aiztiktas līdz pārdošanas brīdim, pat vairākus desmitus gadus. Lielākajā daļa vīna pagrabu grīdas tiek nobērtas ar rupjām smiltīm vai oļiem, kas palīdz saglabāt vēsumu.

Portvīna veidi
Vintage Port – izcilākais, visretāk sastopamais portvīns, kurš radīts izmantojot tikai vienu vīnogu ražu un izturēts 2 gadus mucās un vismaz 10 gadus pudelēs. Lai vīns iegūtu šo nosaukumu, vīnogām ir jābūt no labvēlīga ražas gada, bet ar to vien nepietiek. Papildus vīns tiek pakļauts stingrai valsts kontrolei. Uz etiķetes ir uzraksts „Selo de Garantia”(kvalitāte garantēta). Parasti vīni tiek izturēti ilgstoši, kā rezultātā pudelē parādās nosēdumi. Tos dēvē par „crust”. Katrai oriģinālai pudelei zem korķa folija ir īpaša bandrole, kurā minēts ražotājfirmas nosaukums un iestādes nosaukums, kura (valdības līmenī) garantē vīna kvalitāti (Instituto do Vinho do Porto). Uzskata, ka savu izcilo briedumu Vintage portvīni sasniedz pēc 60 gadiem. Par labvēlīgiem ražas gadiem tika atdzīti: 2007, 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1991, 1985, 1977, 1970, 1963, 1955, 1948, 1945, 1935, 1931, 1927.
*Atceries, lielākā daļa vintage port ir pārdotas. Ja tavā rīcībā tomēr ir nonākusi pudele ar šo dzērienu, tad pārliecinies vai tā ir oriģināla.
Crusted port (portvīns ar nosēdumiem) – radīts izmantojot mazāk vērtīgu ražas gadu. Apmēram 3 gadus vīns tiek izturēts mucās, bet pēc tam pudelēs, rezultātā parādās labvēlīgie nosēdumi. Vīns ir gatavs baudīšanai daudz ātrāk nekā vintage port, dažkārt pēc 3 gadu izturēšana pudelēs.
Late Bottled Vintage (L.T.V.) – tāpat, kā klasiskais vintage port arī šis veids ir no viena ražas gada vīnogām. Ja klasiskais vintage port nobriest tikai 2 gadus, tad L.T.V. portvīns tiek izturēts koka mucās 4 – 10 gadus, kā rezultātā tas ir baudāms praktiski uzreiz pēc izliešanas pudelēs. Pats nosaukums tulkojumā nozīmē „Vēlāk pildīts pudelēs”. L.T.V. portvīnam nepiemīt izsmalcinātā klasiskā vintage garšas buķete, tas ir ļoti kvalitatīvs ar bagātīgu augļu garšu. Vīns lieliski harmonē ar siera ēdieniem.
Kā jau minēju iepriekš, portvīns, atkarībā no izturēšanas ilguma, maina savu krāsu. Pastāv portvīna klasifikācija, kura ir atkarīga no vīna krāsas.
Portvīna krāsa
Full – jauns vīns, kuram piemīt tumši sarkana krāsa.
Ruby– jauns vīns, kurš radīts sajaucot dažādu ražu vīnu. Portvīnam nobriestot koka mucās 3 gadus, tas iegūst rubīna toni. Ruby nav paredzēts ilgstošai uzglabāšanai, jo zaudē savas lieliskā rakstura īpatnības.
Tawny (gaiši brūns) – vīnu izturot mucā ilgāk par 10 gadiem, rubīna krāsas portvīns pārvēršas par zeltītas krāsas portvīnu. Ja vintage portvīns tiek aizsargāts no gaisa piekļūšanas, jo tiek izturēts pudelēs, tad Tawny portvīns tieši otrādi ir saskarē ar gaisu, kas vīnam piekļūst caur koka mucas porām. Rezultātā Tawny portvīns zaudē jauna vīna raksturu un pieņem bagātīgu gammu, izsmalcinātu aromātu, kas līdzinās zemesriekstiem un gataviem augļiem. Vīns ir lielisks kā diģestīvs kopā ar kafiju un šokolādi.
Tawny port very old vai Aged Tawny – izturēts ozolkoka mucās no 20 – 40 gadiem. Ļoti reti sastopams un dārgs vīns, kurš ir pildīts oriģināla dizaina pudelēs.
Colheita porto – šādi dēvē tawny vīnus, kuri ir radīti izmantojot tikai vienu ražas gadu un ir izturēti ozolkoka mucās vismaz 7 gadus, taču ne ilgāk par 50 gadiem. Samērā reti vīni, kuri kopējā portvīna klāstā ir tikai 1%.
Garrafeira porto – ļoti reti sastopams portvīna veids, kurš radīs izmantojot vienas ražas vīnu, izturēts mucās un pēc tam pudelē. Šis portvīns ir kaut kas vidējs starp Vintage un Colheita vīnu. Tam piemīt delikāts riekstu un nobriedušu augļu aromāts.
Pastāv arī balti portvīni, no saldas līdz ļoti sausai garšai. Atkarībā no izturēšanas ilguma vīni tiek iedalīti:
Pale White – gaiši balts. Vīns ir samērā sauss, lielisks kā aperitīvs.
Straw Coloured – maigi dzeltens.
Gloden White – zeltīti balts.
Vadoties saskaņā ar Portugāles likumiem, uz portvīna pudeles var tikt norādīti tikai sekojoši vīna vecumi. 10, 20, 30 un „vairāk par 40”.

Portvīna servēšanas nianses
Portvīnu uzglabā pie temperatūras + 18 °С un pasniedz deserta vīna glāzē. Visus portvīna veidus pasniedz kā diģestīvus, vienīgi baltu, sausu portvīnu var pasniegt kā aperitīvu. Pirms portvīna lietošanas ļaujiet tam nedaudz pastāvēt, atpūsties ar atvērtu korķi. Vintage portvīnam pirms lietošanas ļaujiet atpūsties vismaz 24 stundas, tomēr atkarībā no vīna vecuma, šis laiks var būt vēl ilgāks. Atceries, nosēdumi, kas atrodas pudelē ir labvēlīgs faktors, taču glāzē liet tos nevajag. Uzmanīgi un lēni virs svecītes vai cita gaismas avota pārlejiet vīnu karafē (dekanterī),  bet nosēdumi, lai paliek pudelē (veic vīna dekantēšanu). Ja ir vēlēšanās varat izkāst vīnu, taču nedariet to caur papīra filtru. Papīra filtrs var sabojāt produkta garšu. Lai atvērtu īpaši izturētu portvīnu Jums būs nepieciešamas stangas. Sakarsējiet virs sveču liesmas, līdz tās kļūst sārtas un apķeriet pudeles kakliņu vietā kur ir korķis. Paturiet apmēram pāris minūtes. Pēc tam paņemiet mitru lupatiņu un atdzesējiet stiklu. Strauji mainoties temperatūrai, stikls izpletīsies un korķi izvilkt būs daudz vieglāk.
Portvīnu varat baudīt kopā ar Stilton, Cheddar un Glouster sieriem vai arī cita veida sieriem. Ideāla harmonija vīniem būs ar riekstiem un datelēm. Īpašu saldu portvīnu varat baudīt kopā ar zemenēm, avenēm vai citiem augļiem. Bārā Potvīnu var piedāvāt nobaudīt ar ledu Old fashioned glāzē. Ziemā no Portvīna var pagatavot lielisku karstvīnu.